Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

joi, septembrie 26, 2013

Atașare și Atașament


Libris.ro

Problema atașamentului este intens dezbătută pretutindeni, în mediile spirituale, psihologice, filozofice, și chiar medicale. 
 Am remarcat faptul că majoritatea oamenilor consideră atașamentul ceva negativ, dăunător, combătând atașamentele de orice fel, în bloc, la modul general.
Viziunea mea, însă, este, ca de obicei, noncombativă, și se conformează principiului Kato, care afirmă că doar insuficiența și excesul sunt dăunătoare, dezechilibrante, blocante. 

 Consider că atașamentele nu reprezintă ceva negativ, ci ceva firesc şi natural, ca orice altă trăire.
Problema atașamentului este un bun subiect de meditaţie, mai ales pentru cei ce au îmbrăţişat teoria vreunui Îndrumător care încearcă să îi forţeze să renunţe la ORICE formă de ataşare şi ataşament. 

 Lucru imposibil, bine-nţeles, căci nu există om care să fi reuşit aşa ceva, păstrându-şi totodată echilibrul și integritatea psihică...
Iubirea reprezintă un sentiment (trăire psiho-afectivă) care reflectă legăturile de UNIUNE și CONEXIUNILE existente între un om şi toate fiinţele, plus toate elementele naturii universale. 

 Când trăirea se referă strict la o singură persoană, este vorba de dragoste şi îndrăgostire. 
 Iubirea este universală, radiind totul, în mod sferic, global.
Deci, trebuie să admiți existenţa ataşamentului şi ataşării, ca procese psihice naturale, faţă de orice elemement al realităţii. 


 Pentru a fi şi mai clar, meditează asupra sensurilor termenilor :
Atașament = AFECȚIUNE (puternică și durabilă) față de cineva sau ceva. Sinonim = simpatie.
Atașare = Acțiunea de a (se) atașa și rezultatul ei.
Atașa = 1. A (se) alătura (vremelnic) de ceva sau de cineva.
2. Refl. Fig. A se lega sufletește de cineva sau ceva.
Termeni ca "afecţiune", "simpatie", "legătură sufletească", oare nu te trimit direct şi spre ceea ce numeşti "dragoste" şi "iubire" ?
Iubire = Faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste față de o persoană; relație de dragoste; amor, iubit. Sentiment de AFECŢIUNE (și admirație) pentru cineva sau ceva. – Vezi iubi.
Iubi, iubesc = 1. A fi îndrăgostit, a simți o MARE AFECŢIUNE pentru o persoană. 


  Cum ai putea, aşadar, să renunţi la ORICE AFECȚIUNE puternică şi durabilă, la SIMPATIE, la legăturile tale sufleteşti, şi să... iubeşti, totodată ?...
Nu răspunde acum. Întîi meditează...
Orice relație afectivă care te APROPIE de cineva sau ceva din natură / realitate, se reflectă printr-un proces de SIMPATIE-EMPATIE, si orice relație care tinde să te ÎNDEPĂRTEZE de cineva / ceva, printr-un proces de ANTIPATIE-APATIE. Atașamentul și atașarea, așadar, au rol specific în procesul de apropiere, de unire, de uniune.
La polul opus, DETAȘAREA, ca antonim al atașării, de asemenea nu reprezintă ceva negativ sau pozitiv în sine, ci ceva complementar care menține balanța în echilibru, contrabalansând fenomenul de atașare.
Atașarea și detașarea formează împreună un întreg, de tipul Yin-Yang, două aspecte polare ale aceleași realități.
Afirm, așadar, că atât atașarea, cât și detașarea, se manifestă în mod firesc și natural, în orice relație interumană, și în relaționarea omului față de ORICE element al naturii / realității

 Este analogic fenomenului de atracție-respingere dezvoltat de forțele centripete și centrifuge existente în cadrul stării oricărui obiect aflat în mișcare de rotație. 
 Și... ce obiect existent în acest univers nu se învârte ?... 
Cât timp echilibrul fluctuant, relativ, nu este perturbat peste anumite limite ale fluctuației sale normale, se păstrează o armonie relativă. 

 Când limitele sunt depășite, ajungând, fie atașarea, fie detașarea, în exces / insuficiență, atunci omul va putea conștientiza apariția unei dezarmonii sufletești, resimțită ca o stare de neliniște, tensiune, stres, sau supraexcitare, etc...
  Nici un om normal nu va putea stinge în sufletul său, cu totul, ura și teama, în mod absolut, căci acest fapt l-ar dezechilibra atât de tare, încât ar cădea automat într-o gravă stare patologică. 

