Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

miercuri, octombrie 02, 2013

Invidia

Am găsit, din întâmplare, pe internet, următorul text, postat pe profilul cuiva care deţine un cabinet de psihoterapie :
"INVIDIA - "Dorinţa a ceea ce nu poţi să ai, nu poţi să fi sau să devii. O dorinţă manifestată în exces atât de mult, încât consumă, alterează, energia lui "a face". Prăpastia dintre ceea ce eşti şi ceea ce nu crezi că poţi să fii, deşi ai vrea, şi atunci demolezi pe celălalt, şi ce a construit el, crezând că astfel poţi să fii mai aproape." => invidia este o emoţie distructivă pentru cel care o simte. O variantă mai bună decât să arăţi cu degetul, din invidie, este să faci şi tu, adică să treci de la "mi-e necaz că ăla poate" la "pot şi eu, şi fac şi eu"."

Nimeni nu-i perfect... Trebuie evidenţiat faptul că aici este prezentată o latură extremă a invidiei, care produce blocaje, nu caracterul general al ei, care este unul MOTIVATOR, CONSTITUIND MOTIVAŢIA ŞI MOBILUL UNOR ACŢIUNI IMPORTANTE !
În general, invidia te impulsionează să obţii şi tu ceea ce alţii au, îndeamnă la acţiune. Deci este un factor motivator !  Pentru a înţelege mai bine şi mai corect ce este invidia, este bine să ne raportăm la sensul şi semnificația corectă a acestui termen :
INVIDIÁ, invidiez 1. A fi stăpânit de invidie faţă de cineva, a privi cu invidie pe cineva sau reușita, bunăstarea, calităţile altuia; a pizmui.
2. A dori, a râvni, a pofti ceva ce aparţine altuia.
INVÍDIE, invidii, Sentiment egoist de părere de rău, de necaz, de ciudă, provocat de succesele, calităţile, sau de situaţia bună a altuia; pizmă.
"INVIDIA GLORIAE COMES" ( lat.) invidia este însoțitoarea gloriei – Cornelius Nepos, „Chabrias”, III, 3.

Este normal şi în firea lucrurilor ca oamenii să invideze pe cei cu realizări şi capacităţi deosebite. Deoarece invidia reprezintă o trăire normală, între anumite limite, ea nu trebuie combătută, tratată, eradicată, înăbuşită. Ea trebuie doar observată,înţeleasă, şi conştientizată, pentru a dobândi un control mai bun asupra vieţii tale personale. Tu vei putea astfel controla energia invidiei, în scop creativ, pentru obţinerea lucrurilor, stărilor şi calităţilor pe care ţi le doreşti.
Cum, practic : de exemplu, să zicem că ai vrea să îţi cumperi o maşină, deoarece nu ai, şi ai nevoie de o maşină, pentru tine şi familia ta. Nu eşti însă foarte hotărât, datorită unor diverse motive, care sânt demobilizatoare, cum ar fi teama de a contracta un credit sau un contract de leasing, nesiguranţa zilei de azi şi mîine, etc. În acest caz poţi folosi energia mobilizatoare a invidiei, în scop constructiv, pentru a îţi mări nivelul energetic al motivaţiei de a dobândi maşina dorită. Pentru asta, va trebui să îţi îndrepţi atenţia un pic spre ogrăzile vecinilor tăi, şi ale prietenilor tăi, ţintind doar cele ce au în curte o... maşină. Interesează-te de modul în care fiecare şi-a achiziţionat maşina, de mulţumirile şi nemulţumirile lor legate de maşinile achiziţionate, şi... lasă să lucreze în tine invidia :privi cu invidie pe acei oameni care au maşini, şi dorindu-ţi, râvnind, cu necaz, şi ciudă că tu încă nu ai ceea ce ai au, o maşină. Energia invidiei trebuie focalizată pe maşină, pe actul obţinerii ei de către tine. Vei simţi o reală energie mobilizatoare, care îţi va da avânt să îţi îndeplineşti dorinţa, călcând în picioare fricile tale.
Invidia canalizată poate declanşa nebănuite şi necunoscute forţe interne, deoarece întrebări născute din invidie, precum :
"Da ce, io-s mai prost ?"
"Dacă el poate, de ce nu aş putea şi eu ?"
"De ce să nu am şi eu ceea ce are el ?"
"Oare eu nu aş putea să obţin ceva şi mai bun decât ceea ce are el ?", etc., constituie, în sine, o autosugestionare creativă ce contribuie la mărirea dozei de încredere în tine şi forţele tale proprii.
Esenţa stă în canalizarea conştientă a diverselor tipuri de energii, în direcţia realizării scopului şi obiectivelor tale ! Repetă-ţi şi reţine această afirmaţie importantă, pentru a nu o uita.


AI: Invidia pozitivă, constructivă este o variantă bună atunci când omul nu găseşte în sine însuşi motivaţia pentru a face un anumit lucru şi are nevoie să o caute la ceilalţi.
Kato: Motivația nu vine din exterior, ci din interior. Doar instrumentul de care te folosești pentru a o iniția este exterior : alt om. Prezența celorlalți oameni în viața ta trebuie privită ca o sursă de oportunități, de care trebuie să profiți, pe cât posibil. Invidia se naște din comparația ta cu ceilalți oameni, din toate punctele de vedere. Nu există oameni ne invidioși, ci doar oameni care mint, nerecunoscând că invidia îi încearcă și pe ei, în mod natural și firesc.
Tot ce există își are utilitatea sa. Doar insuficiența și excesul sunt dăunătoare...


Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Linkul către site :  https://katonanico.wordpress.com/

Embed

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');