Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

sâmbătă, septembrie 28, 2013

Visul Lucid și Stările Modificate de conștiință

                                                                                                imagini Pixabay.com



După cum un om normal nu are luciditate în visele sale, nu orice om poate deveni lucid, pe deplin conştient, de ceea ce experimentează în această viaţă.
Viețile oamenilor sunt trăite ca și visele lor.
Cel ce poate prelua controlul viselor sale, va putea prelua controlul și asupra vieții sale.

Dacă nu ai citit încă materialul despre Interpretarea viselor şi trăirile emoţionale, o poţi face acum : http://loveblog4all.blogspot.com/2015/01/interpretarea-viselor-si-trairile.html

Procesul de control al viselor evoluează odată cu dezvoltarea globală a conştiinţei, dar, deoarece acest proces este, în mod natural, extrem de lent, este necesară aplicarea unor metode conştiente de a-l accelera.
De curând am avut un astfel de vis, în care am realizat că este un vis, deoarece nu recunoşteam localitatea în care mă aflam.
Şi, în acel moment, am început să studiez foarte atent imaginile de detaliu, deoarece întotdeauna m-a contrariat faptul că atunci când îmi amintesc că am visat, în marea majoritate a viselor ori nu sunt prezente detalii imagistice, ori eu nu mi le pot aminti.
Şi al doilea aspect care l-am studiat în adel vis a fost referitor la culori şi naturaleţea acestor culori prezente în vis, comparativ cu cele percepute în viaţa terestră, prin intermediul simţului corporal al văzului.
Culmea a fost că totul părea pe atât de real şi natural, pe cât îmi pare şi lumea terestră în starea de veghe, când sânt treaz.
Studiam atent cerul, să identific vreo diferenţă, şi nu găseam niciuna, studiam clădirile, copacii, şi nu identificam diferenţe faţă de lumea terestră reală...
Care era însă marea diferenţă care, doar ulterior am sesizat-o, deoarece în acea stare mi se părea absolut normal şi firesc să fie aşa: când am intenţionat să studiez cerul, mă apropiam efectiv de cer, când îmi îndreptam atenţia spre un copac, sau spre o clădire, mă apropiam efectiv de acele obiecte, de parcă:
1. simţul vizual ar fi dispus în acea stare eliberată de simţul corporal, de un ZOOM al imaginii asupra căreia îmi focalizam atenţia, sau
2. aş fi avut capacitatea de a mă deplasa efectiv prin aer, fără să ating pământul, în direcţia obiectului spre care îmi focalizam atenţia, în mod automat, prin simpla voinţă de a mă apropia de ţinta atenţiei mele.
În vis nu mi-am simţit şi nu mi-am perceput în nici un fel vreo corporalitate materială, şi nici nu mi-a trecut prin minte să îmi îndrept atenţia spre mine însumi, fiind foarte absorbit de observarea şi studierea locaţiei în care mă aflam.
Este unul din visele lucide pe care le-am avut până acum.

A fost destul de scurt, căci, în general, este de ajuns să îţi îndrepţi atenţia asupra vreunui element din lumea terestră "reală", pentru a te "trezi la realitate", aşa cum mi s-a întâmplat şi în acest caz.
Deci, în timp ce visam am conştientizat faptul că trăiesc o experienţă în cadrul unui vis, în care :
1. ori sunt într-o altă lume decât cea terestră, "reală", incluzând aici o varietate de lumi teoretic posibile,
2. ori sunt tot în lumea terestră, dar într-o locaţie necunoscută mie, în stare de spirit decorporat voiajor, observator.
Acel "vis", efectiv nu îl pot încadra în mod clar, deoarece a fost prea scurt, şi nu a prezentat elemente clare definitorii.
De exemplu, nu am perceput nici o fiinţă, nici un om, dar asta putea fi şi din cauză că era o zonă cu verdeaţă, oarecum periferică, a localităţii...

Ce urmăreşte un om care vrea să experimenteze visul lucid ?
"- Să visez conştient ! Şi să controlez visul." - Nicoleta.
Asta voi încerca, în continuare, să clarific :
1. Ce înseamnă, teoretic, "a visa conştient" (visul lucid).
Includ aici şi legătura existentă între stările de conştiinţă prezente în reverie, vis, halucinaţie, transă, moarte clinică.
2. Identificarea unor metode şi tehnici practice de a visa conştient.
3. Identificarea metodelor şi tehnicilor care pot fi folosite în scopul de a dobândi, menţine, şi dezvolta capacitatea de a controla în mod conştient experienţa, cât de eficient posibil.
4. Utilitatea demersului de a visa conştient - beneficii practice.
5. Riscurile prezente în cadrul acestei experienţe.






NN : "spre exemplu, de curând am visat că mă ţineam cu mîinile de marginea unei borduri, şi dacă mă desprindeam aş fi căzut într-o prăpastie. Vedeam lângă mîinile mele cum trec oamenii, şi nimeni nu mă ajuta. Dacă mi-aş fi dat seama că e doar un vis, m-aş fi desprins singură şi aş fi zburat ! "
Acest vis a fost ceea ce se poate numi "vis simbolic", care are legătură directă cu viaţa terestră, şi în care toate elementele onirice simbolizează ceva concret şi obiectiv din lumea terestră, din viaţa de zi cu zi.
Pentru informaţii privind astfel de vise normale, comune, poți consulta postarea mea de la această adresă :
http://universulspiritual.twilight-mania.com/t502-starea-de-somn-visele-si-trairile-spirituale
A conştientiza faptul că visezi, că trăieşti o experienţă în cadrul unui vis, nu îţi conferă automat capacitatea de a putea influenţa desfăşurarea visului şi a tuturor elementelor sale, după propria ta voinţă şi imaginaţie.
Alfel privind problema, unele "lumi de vis" sunt tot atât de reale pe cât realitatea ta terestră, pe care nu o poţi controla în totalitate, ci eşti limitat, putând controla şi influenţa doar mişcarea corpului tău în cadrul acestei realităţi, şi să produci mici influenţe fizice asupra materiei, prin intermediul corpului căruia tu îi coordonezi mişcările, ca şi cum ai conduce un roboţel teleghidat, conform voinţei tale.