 Teoretic, ura și teama se sting singure, cu timpul, în mod firesc și natural, doar în ființa celui ce a devenit atât de conștient, încât clarvederea sa nu mai lasă loc nici unei îndoieli, incertitudini, confuzii. 
 Dar, în mod normal, nici un om obișnuit nu poate ajunge la o astfel de stare absolută, ea fiind prezentă doar la anumite ființe care au depășit condiția umană, ne mai manifestând trăiri emoționale bipolare, complementare, rămânând centrate într-un punct fix. 
 Clarvederea și înalta lor puritate morală le permite să păstreze o stare sufletească atât de bine centrată, încât nici o trăire emoțională, fluctuantă datorită bipolarității, nu o poate perturba, deoarece nu este generată nici o trăire emoțională, nici o fluctuație afectivă. 
 Din punctul de vedere al unui om normal, această stare de conștiință este imposibil de cunoscut, de înțeles, și din această cauză, și de acceptat ca fiind posibilă. 
 Personal nu am întâlnit nici un asemenea (supra)om...
Oamenii trebuie să conștientizeze faptul că excepțiile întăresc regula, și să nu se forțeze să adopte modele de viață pentru care nu sunt deloc pregătiți să le aplice în viața lor, deoarece
acest lucru este autodistructiv.
 

 Fiecare om trebuie să își urmeze calea, adoptând un mod de gândire și comportament în conformitate cu nivelul său de evoluție, fără să exercite presiuni asupra altora sau asupra lor înșiși...
Nimeni nu se poate lepăda / detașa de Satana, în mod absolut, așa cum nimeni nu se poate lepăda, sau atașa, de Dumnezeu, în mod absolut. 

 Cât timp Dumnezeu și Satan sunt percepuți ca aspecte complementare, ca polarități ale aceleași realități, omul trebuie să învețe să trăiască cu ambele personaje, în echilibru sufletesc. 
 A învăța să îl iubești pe Satan ( ceea ce nu implică să îi accepți modul de manifestare), la fel ca și pe Dumnezeu, cred că este una din cele mai grele încercări spirituale ale omului religios, care ESTE ÎNDEMNAT ÎN PERMANENȚĂ SĂ ÎL URASCĂ, și să îi fie TEAMĂ de el... 
 A îl iubi pe Satan, ca pe Dumnezeu, trebuie să înțelegi că este același lucru cu a iubi o Divinitate unică, care prezintă o natură duală, bipolară, complementară : bun-rău, recompensator-pedepsitor, iertător-răzbunător,...

Problema atașamentului de bunurile materiale : este un subiect des dezbătut în mediile spirituale. 
 Renunțarea la bunurile materiale, la atașamentul față de ele, este privită ca o condiție necesară dezvoltării și evoluției personale. 
 Revin la calea de mijloc Kato : doar insuficiența și excesul sunt dăunătoare. 
 Trebuie înțeles faptul că problema trebuie din două puncte de vedere  diferite
 1. A omului obișnuit, normal, 
 2. Al omului care a devenit adeptul practicant al unui sistem spiritual.
 
1. Pentru omul obișnuit, atașamentul față de bunurile materiale reprezintă un lucru normal,  natural, căci el are nevoie de bunuri materiale pentru a trăi o viață socială normală. 

 Orice om obișnuit are nevoie de o locuință, de mobilă, de haine, de electrocasnice, de un mijloc de locomoție, etc. 
 Cât timp relația sa cu bunurile materiale nu se repercutează în mod negativ asupra calității vieții sale, trăind o viață echilibrată, totul este bine. 
 Când devine ceva obsesiv să acumuleze bunuri, sau nu îi mai pasă deloc de bunuri, nu este bine. 
 Atașamentul natural, moderat, față de bunurile materiale, face parte din regulile jocului vieții terestre, având rolul motivator de a te păstra în cadrul acestui joc. 
 Atașamentul te mobilizează spre acțiune, spre a acționa în vederea obținerii și păstrării anumitor bunuri necesare unui trai în condiții cât mai bune. 
 Posesia acestor bunuri îți aduce satisfacție, plăcere, siguranță, confort. 
 Aceste trăiri fac parte din lecțiile pe care le ai de învățat în acest plan material. 
 La fel ca și lecția perisabilității tuturor bunurilor materiale, care te va pregăti pentru înțelegerea și discriminarea lucrurilor perisabile de cele neperisabile, a ceea ce este efemer și trecător, de ceea ce este veșnic... 

