Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

duminică, septembrie 15, 2013

Iodul, Sarea Iodată și Tiroida

DESPRE IOD ŞI SAREA IODATĂ
http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Iod
http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Sare_de_mare
http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Sare_de_bucătărie
http://ro.m.wikipedia.org/wiki/Iodură_de_potasiu
Hotararea guvernului privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman si hranei animalelor :
http://www.sfatulmedicului.ro/index.php?action=HealthCenterPrezentare&module=Mobile&qsa=viewArticle&id=3539
"Art. 4. - (1) Conditiile de calitate si de securitate pentru sarea utilizata ca suport in vederea obtinerii sarii iodate trebuie sa fie conforme cu SR 13360/1996. Continutul de NaCl din sarea utilizata pentru iodare nu trebuie sa fie mai mic de 97%.
(2) Sarea iodata trebuie sa contina 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 39,2 iodura de potasiu/kg de sare. Se admite ca limita minima un continut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodura de potasiu/kg de sare, iar ca limita maxima un continut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodura de potasiu/kg de sare."
http://sanatate.unica.ro/importanta-iodului-in-alimentatie/1502/
http://medlive.hotnews.ro/ce-sa-nu-mancam-cand-suferim-cu-tiroida.html
http://forum.romedic.ro/prod/ Sarea_iodata_favorizeaza_cancerul_cea_normal_e_interzisa_031321.html