Corpul este doar un instrument de operare în această "lume materială".
De unde putem şti că în visul Nicoletei, dacă ar fi conştientizat că nu este în cadrul realităţii terestre, ci o altă realitate, dacă şi-ai fi dat drumul, ar fi putut să zboare, prin simpla voinţă de a zbura?
De unde ştim că nu ar fi căzut, în vis, oricât s-ar fi chinuit să dea din mîini şi picioare ca să zboare?
Personal, cred că nu poţi transforma un vis simbolic într-un vis lucid, să devii conştient în timpul unui astfel de vis, decât eventual, în cazul în care vei ajunge la o astfel de dezvoltare spirituală încăt să descifrezi instantaneu simbolistica elementelor onirice, iar acest fapt să producă un declic al conştienţei, într-un mod asemănător celui în care eu am devenit conştient de faptul că visez.



Psihologii afirmă faptul că tot ce este în creier a trecut întâi prin simțuri, deci că orice element îţi apare în imaginaţie, sau în vis, este în legătură directă cu elemente obiective ale experienţei tale anterioare, în sensul că nu îţi poţi imagina sau visa decât ceva construit din aceste elemente existente în memoria ta.
Nu poţi visa / imagina ceva cu totul nou, necunoscut, neperceput anterior.
Am meditat mult la această idee, şi, în cazul visului meu declicul l-a constituit peisajul nou, străin mie, care nu reproducea unul existent în memoria mea.
M-a "lovit" gândul că nu pot să mă aflu în mod real acolo, deoarece eu nu am mai fost niciodată acolo, şi nu am ce căuta acolo.
Din acel moment am conştientizat faptul că visez, dar totul îmi părea la fel de real ca în realitatea terestră, şi asta m-a uimit, căci nu găseam nici o diferenţă.


În principiu, logic, dar ipotetic, dacă în vis ai trăi o experienţă CORPORALĂ, care se petrece într-o altă lume, lăsându-te să cazi acolo, ai putea distruge acea corporalitate, şi ai muri în lumea aceea.
Acel moment reprezintă momentul sfârşitului acelui vis, şi "trezirea" ta în altă lume, alt vis, sau în acest "vis real", în care nu ai murit... încă.
În momentul în care vei muri, şi acest vis, al realităţii unui plan terestru, se va sfârşi, şi tu, inevitabil, te vei "trezi" în altă... "realitate".



Ce te ţine "legat" de realitatea acestei lumi terestre ?
Doar instrumentul corporal material, corpul fizic omenesc, prin intermediul căruia tu primeşti TOATE SENZAŢIILE pe care le poţi percepe din această lume.
Dar... când tu te decorporezi, părăsind în timpul somnului acest instrument prin care tu percepi realitatea, faptul că tu nu mai simţi şi nu mai trăieşti experienţele tale în acest plan, prin intermediul corporalităţii, îţi conferă ILUZIA că acelaşi plan terestru nu ar mai fi... real !
Foarte mulţi oameni mor în somn. Visând...

N Nicoleta : să mori "aici" din cauza unei acţiuni întâmplate "acolo" înseamnă ca "acolo" să fie real. Eu cred că "aici" se moare doar din cauze medicale care se intâmplă să se petreacă în acea 1/3 parte din zi în care dormim.

Kato : Ce trebuie foarte bine conştientizat, deoarece este un fapt esenţial în analiza de faţă : TRĂIREA ESTE REALĂ, ADEVĂRATĂ, nu este falsă, nici ireală !
Asupra mediului ambiant pot exista tot felul de dubii şi discuţii, dar asupra realităţii trăirii, sub aspectul ei mental şi afectiv, nu.
Şi, cunoscând faptul că orice trăire psiho-afectivă se reflectă prin anumite modificări fiziologice fizico-chimice în funcţionarea organismului, devine foarte evident faptul că ceea ce visezi îţi poate influenţa starea de sănătate, dar şi invers: starea de sănătate se reflectă în visele tale.
Putem spune că există un circuit închis, în care totul se reflectă şi se intercondiţionează reciproc, prin tot.
O mulţime de parametrii fiziologici se modifică şi fluctuează în strânsă legătură cauzală cu natura trăirii evenimentelor manifestate în vis: parametrii undelor cerebrale (frecvenţă, lungime de undă, amplitudine ), frecvenţa ritmului respirator, frecvenţa pulsului, tensiunea arterială, tensiunea şi rezistenţa electrică musculară, activitatea secretorie a glandelor endocrine şi exocrine, etc.



Un coşmar poate provoca, aşadar, un stop cardiorespirator...
Am o cunoştinţă care a lucrat la morgă.
Mi-a relatat că unui procent destul de mare de decedaţi nu li se poate stabili cauza decesului, deoarece totul apare ok anatomic la autopsie.
Există cauze ale căror urme dispar în câteva ore de la deces, dar acestea explică un mic procent din cazurile neelucidate. Diagnosticul se pune efectiv la întâmplare în aceste cazuri...
Ghici câţi din aceşti oameni au murit în somn ?
Nu se știe...

Alberto Villoldo, care a studiat mulţi ani şamanismul în toată America, fiind iniţiat şi el, a relatat modul în care şamanii descriu felul în care un om poate să moară în timpul călătoriei sale în transă, ca urmare a acţiunilor pe care le întreprinde în acea stare asemănătoare unui vis lucid. 

(Ai cărțile lui AICI)
Nu absolutizez, însă. Nu generalizez, de exemplu, la visele simbolice, în care visezi că mori, că eşti omorât.
Marea majoritate a viselor nu se încadrează în cele descrise mai sus.
Dar să nu uităm că nu vorbesc aici despre visele "normale", ci doar de cele lucide, în care tu preiei un control conştient al acţiunilor tale din acea stare de vis ! 