2. Pentru adeptul practicant occidental, lucrurile pot să nu se schimbe pe durata inițierii sale, dar, de la un anumit nivel de dezvoltare sptirituală, el va trebui să își schimbe radical modul de viață, pentru a se putea ridica la nivelurile foarte înalte de dezvoltare. 

 Modul de gândire și modul de comportament, suferind schimbări, transformări, impun firesc alt mod de viață. 
 Nu voi intra în detalii aici, vrând doar să evidențiez faptul că există o elită restrânsă de persoane, în cadrul umanității, care aleg să ducă un mod de viață diferit de cel al majorității, privându-se în mod firesc de o mulțime de bunuri, care pentru ei devin de prisos.  
 Ei nu renunță în mod forțat la atașamentul față de aceste bunuri, ci în mod natural și firesc, din punctul lor de vedere. 
 Trebuie bine înțeles faptul că EI CONSTITUIE O EXCEPȚIE DE LA REGULĂ, NU REGULA, ȘI CĂ NU POT CONSTITUI UN MODEL DE VIAȚĂ PENTRU PERSOANELE CARE NU AU NICI O ÎNCLINAȚIE SPRE SPIRITUALITATE ȘI PRACTICAREA UNUI SISTEM DE VIAȚĂ SPIRITUAL.
Reține : nici o impunere forțată nu este recomandată, căci produce dezechilibre, instabilitate psihoafectivă, traume, de aceea și renunțarea forțată la atașamentul față de bunurile materiale este firesc să fie contraindicată... 


ATAȘAMENTUL COPIL- PĂRINTE :
Atașamentul este o legătură emoţională din cadrul unei relaţii bazată pe schimbul de confort, atenţie şi plăcere.
Radacinile cercetarilor despre atasament se regasesc in studiile lui Freud despre iubire, insa un alt cercetator este considerat “parintele teoriilor despre atasament” - John Bowlby . 

 El a descoperit ca tipurile de atasament pe care un adult le dezvolta sunt stabilite inca din copilarie
 Mai mult decat atat, Bowlby considera ca atasamentul este un mecanism de supravietuire.
  Bowlby considera ca exista 4 caracteristici principale ale atasamentului:
1. Mentinerea unei apropierei fizice in relatia respectiva(dorinta de a fi aproape de oamenii de care suntem atasati).
2. Siguranta (reintoarcerea la o anumita persoana, din confort sau siguranta si pentru a nu ne confrunta cu teama sau amenintarea).
3. Un alt tip de siguranta (Persoana de care suntem atasati reprezinta o sursa de siguranta, ceea ce ne permite sa exploram mediul care ne inconjoara).
4. Stresul separarii (anxietatea care apare in absenta persoanei de care suntem atasati).
  Bowlby a enuntat 3 propozitii cu privire la teoria atasamentului:
1. In momentul in care un copil este crescut cu încredere de catre parintele/ persoana care il ingrijeste, probabilitatea de a experimenta frica este mai mica decat cei care sunt crescuti fara incredere.
2. In al doilea rand, aceasta incredere apare in urma unei perioade de dezvoltare incepand cu anii copilariei si continuand cu anii adolescentei. Asteptarile care se formeaza in aceasta perioada tind sa ramana aproape neschimbate pe parcursul vietii unei persoane.
3. In ultimul rand, el accentueaza faptul ca aceste asteptari care se formeaza sunt strans conectate cu experienta actuala a individului.
  Bazandu-se pe cercetarile lui Bowly, psihologul Mary Ainsworth a concluzionat ca exista 3 tipuri principale de atasament:
1. Atasamentul de siguranta
2. Atasamentul ambivalent
3. Atasamentul de evitare