Un doctor afirma : "În general doza variază între 0,1 şi 0, 2mg. Această doza este însă depăşită deja după câteva felii de pâine cu sare iodată şi un pic brănză sau salam în care se pune de obicei sare iodata. Fiindcă la animale se dă de câţva ani numai sare iodată în loc de sare de salină, carnea, laptele şi produsele lactate că şi ouale conţin deja destul de mult iod. "
Doza, însă, se referă la cantitatea ASIMILATĂ, nu la cea ÎNGURGITATĂ ! 
Calculează cât iod este în câte grame de sare care se pun într-o pîine, ia în considerare că prin procesarea termică în cuptor se pierde iod, că în carne şi ouă nu este iod aproape deloc doarece el se acumulează în tiroidă şi excesul se elimină din organism, şi te vei convinge că omu... aberează.
Hotărârea guvernului zice : "Sarea iodata trebuie sa contina 30 mg iod/kg de sare. Se admite ca limita minima un continut de 25 mg iod/kg de sare, iar ca limita maxima un continut de 40 mg iod/kg sare."
Dacă în 1.000 g sare sunt 0,04 g iod  atunci în 1 g sare sunt x = (1 x 0,04 ) / 1.000 = 0,00004 g = 0,04mg iod ! Maximum. Şi 0,025 minimum.
O pîine are 1 kg, şi este tăiată în 20 felii minimum, deci o felie are 1.000 : 20 = 50 g
Asociaţia Română de Standardizare, care impune standardele de calitate naţionale, impune un conţinut de sare în reţeta de pîine de MAXIM 1,3 % la pîine albă,1,4% la semialbă, şi 1,5 % la neagră şi dietetică. Majoritatea mănâncă albă, deci : dacă o felie de pîine are 50 g = 100% atunci cantitatea de SARE din ea este de x = (1,3 x 50) / 100 = 0,65 g !
Iar mai sus am calculat că în 1 g sare sunt x = 0,04mg iod maximum. Şi 0,025 minimum.
Deci : într-o felie de pîine sunt 0,65 g sare ce conţine aprox 0, 01 mg iod, ipotetic, deoarece o parte din iod se pierde prin procesarea termică.
În plus, se ştie clar faptul că iodul este un element greu asimilabil de organism. Deci nu tot iodul introdus prin sare este asimilat, ci doar o parte a lui ! Ca atare, în organism trebuie să intre în mod normal mult mai mult iod decât este calculat în doza necesară a fi asimilată !
Aportul alimentar REAL necesar de iod (introdus în organism prin alimentație) variaza intre 60 - 130 mg/zi !
"În anul 1850 s-a stabilit că iodul este un element chimic esențial pentru organismele vii. Necesarul zilnic de iod este de 100–200 μ (asimilat, nu ingerat !)
Importanța acestuia la om și animale se manifestă prin biosinteza hormonilor tiroidieni (tiroxina și triiodotironina) și prin prevenirea formării gușii. Cantitatea minimă de iod pentru a preveni gușa este de 70 micrograme pe zi. În Regatul Unit, valoarea de referință este dublă ca măsură de precauție. Limita superioară de siguranță este de 1 mg/zi, existând riscul afectării tiroidei în cazul depășirii acestei doze.
Iodul este întâlnit în organismul uman în glanda tiroidă ; alte organe care prezintă concentrații de iod sunt glandele salivare, stomacul, glanda pituitară și ovarele.
În tiroidă, iodul este folosit la sinteza hormonilor tiroxinei și triiodotironinei, hormoni care au rol reglator al anumitor funcții metabolice, în special în controlul temperaturii.
Organismul persoanelor din societățile dezvoltate asimilează iodul din hrană în proporție mai redusă decât persoanele din comunitățile tradiționale, din cauza diferențelor în compoziția alimentației.
Alimentele cele mai bogate în iod sunt codul , scoicile, creveții, heringul, semințele de floarea-soarelui, algele și ciupercile.
Consumul unor alimente, precum cartofii dulci, poate contribui la diminuarea asimilării iodului în organism, acest proces metabolic afectându-i în primul rând pe cei care locuiesc în zone cu deficit de iod !
Iodul elementar este folosit ca dezinfectant în diverse forme. Poate fi folosit ca element în sine sau sub forma anionului I 3 - dizolvat în apă. Iodul poate proveni din iodofori, care conțin iod și un agent solubilizant. Exemple de astfel de soluții sunt: tinctura de iod (iod în etanol sau iod și iodură de sodiu într-un amestec de etanol și apă), soluția Lugol (iod și iodură în apă, formând în mare parte tiiodură) și iod Povidone.
Iodul formează un complex albastru intens cu amidonul și glicogenul (clatrat). Pe această proprietate se bazează numeroase aplicații practice de identificare a unor compuși organici.
Iodul este necesar în mod special în primele 3 luni de sarcină pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului, mamele cu deficiență de iod putând să nască copii cretini.
OMS și UNICEF au inițiat și promovat diverse campanii pentru încurajarea consumului sării iodate în anul 2000 și multe țări unde există această deficiență au reglementat pe cale legală obligativitatea procesatorilor de sare de consum de a livra pe piață numai sare iodată.
Carența de iod prezintă următoarele manifestări: hipotiroidie, nanism tiroidian, activitate cerebrală diminuată, gușa endemică, anemie, mixedem, obezitate, piele îngroșată și uscată, senzații de frig.
Excesul de iod în organism conduce spre hiperfagie (deși bolnavii cu hipersecreție de hormoni tiroidieni scad în greutate datorită catabolismului stimulat prea puternic), supraexcitare corticală (iritabilitate și nervozitate ce conduc până la tremurături ale mâinilor), senzații permanente de cald (ce au ca efect intoleranța la cald) și exoftalmi (produsă de un mucus ce împinge globul ocular din orbită până când pleoapele nu se mai pot închide complet și, datorită uscării corneei , aceasta devenind opacă, în cazurile grave putând să apară orbirea ). Experimentele pe șobolani au pus în evidență incidența asupra fertilității sexului feminin.
Scopul principal al utilizării iodului în domeniul medical este exploatarea proprietății sale antiseptice. Este un agent bactericid, sporicid, protoacid, cisticid și virucid. Deoarece este foarte puțin solubil în apă, soluțiile sunt preparate sub forma tincturilor în etanol. Iodoformul, iodoclorhidroxichinolina, iodoforul, iodurile de sodiu și potasiu de asemenea exercită efecte bactericide prin eliberarea iodului.
Soluția Lugol (5% iod și 10% iodură de potasiu) este utilizată în tratamentul împotriva hipertiroidismului și pentru profilaxia absorbțiilor radiațiilor iodice după accidente nucleare. Medicamentul antiaritmic amiodaron eliberează iod și poate cauza tirotoxicoză după o folosire îndelungată.
S-a estimat că deficiența de iod din alimentație afecta 750 de milioane de oameni în lumea dezvoltată în 1990, iar din aceștia 10 milioane sufereau de cretinism . Cei mai expuși la acest risc sunt persoanele din China și India, unde datorită practicării culturilor agricole intensive timp de secole, apa potabilă și solul au fost sărăcite în iod.
În 1916, un biolog american, David Marine, din Ohio, a indicat că gușa endemică ar putea fi tratată și prevenită cu iod ca supliment alimentar, cea mai bună cale de a face asta fiind adăugarea lui în sare. Sarea iodată a fost introdusă în SUA în anul 1930 și în următoarele două decenii gușa a fosteradicată în această țară !

