Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

luni, septembrie 15, 2014

Despre natura asocierilor logice prezente în simbolistica viselor

Am adormit obosit, ascultând muzică pe tabletă, la căști. Muzica lentă, armonioasă, m-a relaxat rapid și am intrat în transă. Și ..
am visat că un cîine-lup de talie mare m-a apucat de încheietura mîinii stângi, și nu-mi mai dădea drumul. Părea că se joacă, dar mă strângea destul de tare, și nu-mi puteam elibera mâna din gura lui. Cum o eliberam puțin, cum mă apuca din nou, mîrîind. Destul de rapid m-am panicat, și am început să mă enervez, totodată pe cîinele ăla lipsit de maniere. Părea că devine și el mai furios, cu cât încercam mai mult să-mi eiberez mâna. Degeaba îi tot vorbeam și îi tot spuneam, pe diferite tonuri, să îmi lase mâna în pace, că vocea mea nu avea nici un efect asupra lui. La un moment dat am reușit să-mi scot mâna din gura lui, dar a sărit rapid să mă apuce iar, și mi-o tot feream exasperat, de gura lui. Până când, nervos, i-am apucat fălcile cu câte o mână, și, cu forță, i le-am depărtat tot mai tare. La început am simțit că nu am forța necesară, că mă durea mâna stângă și parcă nu aveam putere în ea, dar m-am concentrat puternic, și forța mi-a revenit, reușind să ignor durerea. Cîinele schelălăia neputincios, că nu mai putea să mă muște și îl durea acum pe el, căci îi depărtasem destul de mult fălcile una de alta, și trăgeam cu forță de ele în continuare. Încercam să îl fac să conștienteze că asta este pedeapsa pentru durererea pe care el mi-o provocase, ca să nu mai îndrăznească iar să sare la mâna mea după ce îi dau drumul. A fost o reacție violentă, de agresiune, care a avut la baza ei frica. Tiparul general valabil. În acel moment, în care, obosit de efort, mă gândeam cu teamă cum va reacționa cîinele după ce îi voi da drumul la fălci, m-am... trezit. Mi-a părut bine că m-am trezit, și că fost doar un vis stresant, aiurea. Nu am cîine, dar urmărisem în urmă cu câteva zile o emisiune despre dresarea cîinilor, în care doi cîini nedresați își tot agresau stăpâna și alți membri ai familiei, prinzându-i de mână cu fălcile, lăsându-le urme.
Legătura cu visul : mâna mea stângă amorțise susținând tableta într-o poziție incomodă, și mă durea... încheietura...
Interesant nu este doar natura acestei legături, ci, mai mult, faptul că PERICOLUL DIN VIS PĂREA REPRODUS CU SCOPUL EXPRES DE A MĂ TREZI DIN ACEL VIS NEPLĂCUT, PENTRU A-MI ELIBERA MÂNA ȘI A O DEZMORȚI. Ceea ce s-a și întâmplat, căci stresul provocat de acel cîine m-a făcut să mă trezesc.
Aceste legături (asociații), care au un anumit simbolism, nu se manifestă la întâmplare, haotic, ci cu un scop precis : senzația de stres și pericol este menită să te averizeze și să te trezească, pentru a face ceva ce trebuie să faci ca să întrerupi ceva neplăcut și potențial periculos ce se întâmplă în legătură cu corpul tău... Neplăcerile sunt totdeauna legate de ceva nociv, distructiv, toxic, etc. Ca alt exemplu, senzația de PANICĂ mă trezește deseori când dorm și sunt pe cale să întârziu undeva dacă nu mă trezesc din cauză că am uitat să pun ceasul să sune. Mă trezesc panicat, deși nu îmi amintesc să fi visat ceva. Este ca și cum subconștientul nu ar fi dormit, și mi-ar fi dat un semnal de trezire la momentul oportun, declanșând un sentiment de panică lipsit de motivația vreunei viziuni de vis. De regulă, în această stare sar din pat în picioare, agitat, și-mi dau seama rapid că sunt iar pe cale să întârziu undeva... :) Mulțumesc în gând, și mă pregătesc de plecare... De ce apare doar sentimentul de panică, fără "obiect cauzal", adică fără un vis corespondent ? Deoarece, în mod logic, un vis m-ar putea "fura", acaparându-mi atenția, și, aș putea întârzia din cauza lui, pe când sentimentul singur este mereu eficient, mă trezește imediat la... realitate...