Deci din momentul în care preiei comanda, conştient, şi natura visului se schimbă, în multe cazuri, iar tu devii responsabil, ca şi în viaţa terestră, de ceea de faci în mod conştient...
Unde vreau să ajung ?
Să fac şi o comparaţie între transa mistică şi visul lucid.
Există asemănări între o călătorie mistică, efectuată într-o transă autoindusă pe diferite căi, şi visul lucid?
Există. Ambele au loc în anumite stări particulare de conştiinţă. Vom vedea mai încolo care sunt asemănările şi deosebirile.

AI : Ideea de "vis în vis în vis" ai preluat-o din Inception ?

Kato : Nu, Inception a preluat-o din realitate :)
Este un fenomen real...
Atât eu, cât şi alţi oameni, au visat că s-au trezit din vis, şi că au executat diferite acţiuni foarte normale prin casă, că au mers de exemplu la servici, după care s-a întâmplat ceva şi... s-au trezit în patul lor.
Este foarte bulversant când visezi aşa ceva, căci ai tendinţa de a crede că te poţi afla în cadrul unui nou vis, treaz fiind.
Cu atât mai neplăcut cu cât poţi constata că de fapt ai întârziat deja la servici. :)
Am remarcat deseori faptul că oamenii nu cunosc şi nu înţeleg natura esenţei acestei lumi terestre în care trăiesc acum, şi care li se pare mult mai "reală" decât orice lume experimentată în starea de vis.

Majoritatea nu cunosc sau uită faptul că toate marile religii şi toţi marii maeştrii s-au tot strofocat continuu să explice oamenilor că această lume terestră, ca şi întreg Universul manifestării, reprezintă o Creaţie Mentală a unui Spirit Creator.
Cât şi faptul că multe mari genii ale ştiinţei au afirmat faptul că materia şi energia reprezintă două forme de expresie ale aceleaşi realităţi, care este fluidă şi într-o continuă transformare.
Totul curge. Panta rei.
Unde ? În Mental, în Gândire.
Mai concret : toate lumile posibile au aceeaşi natură esenţială, mentală, toate, în esenţa lor, sunt la fel...
Totul este Spirit, universul este Mental...

Rudolf Steiner afirma faptul că materia este o formă de existenţă a Spiritului în mod asemănător cu starea de gheaţă faţă de apa lichidă ţi vaporii de apă. Apa poate exista în trei forme de agregare : lichidă, vapori şi solidă (gheaţă).
Materia este o "gheaţă" de fapt, o "condensare spirituală", nu ceva... inexistent, iluzoriu, ireal, produs halucinatoriu, etc... 

(Ai cărțile lui AICI)

După cum un om normal nu poate deveni lucid în toate visele sale, nu orice om poate deveni lucid, pe deplin conştient, de ceea ce experimentează în această viaţă.
Marea majoritate a oamenilor habar nu au pe ce lume trăiesc, nu au cunoştinţe elementare despre această lume, şi din această cauză, nici înţelegere.
Cum să înțeleagă ce sunt visele, când ei nu înțeleg deloc natura realității? :)
În viziunea mea, oamenii sunt Spirite care trăiesc mental în visul unui Spirit Creator, dar care au şi ele capacitatea de a crea şi influenţa lumile mentale, în măsura în care devin conştienţi de mecanismele cauzale şi propria capacitate creatoare.
Sunt "captivi" în acest vis al vieţii terestre omeneşti, această experienţă creativă, doar datorită faptului că au acceptat crearea
legăturii funcţionale cu un instrument material, organismul fizic, prin intermediul căruia sunt antrenaţi şi menţinuţi în cadrul acestei experienţe, experimentând o lume creată de un Anumit Creator, Jocul Vieţii Terestre creat de El.
Este oarecum asemănător experienţei de a te aşeza la o consolă de joc, a te cupla la aparate, şi a începe să te joci, viaţa unui om terestru...
Cine a citit Biblia, Vechiul Testament, poate înţelege ce afirm, începând cuideile prezente în Geneza (Facerea), şi continuând cu pedepsele aplicate de Dumnezeu, de multe ori, oamenilor care nu i-au urmat poruncile, adică REGULILE JOCULUI SĂU !






Dacă spiritele încorporate (legate de corpuri) în acest joc ar fi făcut şi ele parte din jocul Creatorului, atunci ele nu ar fi putut să iasă din voia lui, să încalce regulile şi principiile jocului.
Altfel spus, programul Spiritelor nu a fost creat (programat) de Creatorul Pământului, ci doar tiparele corpurilor și Jocul de roluri a fost creat de El, joc în care noi sântem participanţi, şi ne
descurcăm care cum ştie şi poate.
Prin regulile jocului, care reprezintă legi ale naturii vieţii pământene, sunt direcţionate şi influenţate în mod automat şi inevitabil toate gândurile şi acţiunile nostre, în direcţia realizării anumitor scopuri şi obiective.
Ele fiind într-un anumit raport şi cu natura fiecăruia dintre "jucători", "actori", "protagonişti",sau cum vrei să îi denumeşti.
Pe de altă parte, nu pot să uit şi să nu ţin cont şi de Ierarhia entităţilor spirituale, de care Dumnezeu se serveşte mereu în îndeplinirea diferitelor acţiuni la nivel terestru, entităţi situate pe o scară ierarhică cu 9 trepte (categorii), de la Îngeri la Serafimi...

Nu uit nici faptul că fiecare religie îşi are panteonul său de zeităţi, divinităţi, entităţi (angelice) intermediare între oameni şi Divinitatea Supremă...
Acestea există şi la creştini, bine-nţeles... Îngeri, draci, Arhangheli,... până la Heruvimi şi Serafimi...