Iodul (ca element pur) este o substanță corozivă datorită proprietăților sale oxidante. Când este înghițit, iodul NU ESTE ABSORBIT, dar poate cauza gastroenterite severe. În organism, iodul este transformat rapid în iodură, în mod pasiv, de către amidon și stocat în glanda tiroidă.
Concentrația admisibilă maximă de iod în organism (absorbită! ) este de 1 mg/m 3, elementul în sine fiind periculos pentru organism, o doză de 2 grame reprezentând o cantitate toxică. Pe de altă parte, IODURILE SUNT RELATIV INOFENSIVE, cu toate că ele pot produce reacții adverse dacă sunt prezente în exces. " -wikpedia

Reţine bine : 1. în pîine nu se pune iod, ci iodură de potasiu sau iodat de potasiu !
2. "Art. 3. 2) In hrana animalelor si in industria alimentara utilizarea sarii iodate este optionala, cu exceptia fabricarii piinii si a produselor de panificatie."
Deci, deoarece sarea iodată este mai scumpă, m-aş mira să regăsim iod în carne, lapte, brânză, conserve...
Omul obişnuit, şi chiar şi mulţi medici, doctori şi nutriţionişti, nu fac nici o diferenţă între ABSORBŢIE/ ASIMILAȚIE ŞI INGESTIE, crezând în naivitatea lor că dacă organismul are nevoie să asimileze 1 g dintr-un anumit element sau substanţă chimică pe zi, el trebuie să mănânce / INGEREZE doar 1 gram pe zi, afirmând aberant că mai mult de 1 g introdus prin alimentaţie
înseamnă... exces, consum excesiv, depăşirea dozei zilnice necesare... :) Necunoaştere, ignoranţă, naivitate, neînţelegere,...
Nu tot ce se mănâncă / ingeră, se şi asimilează, prin digestie şi sistemul circulator sanguin, în celulele şi ţesuturile organismului...
"Conţinutul de iod din sare scade, dacă aceasta nu este depozitată corespunzător sau dacă punem sare în mîncare în timpul fierberii. Este mai bine daca adaugam sare atunci cand ne asezam la masa iar sarea sa fie cumparata in vid.). Cantitatea de iod din alimente scade la fierbere sau coacere astfel: din carne sau peşte scade cu 50% prin preparare, în legume
şi fructe – cu 30%, iar în lapte – cu 25%."
http://prodieta.ro/glanda_tiroida_simptome-tratament_naturist_tiroida_dieta_hipertiroidism/
Deci... şi cea din pîine şi produse de panificaţie scade prin coacere...
http://www.synevo.ro/iod-seric/