Ai visat vreodată persoane care îți apar în vis și îți spun clar și repetat, în mod blând, că trebuie să te trezești ? Mi s-a întâmplat și așa ceva...

:) Mă amuză simbolistica dicționarelor de vise, care induc credința eronată în faptul că orice element care apare în vise are o simbolistică generală, universal valabilă pentru orice om, deși fiecare om este... unic. :) Aceste povești despre semnificații sunt crezute doar de cei care nu au deloc experiență în interpretarea viselor lor și ale altora. Visul meu demonstrează clar faptul că semnificațiile pe care le veți găsi în cărțile de vise nu se potrivesc deloc cu realitatea faptului că  STIMULII RESIMȚIȚI LA NIVEL CORPORAL DECLANȘEAZĂ VISE ÎN CARE SE REGĂSESC ELEMENTE LOGIC CONECTATE CU NATURA EFECTELOR STIMULĂRII SENZORIALE, CU TRĂIRILE EMOȚIONALE ASOCIATE LOR.
Nici un specialist în dicționare de vise nu ar fi putut descoperi faptul că am visat cîinele care mă tot prindea de încheietura mîinii stângi și nu mă mai lăsa de ea, doar deoarece încheietura îmi amorțise și mă durea. :)
Desigur că alt om ar fi putut să viseze cu totul altceva în aceleași condiții de amorțire a încheieturii, deoarece simbolistica viselor, și mai precis ASOCIAȚIILE LOGICE care se produc în subconștientul fiecărui om, diferă de la un om la altul. Nu afirm că nu pot exista ASEMĂNĂRI CU CARACTER GENERAL privind aceste asociații, ci faptul că EXPERIENȚA DE VIAȚĂ A FIECĂRUIA, CARE DIFERĂ DE LA OM LA OM, ESTE PRINCIPALUL FACTOR CAUZAL ÎN PRIVINȚA ASOCIERILOR LOGICE EFECTUATE DE SUBCOȘTIENT ÎN VIS.
Cărțile de vise sunt cărți de povești, și trebuie tratate ca atare, căci dacă te bazezi doar pe ele în interpretatea viselor, ajungi să crezi în niște aberații (scenarii) rupte complet de realitate. De exemplu :
"Interpretarea visului Caine. Daca ai visat sau visezi: "Caine". Explicatii pentru visul: Caine
1. Caine - Interpretarea din punct de vedere sexual, a cainilor din vis este legata de obiceiul acestora de a se imperechea in public. Ca aminal infricosător in vis, cainele simbolizeaza propria constiinta incarcata. Daca visati ca sunteti insotit de un caine, acesta este un semn ca aveti instinctul treaz. Daca este inlantuit sau chinuit, acest lucru simbolizeaza complexele de inferioritate pe care le aveti in realitate. Cainii mari accentueaza, iar cainii mici diminueaza ceea ce s-a spus mai sus. Daca visati ca purtati un caine in brate, inseamna ca va controlati foarte bine instinctualitatea. Un caine mort indica faptul ca ar trebui sa inviati ceva mort din suflet.
Stekel era de parere ca muscatura unui caine la picior reprezinta un avertisment referitor la pasiunile animalice, teama de infectii sau castrare.
Artemidoros afirma ca daca visati un caine strain gudurandu-se pe langa un altul, ar trebui sa va feriti de escroci. Dupa parerea sa, cainii care latra si musca, simbolizeaza o persoana, care doreste sa va produca pierderi (vezi, de asemenea a latra).