"Vis lucid" este o expresie ce desemnează un vis în care persoana care visează este conștientă că viseză, și că visul este în curs de desfășurare.
În timpul viselor lucide, există posibilitatea de a exercita control conștient efectiv asupra mediului, personajelor și tuturor caracteristicilor acestora, precum și realizarea unor lucruri care sunt imposibile sau foarte puțin probabile în realitatea fizică a stării de veghe.
Visele lucide sunt cel mai adesea extrem de realiste, prezentând și o ascuțire a acurateței simțurilor celui ce are visul lucid.

Visurile lucide încep într-unul din următoarele moduri :
1. visul lucid inițiat în vis (conform noțiunii din engleză, dream-initiated lucid dream, abreviere , DILD) - este inițiat ca un vis obișnuit, după care, la un moment dat, cel ce visează realizează că visează.
2. visul lucid inițiat în starea de veghe (wake-initiated lucid dream, abreviere, WILD) -subiectul trece direct din starea de veghe în starea de vis, fără nici o (aparentă) discontinuitate în conștientizarea întregului proces.
Savanți precum Allan Hobson, conform abordării sale neuropsihologice a viselor lucide, au ajutat substanțial la plasarea explicației acestor vise pe un teren mai solid și mai puțin speculativ.
1. Watanabe,-Tsuneo (1 martie 2003). „Lucid Dreaming: Its Experimental Proof and Psychological Conditions”. Journal-of-International-Society-of-Life-Information-Science 21 (1): 159-162.
2. LaBerge, Stephen (1990). Bootzen, R. R., Kihlstrom, J.F. &Schacter, D.L., (Eds.). ed. Lucid Dreaming: Psychophysiological Studies of Consciousness during REM Sleep Sleep and Cognition .Washington, D.C.: American Psychological Association. pp. pp. 109 –126. http://www.lucidity.com/SleepAndCognition.html LucidDreaming: Psychophysiological Studies of Consciousness during REM Sleep.
Bibliografie suplimentară :
LaBerge, Stephen (1985). Lucid Dreaming. ISBN 0-87477-342-3
LaBerge, Stephen (1991). Exploring the World of Lucid Dreaming.ISBN 0-345-37410-X
Gackenbach, Jayne; Laberge, Stephen (1988). Conscious Mind,Sleeping Brain. ISBN 0-306-42849-0
Green, Celia (1968). Lucid Dreams. ISBN 0-900076-00-3
Green, Celia; McCreery, Charles (1994). Lucid Dreaming: The Paradox of Consciousness During Sleep. ISBN 0-415-11239-7
Garfield, Patricia L. (1974). Creative Dreaming. ISBN 0-671-21903-0
de Saint-Denys, Hervey (1982). Dreams and How to Guide Them. ISBN 0-7156-1584-X
Godwin, Malcom (1994). The Lucid Dreamer. ISBN 0-671-87248-6
McElroy, Mark (2007). Lucid Dreaming for Beginners: Simple Techniques for Creating Interactive Dreams. ISBN 978-0-7387-0887-4
Wangyal Rinpoche, Tenzin (1998). Tibetan Yogas Of Dream And Sleep. ISBN 1-55939-101-4 - sursa : wikipedia



"În timpul viselor lucide, există POSIBILITATEA de a exercita control conștient efectiv asupra mediului, personajelor și tuturor caracteristicilor acestora, precum și realizarea unor lucruri care sunt imposibile sau foarte puțin probabile în realitatea fizică a stării de veghe. "
Despre asta vorbeam, la un moment dat, undeva, mai sus. Experienţa mea proprie mi-a relevat faptul că EXISTĂ TREPTE ALE EXERCITĂRII CONTROLULUI CONŞTIENT ASUPRA ELEMENTELOR ONIRICE : MEDIU, PERSONAJE, PROCESE, EVENIMENTE.
Există posibilitatea, capacitatea de a influenţa, dar ea este variabilă, fluctuantă, dependentă de anumiţi factori.
Atenţie : nu confunda faptul de a exercita aparent conform voinţei proprii, diferite acţiuni şi efecte în visul obişnuit, în care nu eşti lucid, cu exercitarea controlului conştient, în cadrul unui vis lucid, în care tu eşti perfect conştient de faptul că trăieşti experienţa unui vis !
Vorbim aici doar de visul lucid.

AI : "Atât eu, cât şi alţi oameni, au visat că se trezesc din vis, şi execută diferite acţiuni foarte normale prin casă, că merg de exemplu la servici, după care se întâmpla ceva şi... se trezeau în patul lor.
Este foarte bulversant când visezi aşa ceva, căci ai tendinţa de a crede că te poţi afla în cadrul unui nou vis."
Şi ce vrei să descrii de fapt aici ?
Un act de somnambulism ?
Exclud aici varianta în care "mergi la serviciu".