DESPRE TIROIDĂ
Glanda tiroida este organul endocrin cel mai productiv in ce priveste volumul hormonal si functiile afectate. Ea regleaza schimburile energetice in intreg corpul, determina sensibilitatea la alti hormoni, productia de proteine, si asimilarea metalelor necesare vietii. Indirect, determina cresterea tesuturilor, inlocuirea celulelor moarte si metabolismul, schimbul de substante la nivel celular.
Glanda tiroidă absoarbe iodul din organism (introdus prin produsele alimentare și apă) și produce doi hormoni iodați: tiroxina (T4), triiodotironina (T3), plus un hormon care nu conține iod - calcitonina. Eliberați în circulația sanguină, hormonii sunt transportați la toate organele și sistemele, exercitând asupra lor functii specifice.
Productia si secretia hormonilor tiroidieni variaza in functie de cantitatea de iod absorbită în organism. În zonele geografice cu deficit de iod, unde continutul lui in produsele alimentare si in apa este insuficient, glanda tiroida va produce o cantitate insuficienta de hormoni, rezultând dereglari in functionarea intregului organism.
Iodul este componentul esential al hormonilor tiroidieni, atât excesul cat si insuficienta lui producând dereglari in functionarea glandei tiroide.
Necesarul de Iod : APORTUL ALIMENTAR REAL de iod (introdus prin alimentație)  variază între 60 - 130 mg/zi ! 
Conform OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) necesarul de iod este :
- perioada pubertara, adolescenta si adulta: 150 mg/zi
- femei gravide: 200 mg/zi
- copii 0 - 6 luni: 90 mg/zi
- copii 6 luni - 10 ani: 90 - 120 mg/zi
Deficitul iodat (carenta iodata) este agravat de graviditate, de aceea in sarcina necesarul de iod e mai ridicat.
Perioadele critice in timpul carora necesarul de iod trebuie sa fie strict respectat : sarcina si alaptarea, 0 - 3 ani (perioada de dezvoltare a creierului).
Afectiunile produse prin deficitul de iod (IDD) in perioadele critice :
La nou-nascuti:
- gusa
- hipotiroidism subclinic sau clinic manifestat
- greutate mica la nastere( hipotrofie)
- anomalii congenitale (inascute)
- cresterea morbiditatii perinatale
In perioada copilariei:
- gusa
- hipotiroidism subclinic sau clinic manifestat (mixedem)
- cretinism endemic (deficit mintal si afectarea dezvoltarii fizice cu
surdomutitate, nanism s.a.)
La femei: in perioada fertila:
- gusa
- hipotiroidism subclinic sau clinic manifestat (mixedem)
- dereglari de ciclu menstrual
- infertilitate
In sarcina: - avorturi repetate (habituale)
- nasteri premature
- moarte intrauterina a fatului
- preeclampsie (hipertensiune indusa de sarcina)
- abruptio placentae ( dezlipire de placenta cu hemoragie)
- disfunctii a sistemului cardiac
- anemie
- hemoragii postpartum
Afecţiunile tiroidiene se numără printre cele mai frecvente afecţiuni endocrine întâlnite în cazuistică actuală în România. Patologia tiroidiană complexă apare ca urmare a:
1. de cele mai multe ori ca urmare a carenţei de iod,
2. prin consum exagerat de iod (multe alimente conţin aditivi alimentari pe bază de iod şi duc la apariţia unei hipertiroidii clinice),
3. prin consum de medicamente ce interferă cu sinteza hormonilor tiroidieni (ex.  amiodaronă). Un procent de 20% din pacienţii trataţi cu amiodaronă prezintă disfuncţii tiroidiene.
Pacienţii cu boli tiroidiene pot dezvolta creşterea glandei tiroide, uniform sau nodular, simptome de insuficienţă tiroidiană (hipotiroidism), sau simptome de funcţie tiroidiană în exces (hipertiroidism). O formă de hipertirodism este boala Graves Basedow, în care există o
proeminenţă a globilor oculari (exoftalmie). Pot exista şi variate forme de inflamaţie a glandei tiroide (tiroidite acute, subacute şi cronice).
Guşa endemică apare în zone în care există deficit de iod. Prin scăderea consumului zilnic de iod, va scadea şi sinteza de hormoni tiroidieni, iar organismul încearcă, ca o reacţie ,,de apărare" să rezolve acest deficit crescând secreţia de TSH, un hormon hipofizar, ducând la mărirea de volum a glandei tiroide. Acesta este un mecanism de compensare a deficitului de
hormoni tiroidieni circulanţi necesari. Următorul mecanism este creşterea transformării periferice a T4 în T3 , proces în care este implicat şi seleniul. Când şi acest mecanism devine insuficient, se instalează hipotiroidismul clinic şi biologic, depistabil prin dozări hormonale,
echografie tiroidiană, examen clinic de specialitate. În zonele cunoscute endemice se practică profilaxia cu iod prin aditivarea iodului în apă, alimente, sare.
Implicaţi în creşterea şi dezvoltarea organismului încă din viaţa intrauterină, deficitul de hormoni tiroidieni la gravide duce la naşterea copiilor cu deficienţe psihice cretinism în zonele endemice. În România, zonele cunoscute endemice sunt cele subcarpatice: Neamţ, Braşov, Argeş şi Câmpia Română, Tulcea, iar în ultimul timp a crescut prevalenţa afecţiunilor tiroidiene şi în Constanţa. Fiind esenţiali în dezvoltarea şi maturarea organismului, deficitul de hormoni tiroidieni instalat încă de la naştere duce la încetinirea dezvoltării scheletice şi a sistemului nervos central, cu apariţia mixedemului congenital ce poate fi corectat prin