2. Caine - Prietenie, iubire credincioasa - alb - cunostinta placuta - care te latra - suparare - care te musca - griji mari - ciobanesc - noroc sanatate, avere mare - conducand un orb - vesti interesante - cu ciolan - iubire si sinceritate - daca te - ai facut - succes la fete - daca iti apatine - credinta - daca te intarati - esti certaret - daca te musca - dusmani periculosi, nenorocire - de vanatoare - intamplare fericita, prieteni crediciosi, castig la jocurile de carti - fluierand un - prietenie puternica - galben - ruina casei - indraznet - pericol, atentie in jur - intaratand - suparare cu un dusman - latrand - intristare cu un dusman - latrand seara - avertisment asupra ghinionului, pericol imediat - mai multi - zgarcenie, atacuri dusmane - mari - dusmani multi rauvoitori - mici - prieteni mici si credinciosi, amici - multi - barfitori si rauvoitori te vor supara - multi de te latra - saracie - multi si mici - prieteni buni - mancandu - te - pierderi materiale, cearta in familie pentru mostenire, boala - musca - iti faci viata grea - negru - tradarea prietenilor - omorand - paguba - primind in dar - te vei bucura de o avere straina - prins de hingher - pericol mare - ranit - paguba - roscat - discordie - scapat de la hingher - deficiente sentimentale - schimbandu - te in - dusmanie, teroare intemeiata - urland - prieteni in care sa nu ai incredere - urland cu botul in sus - incendiu, boala, moarte - un singur latrat - acoperirea unui pericol - urmarit de hingher - mare pericol - vazand - dorinta de iubire.
3. Caine alb - Daca visati un caine alb si bland semnifica faptul ca va asteapta o oferta tentanta, fie in afaceri, fie in dragoste. De asemenea, pentru femei este un semn ca se vor casatori in curand. Alternativ, daca in vis ti-a aparut un caine alb , sugereaza ca in perioada urmatoare vei avea placerea sa iti faci cunostinte noi cu care vei lega prietenii de durata.
4. Caine de vanatoare - Vei castiga la un joc de noroc.
5. Caine mare - Daca visati un caine mare inseamna ca va paste un pericol mare.
Visul in care sunteti stapanul unui caine mare si fioros semnifica faptul ca aveti acel sentiment ca sunteti protejat.
6. Caine mic- Cainele mic in vise se refera la un prieten bun si credincios. Daca visati ca sunteti inconjurati de o haita de caini mici, inseamna ca aveti un grup de prieteni, putini sau nu, pe care va puteti baza mereu.
Visul in care cainele mic este doar un pui sugereaza ca va fi nevoie sa ajutati unele persoane aflate in dificultate.
7. Caine mort - Un caine mort in vise indica faptul ca ar trebui sa inviati ceva mort din sufletul dumneavoastra. Ar mai putea insemna si deteriorarea relatiilor cu o persoana apropiata.
Daca visati ca un caine este pe moarte, inseamna ca va asteapta o pierdere a unui prieten bun.
8. Caine negru - Daca visezi :
-un caine negru , semnifica o nenorocire, prieteni falsi sau nepotriviti care ii ai langa tine. Trebuie sa faci o selectie intre prieteni ca sa vezi de cine ai nevoie si sa scapi de cei care te tin in loc."

