Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

marți, septembrie 24, 2013

Fidelitate, devotament, statornicie,ataşament


Libris.ro

Când oamenii se gândesc la fidelitate, în relaţia de cuplu, cam toţi iau în calcul doar ideea de a nu înşela şi a nu fi înşelaţi, dpdv al relaţiei sexuale. 
Conceptul de fidelitate, însă, nu se rezumă doar la acest aspect :
Fidelitate = statornicie în convingeri, în sentimente, în atitudine etc.; devotament, credință.
Devotament = atașament sincer față de o persoană sau față de o cauză, și hotărârea de a o servi în orice împrejurare și fără rezerve; abnegație.
Statornicie = fermitate, constanță, neclintire (în păreri, în hotărâri, etc.). Fidelitate, devotament.
Ataşament = afecțiune (puternică și durabilă) față de cineva sau ceva.
În principiu, relaţia de cuplu ar trebui să fie clădită pe ataşamentul reciproc, mai precis pe o afecţiune puternică şi durabilă

 Din acest punct de vedere, o căsătorie ar trebui să aibă loc doar după o perioadă de timp suficientă pentru constatarea existenţei afecţiunii reciproce, şi a intensităţii ei. 
 Aceasta nu poate reprezenta o garanţie a durabilităţii ei în timp, dar asigură existenţa unei baze reale pe care se poate clădi o relaţie serioasă.
FIDELITATEA DECLARATĂ (ostentativ, în mod repetat) se naşte din teamă, se bazează pe un reflex condiţionat creat pe baza unei reacţii emoţionale, pe frica de repercursiuni negative : de a nu fi părăsit, de a nu rămâne singur, de a nu pierde partenerul, de a nu fi sancţionat, etc. 

 Cauza poate să nu fie înţeleasă, deoarece procesele se desfăşoară în subconştient, căci frica îşi întinde tentaculele în profunzimea fiinţei, şi nefiind conştientizată, nu poate fi acceptată. 
 Partenerul care îşi declară sus şi tare fidelitatea, o foloseşte ca un INSTRUMENT DE NEGOCIERE, IMPUNERE, ŞI MANIPULARE comportamentală : "deoarece eu ţi-am fost fidel, şi tu TREBUIE să îmi fii fidel, că aşa este cinstit şi corect !" 
Persuasiune... :) 
Cine poate gândi în acest mod, fiindu-i teamă permanentă de infidelitatea partenerului, atrage infidelitatea în viaţa sa, inevitabil, de AMBELE părţi, ambii parteneri devenind infideli, într-un final... fericit... :)
FIDELITATEA NEDECLARATĂ, cu care nimeni nu se etalează şi nu se mândreşte, nefiind percepută ca motiv de mândrie, dar nici de ruşine, ci ceva natural, provine dintr-un real sentiment de împlinire oferit de partener, care stinge orice necesitate de a căuta ceva ce lipseşte, la alţi oameni, în alţi parteneri ocazonali. 

 Acest sentiment de împlinire, însă, de regulă nu se bazează pe ceea ce este netrecător, de aceea este trecător, nu durează la infinit, şi se destramă, cu atât mai rapid cu cât dragostea şi iubirea sunt bazate pe componenta sexuală, şi aceasta pe aspectul fizic şi performanţele sportive fizice.  
 Întotdeauna vei găsi un partener mai bun, din această privinţă, şi partenerul tău, la fel. 
 Când relaţia se bazează puternic pe satisfacţia sexuală, este clar o relaţie pasageră, în care infidelitatea este doar o chestiune de... timp...

Problematica fidelităţii are legătură şi cu COMPATIBILITATEA existentă între parteneri.
Faptul de a fi compatibil desemnează însușirea de a fi potrivit. 
Compatibilitatea exprimă un raport între persoane care nu se resping reciproc.
Ca şi în matematică, exprimă proprietate a unui sistem de relații interumane de a fi compatibil, părțile sale neexcluzându-se una pe cealaltă.
Iar această compatibilitate se poate manifesta într-o oarecare măsură, în anumite domenii ale vieţii, unul sau mai multe.
Cu cât compatibilitatea cuprinde mai multe domenii ale vieţii, cu atât măsura (puterea) ei este mai mare, şi relaţia este mai strânsă, mai puternic legată.
Deci, o relaţie care este compatibilă doar din punct de vedere sexual, este sortită destrămării, din momentul în care atracţia sexuală dispare, chiar şi numai la unul dintre parteneri, căci acela va căuta împlinirea satisfacţiei sale sexuale cu un alt partener, mai... compatibil. 
O relaţie de parteneriat care se bazează doar pe un singur domeniu de compatibilitate, este o relaţie fragilă, care nu va rezista în timp.
Cu cât compatibilitatea cuprinde mai multe domenii ale vieţii, cu atât releţia este mai solidă, mai puternică, şi va putea dăinui mai mult în timp.
Este bine de înţeles faptul că compatibilitatea se bazează pe tot ceea ce oamenii AU ÎN COMUN, ASEMĂNĂTOR : interesele COMUNE, modele de gândire şi comportament comune, afinităţi comune, abilităţi şi talente comune /asemănătoare), etc.
Există domenii ale vieţii care asigură o coeziune a relaţiei mai puternică decât altele, mai durabilă în timp, deoarece ele pot să se menţină mai mult în timp, sau să ofere o motivaţie mai puternică.
De exemplu, interesul material-financiar poate fi mai puternic decât cel ce priveşte satisfacerea sexuală, deoarece după fiecare act sexual partenerii se simt împliniţi şi simt că nu mai au nevoie unul de celălalt, o perioadă de timp.
În plus, partenerii pot ajunge să se "plictisească" destul de repede unul de altul, şi, inevitabil, odată cu înaintarea în vârstă atractivitatea sexuală descreşte.
Pe de altă parte, dacă nu există atractivitate sexuală de ambele părţi, atunci fidelitatea, privită din prisma actului sexual, este compromisă încă de la început.
Dar, fidelitatea ce priveşte relaţiile sexuale este normal să sufere modificări în timp, chiar dacă există în continuare o statornicie în convingeri, în sentimente, în atitudine, devotament, credință.
Atașamentul sincer față de o persoană poate să se menţină constant, afecțiunea se poate menţine puternică și durabilă, față de partener, şi totuşi, partenerii se pot "înşela" unul pe altul, "călcând strâmb" în privinţa relaţiilor sexuale ocazionale.