substituţie de hormoni tiroidieni. În sarcină creşte necesarul de aport iodat zilnic, iar cele mai frecvente afecţiuni tiroidiene asociate sarcinii sunt hipotiroidismul şi tiroidita autoimună.
Nodulii tiroidieni sunt întâlniţi frecvent în practica medicală, descoperiţi de cele mai multe ori ecografic. Unele studii indică o frecvenţă de 50% a nodulilor tiroidieni în populaţie. Descoperirea unui nodul tiroidian ridică întotdeauna suspiciunea unei formaţiuni maligne până la proba contrarie. Deşi ecografia şi scintigrama tiroidiană aduc date importante pentru diagnostic, diagnosticul de certitudine se pune doar prin examen histo-patologic din formaţiunea respectivă.
Sute de milioane de oameni din lume sufera de insuficienta tiroidiana, fara sa stie, sustine doctorul David Brownstein, autorul cărții "Modul Natural de Sanatate".
În România sunt înregistraţi aproximativ un milion de bolnavi cu insuficienţă tiroidiană.
Elementul chimic cel mai important pentru functiile tiroidiene este iodul, urmat de cupru si crom. Hormonii tiroidieni au structuri chimice aparte de alti hormoni. Tiroxina e bazata pe patru celule benzoice (hexagonale) dintre care doua sunt "inchise" si doua sunt "rupte", dupa cum explica doctorul David Brownstein, corespondent medical pentru NewsMax. De aici provine dereglarea conferită de prezenta substantelor sau a vaporilor de hidrocarburi aromatice. Recent s-a descoperit ca aromele artificiale, în special cele de vanilie, capsuni si piersici, dauneaza mult functiilor tiroidiene.
Insuficienta in activitatea tiroidiana are drept consecință hipotiroidismul, situatie in care secretiile tiroidei nu sunt suficiente in a mentine o fiziologie echilibrata, punand persoana in starea de a prezenta simptome comune la aproximativ 60 de boli diferite, complicand enorm procesul de diagnosticare. Specialistul endocrinolog trebuie sa investigheze semnele de oboseala cronica, "ceata" mintala, durerile de cap, migrene, extremitati reci, constipatie, piele uscata, crapata, dureri sau febra musculara si cresterea greutatii corpului. Daca trei din aceste probe se potrivesc, analiza sangelui pentru continutul hormonal HST devine obligatorie.
Hipotiroidismul pare sa fie cauza primara pentru un nivel crescut de colesterol, hipertensiune, palpitatii si pierderea parului (caderea parului e cauzata de o crestere in volumul de di-hidrotestosteron, un hormon alterat de insuficienta tiroidiana, si la barbati si la femei).
Conform dr Brownstein, deficienta de hormoni tiroidieni e cauzata de prezența ingredientelor toxice in alimentele prelucrate industrial, ce constau din substante bazate pe celule hexagonale aromatice, intr-o gama extrem de larga, de la conservanti la coloranti si aromanti : gluten saturat, zaharuri aromatizate, dextrose hidrogenate, uleiuri vegetale sau artificiale hidrogenate, care sunt "lipite" de substante aromatice.
Dextrinele saturate sau poli dextrinele, in combinatie cu acidul citric, dau un "gust bun" tuturor alimentelor conservate, insa inhiba secretia pancreatica (insulina). In mod normal, intr-un organism sanatoas, glanda tiroida echilibreaza aceasta carenta. Ani de zile de consum de astfel de alimente lanseaza, incet, incet, diabetul de tip 2. Organismele de sanatate din aproape toate tarile se intreaba de ce se raspandeste acest diabet asa de mult, intre saraci si bogati, intre slabi si grasi, intre femei si barbati, pe toate continentele. Un raspuns ar putea fi ca, la ora actuala, nu exista alimente fara substanțe prezervante si aromante.
De multe ori, testele medicale pentru SHT sunt de natura inexacta. In astfel de cazuri, medicii prescriu medicamente inutile, din moment ce conditia primara e hipotiroidismul.
Hormonii tiroidieni sintetici, din familiile Synthroid, Thyroxyl si Levoxyl, sunt eficace in tratamentul hipotiroidismului, in special intr-o faza incipienta, cand boala nu a ajuns sa deterioreze alte organe.
Cercetari recente au dezvaluit ca menopauza prematura si insuficienta ovulatorie sunt cauzate de hipertiroidism. Ingestia de metale, cum ar aluminiul (din cutiile de bauturi gazoase sau alcoolice) si magneziul (din fructe), substante farmaceutice (triciclina, tetraciclina) si diverse combinatii de acizi vegetali (din citrice) afecteaza negativ absorbtia
iodului, facilitand instalarea hipotiroidismului.
Moderatia e cheia sanatatii, in special cand este vorba de integritatea functiilor glandei tiroide.

Hipotiroidismul http://www.romedic.ro/hipotiroidism#diagnostic
Hipertiroidismul http://www.romedic.ro/hipertiroidism


Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările acestui blog (coloana din dreapta sus).Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).  Pentru a găsi cărţile de pe blog, caută termenul "cărţi" şi " cărţi online", pe coloana din stânga jos a Etichetelor asociate postărilor (ordine alfabetică, dar ă este după z !). Pentru a găsi conferinţele, caută "conferinţe TED", pentru videouri "video", etc. Voi posta noi exerciţii, recomandări de cărţi şi noi conferinţe deosebite, deci urmăreşte acest blog. De asemenea, consultă marea bibliotecă video de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) :  http://youtube.com/user/katonanico Embed

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');