Kato : nu, este un vis, în care tu te păcălești pe tine că te-ai trezit, pentru a dormi în continuare lniștit... :)
Tu nu faci nimic, doar dormi și visezi, și te trezești în pat, spre deosebire de somnambul, care acționează fizic, în stare de transă, și se poate trezi la... servici... ;)
‘’In lucrările de antropologie, şamanismul este definit ca sistem de credinţe al unor popoare indigene din nordul Asiei -răspîndit şi printre unele triburi băştinaşe indiene din America de Nord - care susţine că sîntem înconjuraţi de o lume nevăzută de forţe spirituale ancestrale - bune şi rele - şi că aceste forţe pot fi invocate şi controlate prin acţiunile practicanţilor, care sunt intermediari între tărâmul naturalului şi cel al supranaturalului.
Don Juan era, într-adevăr, un intermediar între lumea obişnuită a vieţii cotidiene şi o lume nevăzută, pe care nu o numea supranaturală, ci "a doua atenţie".
Rolul său, ca profesor, era să-mi facă această structură accesibilă. Am descris în lucrarea mea anterioară metodele lui de predare în acest sens, ca şi artele vrăjitoreşti pe care m-a învăţat să le practic, cea mai importantă dintre ele numindu-se arta visatului.
Don Juan susţinea că lumea noastră, pe care o credem unică şi absolută, este doar o entitate dintr-un mănunchi de lumi succesive, aranjate ca foile unui bulb de ceapă.
El afirma că, deşi suntem pregătiţi din punct de vedere energetic să percepem numai lumea noastră, avem totuşi capacitatea de a accede la celelalte lumi, care sunt la fel de reale, unice, absolute şi atotcuprinzătoare ca şi lumea noastră.
Don Juan mi-a explicat că, pentru a putea percepe aceste lumi, nu numai că este necesar să dorim cu înfocare acest lucru, ci trebuie să avem şi suficientă energie pentru a le accede.
Existenţa lor este permanentă şi independentă de conştiinţa noastră, spunea el, dar faptul că nu ne sunt accesibile este în totalitate consecinţa predeterminării noastre din punct de vedere energetic.
Cu alte cuvinte, pur şi simplu, numai datorită acestei predeterminări, suntem constrînşi să credem că lumea vieţii noastre cotidiene este singura lume posibilă.
Don Juan spunea că din convingerea că această predeterminare energetică se poate corecta, vrăjitorii din timpuri străvechi creaseră un set de metode menite să recondiţioneze capacităţile noastre energetice de a percepe, numind acest set de metode - "arta visatului".
Din perspectiva pe care mi-o oferă timpul scurs de atunci, îmi dau seama acum că cea mai adecvată definire a visatului făcută de don Juan a fost de a-l numi „poarta către nemărginire", în momentul respectiv, eu am replicat că metafora aceea nu avea pentru mine nici un sens.
- Atunci să renunţăm la metafore, a consimţit el. Să zicem că visatul este maniera practică în care vrăjitorii fac ca visele obişnuite să aibă utilizare.
- Dar cum pot fi utilizate visele obişnuite ? am întrebat eu.
- Suntem mereu induşi în eroare de vorbe, a spus el.
În ceea ce mă priveşte, profesorul meu a încercat să-mi definească visatul, spunîndu-mi că este modul în care vrăjitorii spun noapte bună lumii.
Desigur că încerca să-şi ajusteze explicaţiile în funcţie de modul meu de a gîndi.
La fel procedez şi eu cu tine.
Cu o altă ocazie, don Juan mi-a spus: Visatul poate fi doar trăit ca experienţă directă.
Nu înseamnă numai să ai vise în somn.
Nu înseamnă nici să visezi cu ochii deschişi, să-ţi doreşti sau să-ţi imaginezi ceva.
Prin intermediul visatului putem percepe alte lumi, pe care desigur că le putem descrie, deşi nu putem descrie ceea ce ne face să le percepem.
Dar putem simţi cum visatul deschide aceste lumi pentru noi. Visatul pare a fi o senzaţie - un proces ce se desfăşoară în corpul nostru, o stare conştientă în mintea nostră.
În cadrul învăţăturilor sale, don Juan mi-a explicat, pe larg, principiile, argumentarea logică şi utilizările practice ale artei visatului.
Procesul de instruire se compune din două părţi: una vizînd procedeele practice de visat, iar cealaltă, explicarea acestor procedee la nivelul abstractizărilor.
Metoda sa didactică era o combinaţie între a-mi suscita curiozitatea intelectuală cu principiile abstracte ale visatului şi a mă îndruma să le găsesc rezolvarea în practică.
Am scris deja despre toate acestea cît de amănunţit am putut.
Am descris totodată mediul vrăjitoresc în care m-a plasat don Juan pentru a mă învăţa arta lui.
Interacţiunile mele din acest mediu m-au interesat în mod special, pentru că s-au petrecut în exclusivitate în cea de a doua atenţie.‘’ din Carlos Castaneda - Arta Visatului, o carte care merită citită. (Link AICI)




”Ce modalități există de a rămâne conștient în timpul visului?”
Există mai multe metode și tehnici pentru a avea un ”vis lucid”. 
Ele se bazează pe niște programări, setări, tipare
Una străveche, prezentă la mulți mentori spirituali, ar fi să îți programezi în fiecare seară înainte de a adormi să îți privești în vis mâna. 
Deci trebuie ca în vis să îți amintești la un moment dat să îți privești mâna. 
Din acel moment în care îți amintești asta și îți privești mâna, preiei controlul conștient asupra visului în continuare. 
La mine nu a funcționat asta, ci alta: mi-am programat ca de fiecare dată când în vis întâlnesc ceva neobișnuit să îmi vină automat gândul că visez și sunt într-un vis. 
Deci ca un semnal de alarmă: este ceva neobișnuit, deci visez, și dacă visez, de acum pot lua controlul conștient mai departe.
Așa am devenit conștient în vis în primul meu vis lucid, pe care din acel moment l-am putut dirija. Dar nu a durat mult, căci după câteva minute de luciditate m-am trezit din somn.
Poți seta o programare care îți pare mai potrivită ție, poți încerca mai multe. 
De exemplu să intri în somn, în vis, pe un scenariu dinainte setat, programat, să visezi ceva anume, și la un moment dat să te trezești în acel vis când se întâmplă ceva anume, dinainte programat să te trezească în vis, să devii conștient că visezi de fapt. 
De exemplu să îți impui să visezi că ești pe strada ta, afară, și când trece prima mașină să devii conștient că ești în vis. Este ca și cum ai programa deci ”trezirea” ta în vis, cam asta ar fi o metodă de bază.
Mai sunt metode mai tehnice, să zicem așa, în care poți programa de exemplu pcul să pornescă un text înregistrat de tine, în boxe, la o anumită oră din noapte, la un volum nu destul de tare ca să te trezească de tot, un text în care tu îți dai niște sugestii în vis ție. 
De exemplu cea să îți privești mâna în vis și apoi să iei controlul visului mai departe. 
Se zice că în somn suntem foarte receptivi la sugestii, ca în hipnoză, deci poți crea niște sugestii care ți se par mai potrivite ție. 
Dar în așa fel încât să nu te trezească de tot.
Toate metodele și tehnicile se bazează pe programare, sugestie, autosugestie, deci poți chiar inventa una care ți se pare ție mai potrivită ție. 
Prin exercițiu repetat vei dezvolta la un moment dat o reacție condiționată, efectul scontat, ”trezirea în vis” și preluarea controlului visului. 
Necesită exerciții repetate, nu prea obține nimeni din prima așa ceva.
În fapt nu poți rămâne conștient în timpul visului, ci poți deveni conștient în timpul visului. Nu poți intra din starea trează direct într-un vis. 
În general visele vin după o perioadă de somn. 
Excepție fac cazurile în care ești foarte obosit, am pățit asta, de câteva ori, când acum mulți ani mai jucam cărți cu prietenii până la ore târzii spre dimineața, și ațipeam până îmi venea rândul, și visam instant ce adormeam. :)
În câteva secunde se derula un vis destul de lung. 
Dar asta nu se întâmplă în mod normal, într-o stare normală. 
Probabil favoriza și faptul că stăteam în șezut, nu întins pe orizontală.
În orice caz, eram ”rupt de somn”.