Cercetatorii Main si Solomon au adaugat si cel de-al patrulea atasament, numit atasamentul dezorganizarii.
1. Atasamentul de siguranta- Copiii care prezinta acest tip de atasament sunt cei care isi arata in mod direct supararea atunci cand parintii lor pleaca de acasa si starea de fericire atunci cand acestia se intorc de acasa. Atunci cand se vor simti amenintati, ei vor cauta confortul in bratele parintilor lor. Desi ei pot primi afectiune din alta parte decat de la parintii lor, tot cei din urma raman preferatii lor.
Parintii acestor copii au tendinta de a se juca mai mult cu ei decat parintii altor copii. Mai mult decat atat, parintii acestor copii reactioneaza mai repede la nevoile copiilor lor. Acesti copii sunt descrisi ca fiind mai putin distructivi, mai putin agresivi si mai maturi decat alti copii de varsta lor.
Un aspect care contribuie la dezvoltarea acestui tip de atasament este modalitatea mamei de a raspunde la nevoile copilului sau in primul an de viata.
Ca adulti, ei au relatii lungi, bazate pe incredere. De asemenea, au respectul de sine ridicat, se bucura de relatiile intime, cauta sprijinul celorlalti, si au capacitatea de a-si impartasi sentimentele cu cei din jurul lor.
2. Atasamentul ambivalent- Acesti copii au un comportament suspicios fata de straini. Ei simt o stare de disconfort atunci cand parintii lor sunt plecati de acasa, insa nu sunt neaparat incantati de intoarcerea parintilor. La scoala, profesorii ii descriu drept foarte dependenti si lipiciosi.
Ca adulti, se simt adesea indiferenti in fata vietii si se ingrijoreaza daca parintii nu raspund actelor lor cu reciprocitate. Ei sufera de despartiri frecvente deoarece relatia tinde sa se raceasca. O data ce o relatie ia sfarsit, sentimentul pe care il simt este mahnirea.
3. Atasamentul de evitare- Copiii care sunt inclusi in aceasta categorie au tendinta de a-si evita parintii. Acest sentiment apare adesea dupa o perioada in care parintele nu a fost prezent in viata copilului. Acesti copii nu vor respinge atentia primita de la parinti, insa nici nu o vor cauta. Ei se simt la fel atat cu parintii, cat si cu necunoscutii.
Ca adulti, acestia tind sa aiba dificultati intr-o relatie intima. Ei nu investesc foarte multe emotii intr-o relatie si nu sufera foarte mult atunci cand o relatie se incheie. Adultii evita intimitatea, cautandu-si o serie de scuze (de exemplu, lucreaza peste program la serviciu) sau pot avea fantezii cu alte persoane in timpul actului sexual. De asemenea, ei tind sa accepte cu mai multa usurinta sexul ocazional decat celelalte categorii.
4. Atasamentul dezorganizarii- Acesti copii arata un comportament care nu include nici o forma de atasament. Raspunsul lor in fata parintilor este adesea un amalgam de comportamente, incluzand evitarea si rezistenta. Ei sunt descrisi de ceilati drept confuzi.
  Cercetatorii considera ca parintii sunt raspunzatori pentru dezvoltarea unui astfel de atasament. 

 Copiii se poti simti atat in siguranta, cat si amenintati de parinti, comportamente care dau nastere... confuziei...



CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html






Interlink.ro


Religie si spiritualitate - filme DVD:  http://bit.ly/24cNN9o ; http://bit.ly/24eyWeH ; 
În limbi străine: http://bit.ly/1Vo2lCL ; 
Minte-trup-spirit (limbi străine): http://bit.ly/24ezBg4

Mind Synergy - Stimulare cerebrală pentru relaxare profundă

-Dacă vrei să afli mai multe despre Kato şi activitatea lui :  https://www.facebook.com/notes/806080502769226/
-De AICI(click aici) POŢI ASCULTA ŞI DOWNLOADA ÎN FORMAT mp3 CREAŢIILE PERSONALE KATO, pentru a le putea asculta oriunde

-DONEAZĂ, cât vrei, când poţi, pentru a sprijini blogul şi activitatea educativă a lui Kato :

-Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici: Subscribe to Love Blog 4 All by Email
-Apasă simultan tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).

-Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen, la "Căutare", în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).

-Vizitează marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate): http://youtube.com/user/katonanico
FILME DOCUMENTARE, PSIHOLOGICE, SPIRITUALE...

-Te poţi Abona şi la blogul meu "SPIRIT", să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici:Subscribe to Spirit by Email
-Te invit să vizitezi şi noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial"  - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/

-Fă economie de timp şi bani, efectuând cumpărături online prin accesarea promoţiilor din reclame, susţinând totodată astfel şi acest blog. 
Accesează acest link pt o ofertă mai completă de magazine, unde găseşti tot ce vrei:  https://www.facebook.com/notes/806471976063412/ 
Mulţumesc !
Cel.ro

-Aici ai linkul către CUPRINSUL blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial", peste 500 articole !  http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html



IMPORTANT, NU UITA ! ;)POŢI DOWNLOADA CEL MAI RECENT ARTICOL ÎN FORMAT AUDIO mp3, precum şi toate celelalte creaţii mp3...
Posted by Katona Nicolae on 11 August 2015

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');