Aşadar, fidelitatea are mai multe aspecte, se poate manifesta în mai multe forme, şi a privi relaţia doar din punct de vedere sexual, carnal, este o mare... eroare.
Cel ce afirmă lucruri de genul : "Eu nu îl / o mai pot ierta niciodată, deoarece m-a înşelat şi nu mi-a fost fidel(ă)", este un om care dovedeşte astfel un ego exacerbat şi incapacitatea sa de înţelegere privind substratul relaţiilor interumane. 
Cel ce este dispus să renunţe la o relaţie, la un om pe care susţine că l-a iubit, doar din cauza faptului că acel om a avut o relaţie sexuală cu altcineva, mai are multe lecţii de învăţat, multe informaţii de asimilat, multe greşeli de efectuat, din care va... învăţa, câte ceva, pe rând, în timp, din fiecare...  
Fidelitatea este în general raportată la sentimentul de iubire.
Opinia generală este că, dacă eşti înşelat de partener privind raporturile sexuale, atunci partenerul nu te (mai) iubeşte.
Din punctul meu de vedere această concepţie este eronată, căci poţi fi iubit, şi totuşi să fii înşelat.
După cum am arătat în alte articole, privind iubirea şi condiţionarea, poţi iubi pe cineva dacă îl accepţi aşa cum este, chiar dacă nu îi aprobi toate actele lui de gândire şi comportament.
Este normal să fie aşa, deoarece nu există compatibilităţi 100% niciodată privind modul de gândire şi comportament.
Deci poţi iubi pe cel ce greşeşte faţă de tine, aşa cum te poţi iubi şi pe tine, deşi şi tu greşeşti faţă de tine, de multe, multe ori...
Faptul că tu greşeşti nu ar trebui să te facă să nu te mai iubeşti, ci să te accepţi aşa cum eşti, cu imperfecţiunile, slăbiciunile şi defectele tale.
Dacă tu nu te poţi accepta cum eşti, nu te poţi iubi pe tine însuţi.
Dacă nu poţi accepta pe ceilalţi aşa cum sunt, nu îi poţi iubi.
Iar acceptarea vine doar în urma CUNOAŞTERII şi ÎNŢELEGERII mai profunde a realităţii.
Nu te poţi accepta aşa cum eşti, dacă nu te cunoşti şi nu te înţelegi pe tine însuţi.
Nu poţi accepta pe ceilalţi, aşa cum sunt, dacă nu îi cunoşti şi nu îi înţelegi.
POŢI ACCEPTA DOAR CEEA CE CUNOŞTI ŞI ÎNŢELEGI. 
POŢI IUBI DOAR CEEA CE ACCEPŢI, DECI CEEA CE CUNOŞTI ŞI ÎNŢELEGI.
Ceea ce nu cunoşti şi nu înţelegi, nu accepţi, şi respingi în mod automat.
CEEA CE RESPINGI NU POŢI IUBI, CĂCI IUBIREA REPREZINTĂ O FORŢĂ DE ATRACŢIE, DE COEZIUNE.
Ceea ce nu cunoşti şi nu înţelegi, nu poţi accepta, deci nu poţi iubi.
Aşadar, fă mereu efortul de a cunoaşte şi înţelege realitatea, oamenii, lumea şi viaţa, ca să poţi iubi şi să fii iubit.
Aceasta este calea, acesta este adevărul, aşa este viaţa...
Cunoaşte-te şi înţelege-te pe tine însuţi şi vei cunoaşte... iubirea faţă de tine însuţi.
Cunoaşte şi înţelege oamenii, şi vei cunoaşte... iubirea faţă de oameni.
Cunoaşte şi înţelege lumea, universul, şi vei cunoaşte... iubirea faţă de întreaga lume, faţă de întregul univers... 

Playlistul Iubire, Fericire , katona nicolae  207 videoclipuri sept 2016


CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html


Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Te invit cu bucurie să vizitezi şi noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/



Embed

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');