”Garfield şi Stewart au scris despre visătorii Senoi din peninsula Malaieză. Acolo, copiii îşi povestesc visele în fiecare dimineaţă, la micul dejun. 
Taţii şi fraţii mai mari din familie interpretează fiecare vis şi dau sfaturi asupra modului în care să se procedeze cu visele similare din viitor. 
Căci acolo însuşirea negativă sau de coşmar a viselor e înţeleasă ca o expresie a atitudinilor şi experienţelor personale ale celui care visează, care poate fi transformată în mod intenţionat într-un dar dintr-o altă lume. 
Astfel, dacă un copil povesteşte un vis înspăimântător despre o cădere, tatăl îl poate contrazice, spunând că acela a fost un vis minunat, şi să întrebe unde a căzut copilul. 
Copilul răspunde, poate, că nu a căzut nicăieri, ci doar a avut o senzaţie înspăimântătoare. 
Atunci tatăl o corectează: Trebuie să te relaxezi şi să te simţi bine când cazi într-un vis. Căderea este modul cel mai rapid de a contacta puterile lumii spiritelor, puterile care ţi se deschid în faţă prin visele tale. 
Curând, când vei avea un vis cu o cădere, îţi vei aminti de ceea ce îţi spun şi, când o faci, vei simţi cum călătoreşti spre izvorul puterii care ţi-a cauzat căderea. Spiritele căderii te iubesc. Ele te atrag spre tărâmul lor.
După cum comentează Stewart, „lucrul cel mai uimitor este că, după un timp cu acest gen de interacţiune socială... și sfaturi, visul care la început implica teama de a cădea se schimbă în bucuria zborului.”
Premisa întregii interpretări a viselor în cultura Senoi este faptul că viaţa din visele noastre este sub propriul nostru control. 
Progresul spiritual depinde de dirijarea cursului visului, cel puţin într-o anumită măsură. 
Ceva similar există şi în alte culturi arhaice, cum ar fi cultura Kogi din Columbia, care nu face o distincţie clară între ceea ce am putea numi vise şi ceea ce am putea numi viziuni, dar ai cărei visători îşi spun şi ei visele bătrânilor tribului, pentru un fel de instruire spirituală.
O reflectare a abordării de către culturile arhaice a visării intenţionale a apărut în zilele noastre sub forma a ceea ce este cunoscut ca visare lucidă
Termenul se referă la acele vise în care cel care visează se trezeşte şi recunoaşte visul ca vis fără a părăsi peisajul visului. Adică, poţi deveni conştient de faptul că scena pe care o ai în faţă este un vis, şi să rămâi, totuşi, în vis. Ştii că dormi în pat, dar nu ai senzaţia corpului care este culcat. 
Pentru un observator din afară ai părea în continuare că dormi. Creierul înregistrează „REM” sau forme de mişcare rapidă a ochilor. Totuşi, propria ta experienţă este cea de veghe intensă. O asemenea stare pune sub semnul întrebării noţiunile noastre prin care facem distincţie între somn şi veghe; eşti treaz, totuşi, dormi. 
Printre adepţii visării lucide se numără Patricia Garfield şi Stephen LaBerge, care au scris mult pe această temă. 
Odată cu conştienţa vine şi controlul: în momentul trezirii din vis, realizezi şi că poţi dirija, până la un punct, evenimentele din vis.”
http://www.spiritualrs.net/Conferinte/GASomnVise/SomnVise_Intr.html