:) Amuzant, nu ? Dacă aș fi povestit visul meu unui interpret care se bazează pe textele din astfel de dicționare de vise, ar fi rezultat o poveste complet ruptă de realitate, cu prieteni care mă dușmănesc și vor să-mi facă tot felul de lucruri prietenești neplăcute... :)

Descifrarea unui vis, așadar, este aproape imposibilă fără oferirea de informații suplimentare de către visător interpretului lipsit de o experiență foarte bogată.

Înainte de a mă trezi acum din nou, am visat că omoram vreo 5-6 rechini mici, de aproximativ 60-80 cm, care se plimbau prin cameră pe covor de parcă înotau puțin deasupra lui, cu un fel de suliță-harpon, urcat pe pat, masă, scaune, ca să nu mă muște de picioare. Rechinii uciși astfel de mine au lăsat mult sânge pe covor, și mi-am trimis consoarta (care nu există în realitate) să spele sângele. M-am simțit oribil ucigând rechinii, dar nu aveam altă alternativă, căci evocau o situație iminentă și foarte periculoasă pentru noi, și picioarele mele, în special.
Dicționarele de vise ar spune niște povești interesante și în acest caz, dar în realitate am avut un disconfort la nivelul picioarelor, care mi s-au supraîncălzit din cauza faptului că erau acoperite cu pătura, și soarele bătea prin geam pe pătură. M-am trezit și mi-am dezvelit picioarele, să se răcorească....
Cu siguranță că și în acest caz altcineva ar fi visat altceva, subconștientul său declanșând alte asocieri, diferite... Și în acest caz, PERICOLUL PRIVIND PICIOARELE MELE AVEA MENIREA DE ATENȚIONARE DE FAPT. DACĂ AȘ FI FOST MAI CONȘTIENT ÎN TIMP CE VISAM, MAI LUCID, AȘ FI PUTUT SĂ INTERPRETEZ CORECT ACEST MESAJ DAT DE SUBCONȘTIENT : VEZI CĂ SE ÎNTÂMPLĂ CEVA NEPLĂCUT, POTENȚIAL PERICULOS, PRIVIND PICIOARELE TALE ! TREZEȘTE-TE ȘI REZOLVĂ-ȚI PROBLEMA !
Aceasta este INTERPRETATEA CORECTĂ a visului meu, nu bazaconiile de genul :
"RECHIN : exista un pericol in viata ta sentimentala, fii atent pe cine iubesti, fii prudent in tot ce este legat de dragoste, nu te lasa cucerit de cineva care te poate face sa suferi; perioada de griji, temeri sau pericole sentimentale; nu te simti in siguranta cu partenerul actual; partenerul poate avea iesiri periculoase de temperament, care pot duce la violenta; mari emotii negative; avertismente in plan sentimental sau emotional; suferinte profunde in amor." :)
Un interpret cu experiență ar fi sesizat imediat legătura : te simțeai AMENINȚAT DE UN PERICOL la nivelul picioarelor, deci foarte probabil că aveai o SENZAȚIE DE DISCONFORT LA NIVELUL PICIOARELOR, ÎN TIMP CE VISAI, pe care SUBCONȘTIENTUL ȚI-O COMUNICA SIMBOLIC PRIN ASOCIERI LOGICE FOARTE SIMPLE. La mine a funcționat așa deoarece am rămas se pare cu o teamă ascunsă, de mic copil, de cănd am mers la mare în mod repetat, de rechini nevăzuți care ar putea să mă muște de picioare când sunt în apă. În plus, un reportaj privind subiecți mușcați de rechini, în special de picioare, se pare că m-a marcat destul de profund, fiind în relație cu frica mea din  copilărie...
Așadar, subconștientul fiecăruia interpretează și asociază informațiile conform experienței personale, a tiparelor mentale întipărite încă din copilărie, a fricilor, temerilor, credințelor și convingerilor întipărite în subconștient.

Am prezentat mai sus un TIP de de vise, particular, în care senzațiile corporale determină natura viselor. Dar, și în acest caz, determină de fapt doar începutul visului, încadrarea situațională. Continuarea visului, prin manifestarea reacțiilor tale față de o situație simbolică dată, va fi foarte particularizată, personală, corespunzând tipului tău de personalitate și experienței tale de viață anterioare.
La cîine am reacționat cu un scenariu elaborat de mine cu mult timp înainte, pe tema ce aș putea face dacă un cîine mare m-ar doborâ și ar vrea să mă muște de gât. Voi încerca să-l prind de fălci, trăgând în sens opus, încercând să-i rup falca de jos, care are mușchi mai slabi decât cei din brațul unui om adult. Este doar un scenariu, care s-a întipărit în subconștient.
Alți oameni, alte scenarii de reacție, deci alte vise, care au aceeași bază de plecare dar nu și aceeași continuare.
Referitor la Dicționarele de vise, afirm că sunt INUTILE PENTRU ACEST TIP DE VISE, dar că au o anumită utilitate privind LOGICA ATRIBUIRII DE SEMNIFICAȚII SIMBOLICE, la modul general, ca exercițiu de gândire, util pentru descifrarea altor tipuri de vise. Nu există nimic complet inutil în existența ta. Ceea ce nu este util pe moment, poate fi util pe viitor. Insuficiența și excesul sjnt dăunătoare. În rest... :)
Despre alte tipuri de vise, alte articole...

 Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Linkul către site :  https://katonanico.wordpress.com/

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');