”Fizica modernă ne spune că, prin fiecare gând pe care îl avem, noi visăm lumea întru ființare. 
Vise curajoase ne arată cum să ne visăm lumea, cu forță și grație. 
Vechii șamani din America au înțeles că noi nu numai creăm experiența noastră legată de lume, dar visăm întru existență, chiar natura realității însăși - adică, „viața e doar un vis”
Dacă nu îți visezi propria viață, ești obligat să accepți coșmarul care este visat de alții. 
Această carte ne arată cum să ne trezim din coșmarul colectiv și să începem să visăm o viață plină de curaj și grație – un vis sacru, pe care șamanii l-au cunoscut și servit, de-a lungul timpului.
Alberto Villoldo ne revelează învățăturile vechii înțelepciuni care explică cum anume putem da naștere realității, din matricea invizibilă a creației. 
De asemenea, ne spune cum putem interacționa cu această matrice, pentru a visa o viață de pace, sănătate și abundență. 
El ne arată că, pentru a crea bucuria pe care o dorim, avem nevoie doar de curaj.
Titlu original: Active Dreaming
”Cum să călătorim dincolo de propriile nostre limite, spre o viață liberă.
Treziti-va si visati • A vorbi despre vise si a le pune in practica • Visul lucid samanic • Visul social si impartasit • Visul activ pentru o viata traita in mod constient • Harta caii naturale a energiei voastre • Cultivarea viselor la Auschwitz • Viata ca un vis constient • Visul pentru comunitate • Pana la a saptea generatie
Visul activ este un mod de a fi pe de-a-ntregul in aceasta lume si, in acelasi timp, de a mentine un contact constant cu cealalta lume, lumea-din-spatele-lumii, unde se afla scopul si logica mai profunda a vietilor noastre.
Visul activ contureaza trei zone principale de practica: lucrul cu visele, astfel incat sa aducem energia si ghidarea din lumea de vis in viata de zi cu zi; visul lucid samanic si trairea constienta a vietii.
„In literatura despre vis Robert Moss are ceva de spus. Este o autoritate si un profesor intelept.“ - Publishers Weekly
„Visul activ este o bijuterie de carte! Nu numai ca ne ajuta sa ne schimbam viata personala, dar ne furnizeaza si o cale de a schimba lumea in care traim.“ - Sandra Ingerman, autoarea volumelor Soul Retrieval si How to Thrive in Changing Times”

”Visarea lucidă și yoga visului tibetană pentru revelație si transformare.
Pentru toate marile traditii spirituale, in cadrul carora meditatia joaca un rol important, cuvantul-cheie este „Trezeste-te!” Acest apel isi gaseste ecou si in stiinta psihologiei occidentale. Semnificatia sa este legata de faptul ca in timpul vietii suntem adormiti, adica, in esenta, visam. 
Desigur, daca trecem prin viata somnambuli, ne vom impiedica neincetat de realitatile nevazute. Pentru ca viata e nestatornica, trebuie sa fim cat se poate de treji in fata oportunitatilor si a pericolelor sale.
Viseaza-te constient surprinde atat desteptarea noastra din viata-ca-un-vis, cat si constientizarea noastra in timp ce visam noaptea. Ambele situatii, dimpreuna cu trezirea noastra, sunt strans legate intre ele. 
O asemenea trezire aduce cu sine claritatea si libertatea care stau la baza fericirii pure.
Fragment din cartea: "Viseaza-te constient" de B. Alan Wallace:
"DEBUTUL IN VISAREA LUCIDĂ 
Primul pas către visarea lucidă este de a avea interes față de visele tale
Daca nu ai o curiozitate naturala in privinta somnului si viselor tale, gandeste-te atunci la urmatorul lucru: daca ar fi sa traiesti pana la nouazeci de ani, circa treizeci - o treime din viata ta - ti-i vei petrece dormind. 
Toti acei ani ii vei trai intr-o stare semiconstienta sau inconstienta. Ca si cum ti-ai petrece o treime din viata in coma. Asta inseamna destul de mult. Desigur, toti avem nevoie de somn. Dar ce-ar fi daca ai putea sa folosesti o parte din acest timp pentru a face o gama larga de activitati interesante, cu sens si aducatoare de impliniri, fara sa te privezi de ceea ce ai nevoie in rest? Daca poti invata sa visezi lucid si sa aplici aceasta abilitate unora dintre interesele tale majore - demersuri creative, imbunatatirea abilitatilor, explorare spirituala si psihologica, distractie si aventura -, asta ar fi ca si cum ai avea un numar semnificativ de ani plini de sens adaugati vietii tale.
Prin urmare, diseara, cand adormi, ia decizia ferma de a fi interesat de visele tale. 
Fii entuziasmat de acest lucru: „Diseara voi fi atent la visele mele!" Spune-o iar si iar. Sansele sa treci prin cinci-sapte cicluri de vis sunt favorabile, asa ca va fi destul material care sa-ti atraga atentia."

Viața dintre vieți - Michael Newton - Link AICI
”Dupa succesul obtinut prin promovarea rezultatelor obtinute prin tehnica de regresie spirituala in viata dintre vieti, Dr. Michael Newton a decis sa conduca formarea profesionala a hipnoterapeutilor dornici sa cunoasca si sa dezvolte pe mai departe tehnica sa. Astfel ca, in anul 2002, cu ajutorul unor hipnoterapeuti dedicati, a fondat Societatea de regresie spirituala (Society for Spiritual Regression) si a inceput sa pregateasca hipnoterapeuti atestati si dedicati perfectionarii studiilor si practicii de regresionare a clientilor in perioada petrecuta in lumea spiritelor, intre vietile lor pamantesti.
„Viata dintre vieti: hipnoterapia regresiei spirituale reprezinta rodul a peste trei decenii de cercetari indreptate in directia dezvoltarii metodei clinice de hipnoza si menite ajutorarii clientilor sa ajunga la amintirile din viata lor ca suflete. 
Un element-cheie al cartii de fata consta in modalitatea de atingere a stsrii transei supraconstiente pentru reamintirea existentei nemuritoare a clientilor. Gratie unei perceptii inaltate, oamenii obisnuiti pot gasi propriile raspunsuri la intrebarile imemoriale „Cine sunt?”, „De ce sunt aici?”, „De unde vin?”
,,Aceasta carte este in primul rand un „ghid practic”, in care am reunit si explicat pas cu pas procedurile pe care le-am considerat a fi cele mai utile pentru atingerea amintirilor clientilor din viata lor din lumea spiritelor. 
Iar daca prezentul volum se doreste a fi un text metodologic util, ce se adreseaza profesionistilor cu experienta in domeniul hipnozei, el contine si noi studii de caz, ce nu au fost cuprinse in precedentele mele lucrari Journey of Souls (Calatoria sufletelor) si Destiny of Souls (Destinul sufletelor). 
Aceste noi studii de caz, precum si intrebarile pe care le-am folosit pentru a impulsiona procesul vizualizarilor spirituale, vor fi, poate, pe placul cititorilor care au apreciat celelalte doua carti amintite. 
Cele trei volume laolalta reprezinta o trilogie dedicata cercetarii vietii dintre vieti.
Speranta mea este ca ne aflam la inceputul unei miscari care va deveni mondiala in secolul XXI, oferind o metoda ce ne va permite o noua intelegere spirituala asupra propriei noastre fiinte. 
Multiplele aplicatii ale regresiei spirituale ne pot ajuta sa intelegem scopul existentei noastre si, atingand aceasta cunoastere, vom deveni mai buni.\" -Dr. Michael Newton

Explorarea viselor lucide - 
Howard Rheingold, Stephen Laberge
”Ce-ar fi daca acum, chiar cand citesti aceste cuvinte, ti-ai da seama ca visezi si ai puterea de a face absolut orice in visul tau? Asa arata o experienta onirica lucida, ne asigura dr. Stephen LaBerge, ale carui studii de pionierat la Universitatea Stanford au deschis o perspectiva provocatoare asupra calatoriilor noastre nocturne.
Foarte simpla ca prezentare si profund transformatoare prin exercitiile pe care le ofera, aceasta carte convinge ca visele sunt un portal catre lumile de dincolo de realitatea fizica, un fascinant instrument de actiune asupra universului interior.
Experimentele revolutionare ale autorului au stabilit un cadru stiintific pentru studierea incursiunilor onirice. Dar tu poti fi savantul propriei vieti.
Cu «Explorarea viselor lucide» ai sansa unica de a testa metodele infailibile pe care LaBerge le foloseste de doua decenii in cercetarile sale. Sinteza fericita intre concluziile psihologiei de avangarda si vechile invataturi ale budismului tibetan, cartea te invata:
Cum sa-ti antrenezi capacitatea de a-ti aminti visele, chiar daca acum e dificil sa le retii
Modalitati accesibile pentru a experimenta mai des vise lucide
Folosirea experientelor onirice constiente pentru a te vindeca de ranile emotionale si inhibitii
Cum sa «re-visezi» cosmarele pentru a-ti depasi fricile ascunse si blocajele
Tehnici din yoga tibetana a viselor
Cum sa folosesti starea de visare lucida pentru a fi total constient in timpul starii de veghe
Cum sa intri in contact cu propria imaginatie si sa aprofundezi practica meditatiei
Preia controlul asupra viselor tale! Calatoriile onirice vor fi uluitoare, te vei cunoaste mai profund pe tine insuti si propria ta viata va confirma ca posibilitatile de expansiune ale constiintei sunt mai mari decat ai crezut vreodata.”

Linkuri utile :    






-http://www.hemi-sync.ro/produse/serii/lucid-dreaming-series-dvd/

http://loveblog4all.blogspot.com/2015/05/de-ce-ne-place-sa-visam.html

http://loveblog4all.blogspot.com/2015/04/oliver-sacks-ce-ne-dezvaluie.html





Cine a blocat dezvoltarea umană? (Film documentar FAZA)
Din playlistul meu youtube Clarvederea. Abonează-te la canalul meu să fii la curent cu noutățile



Distribuie dacă ți-a plăcut, mulțumesc! 



Poți susține activitatea mea prin sponsorizare pe platforma  Patreon sau Buy Me A Coffe, și vei beneficia de bonusuri (articole și materiale video destinate sponsorilor): 
https://www.buymeacoffee.com/7a4dFhE

-DONEAZĂ, dacă ți-a plăcut, susține ceea ce-ți place :) 


Donează prin PayPal, în contul reprezentat de acest mail: katonanico@gmail.com

CONTUL MEU PE PLATFORMA BUY ME A COFFE unde cine vrea poate sponsoriza activitatea mea, iar cei ce vor deveni Membri cu sponsorizare lunară au acces la articole și videouri bonus Mulțumesc

Publicată de Katona Nicolae pe Vineri, 11 decembrie 2020

Mulțumesc!

Vizitează Forumul Portal Spiritual Kato - forum de informare și discuții NOU creat: https://kato-portal-spiritual.ro/forum/

eJobs



APARATE pentru Relaxare, Protecție Energetică, Energizare, pentru starea ta de bine: LINK

Mind Synergy -
Stimulare cerebrală pentru relaxare profundă


-CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato :  http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html

-Dacă vrei să afli mai multe despre Kato şi activitatea lui :  https://www.facebook.com/notes/806080502769226/


-De AICI(click aici) POŢI ASCULTA ŞI DOWNLOADA ÎN FORMAT AUDIO mp3 CREAŢIILE PERSONALE KATO, pentru a le putea asculta oriunde
-Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici: Subscribe to Love Blog 4 All by Email

-Apasă simultan tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).

-Abonează-te la marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate):  http://youtube.com/user/katonanico

-Te poţi Abona şi la blogul meu "SPIRIT", să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici:  Subscribe to Spirit by Email

-Te invit să vizitezi şi mai noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/
-Fă economie de timp şi bani, efectuând cumpărături online prin accesarea promoţiilor din reclame, susţinând totodată astfel şi acest blog. 
Mulţumesc !

-Aici ai linkul către CUPRINSUL blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial", peste 500 articole!http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html

Softuri utile pt reclame video la preț foarte bun (dă click pe titluri)
StopMotionCreator
Storyxy 
Promoyze
AscendPages 

Offeo - creezi videoclipuri uimitoare pentru social media
Designrr - Creare ebook-uri
VOOPLAYER - Video Hosting and Marketing Platform for Business
StreamYard - studio emisie live


SOFTWARE Prezentări Multimedia, Editare Foto, Video 2D, 3D, Webdesign, Webinarii, Email Marketing, etc. Promoţii şi Bonusuri...

 
software-deals.rosoftware-deals.ro



Embed

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');