Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

vineri, octombrie 10, 2014

Tipare de reacții personale

Reacțiile personale au rolul de a ne ajuta să ne cunoaștem mai bine, să ne înțelegem mai bine, să ne acceptăm mai bine, să ne controlăm mai bine.
Doar ceea ce înțelegi poți accepta. Dacă te înțelegi pe tine, te poți accepta așa cum ești. Dacă înțelegi pe altul, îl poți accepta așa cum este el.
Efortul depus în vederea înțelegerii și acceptării te transformă, inevitabil, automat.
Asta înseamnă transformare, dezvoltare personală, evoluție.
De aceea comunicarea și interacțiunile sunt foarte importante, căci ne dau ocazii și oportunități de a reacționa, de a ne transforma, de a ne dezvolta, de a evolua.
Să nu crezi că este foarte important să fii înțeles de toată lumea, acum, în prezent, căci este imposibil să te înțeleagă toți oamenii, mai ales când comunici în cadrul unui grup. 
Unii te vor înțelege și accepta așa cum ești, acum, alții în viitor, după mai multe interacțiuni sau mai multe experiențe, iar alții nu  te vor înțelege niciodată. 
Dacă tu înțelegi acest principiu natural, nu te vei mai forța excesiv pe viitor să te faci înțeles și acceptat de absolut toată lumea, înțelegând faptul că toate vin la timpul lor, în mod firesc.
Poți grăbi desfășurarea anumitor procese, cum este înțelegerea, dar nu le poți forța desfășurarea în mod accelerat. Poți doar sprijini și ajuta desfășurarea lor, oferind  CONDIȚII OPTIME desfășurării lor, atunci când ele nu există. 
Această ofertă conștientă, de a oferi condiții optime, presupune a ELIMINA (ANIHILA) BLOCAJELE EXISTENTE ÎN CALEA COMUNICĂRII. 
Aceste blocaje cuprind prejudecățile personale, orgoliul, mândria, tiparele fixiste de gândire și comportament. Oamenii tind mereu să  reacționeze conform unor TIPARE dobândite prin educație, prin experiența lor personală de viață, dar și conform personalității lor, a caracterului și temperamentului lor înnăscut, dobândit ca zestre genetică.
De aceea, nu poți SCHIMBA oamenii, în mod global, în toate privințele, și nici pe tine însuți. Dar îi poți sprijini și ajuta să transforme unele tipare în alte tipare, mai utile, mai benefice, mai eficiente. 
În acest sens, este benefic și pentru tine să manifești deschiderea necesară acceptării sprijinului și ajutorului venit din partea altora, a celor cu care comunici, cu care interacționezi.
Transformarea tiparelor de reacție nu reprezintă o transformare profundă, de esență, dar stările de conștiință accesate prin utilizarea anumitor tipare sunt foarte importante, căci ele permit accesarea unor planuri superioare ale cunoașterii și înțelegerii lumii și vieții. 
De exemplu, situarea pe un nivel psihic relaxat, liniștit, de pace și echilibru emoțional-sufletesc, îți conferă condițiile propice observării, studierii și analizării realității, așa cum este ea, nu cum îți apare în mod deformat în tot timpul în care te lași purtat pe valurile agitate ale trăirilor emoționale. Aceste valuri pur și simplu distorsionează imaginea realității reflectată în mintea ta...

Concluzie : comunicarea interpersonală are rolul de a achiziționa și transmite informații, dar acest proces trebuie privit holistic, în toate aspectele sale. Căci comunicarea, ca PROCES INTERACTIV, permite accesul la informații ce nu pot fi obținute la fel de facil și eficient pe alte căi. Și aici mă refer în special la REACȚIILE tale manifestate în timpul comunicării cu alte persoane. Aceste reacții nu le ai în timpul monologului interior, nici nu sunt declanșate în timpul interacțiunii tale cu mediul înconjurător, ci doar cu mediul social. Bineînțeles, însă, că asimilarea informațiilor presupune efectuarea voluntară și conștientă a unor OPERAȚII MENTALE, precum OBSERVAȚIA, ANALIZA , SINTEZA și INTERPRETAREA datelor.
Este esențial, deci, să îți pui gândirea în funcțiune în timpul comunicării, îndreptându-ți atenția asupra reacțiilor tale și ale celor cu care comunici. Asimilarea informațiilor nu reprezintă un proces pasiv, ci unul  activ, ce necesită implicare personală, efort personal îndreptat conștient în direcția asimilării.

Atenționare : există un puternic curent așa-zis "spiritual", la ora actuală, care susține NECESITATEA SUPRIMĂRII OPERAȚIILOR GÂNDIRII, A CREERII UNUI VID MENTAL, în scopul cunoașterii mai eficiente a realității. Adepții susțin ideea că percepția obiectivă a realității este posibilă doar în condițiile observației impersonale, complet detașată de orice gând, de orice proces al gândirii. Afirmă că este necesară crearea unui "vid mental" în scopul manifestării condițiilor de percepție ideale. Ei spun că, atât timp cât timp tu gândești, nu ai posibilitatea de a percepe realitatea așa cum este, gândirea distorsionând reprezentarea corectă a realității.
Această teorie, care reprezintă de fapt un curent de... gândire, ca oricare altul, este destul de ușor acceptat, în special de către tineri și persoane lipsite de orice inițiere, deoarece se bazează pe o PROMISIUNE COMODĂ : "NU TREBUIE SĂ FACI NIMIC, DOAR SĂ RENUNȚI LA A GÂNDI, PENTRU A ÎNȚELEGE TOTUL, PENTRU A DOBÂNDI ILUMINAREA CONȘTIINȚEI !" 
Este la fel ca orice promisiune a oricărei religii : fă cum îți spun, și vei fi recompensat, vei ajunge în rai (starea de Iluminare). Nu ar fi nici o problemă, dacă ai putea vedea cazuri reale de oameni care au beneficiat în mod real de rezultatul promis...
Poți deveni un Iluminat, fără efort, deci cum să nu fie ATRACTIVĂ o astfel de variantă ? :) Este... Dar... nu am întâlnit până acum nici un Iluminat trezit prin această metodă... Tu ? Câți ai întâlnit până acum ? :)
Cum s-a născut această teorie ? Ea reprezintă o preluare, de fapt, din spiritualitatea ancestrală a diferitelor popoare. Însă acea spiritualitate nu a fost corect înțeleasă, deoarece această înțelegere corectă necesită un... efort considerabil al... gândirii ! :) Faptul că există extrem de puțini Iluminați la ora actuală, în lume, demonstrează în mod evident faptul că procesul Iluminării nu este atât de simplu precum îl prezintă unii. 
Trebuie bine înțeles faptul că ei au un INTERES PERSONAL în privința prezentării acestei OFERTE a lor, care nu este niciodată altruistă. Ei se oferă mereu drept ghizi personali în vederea obținerii stării de Iluminare și a condiției de Iluminat, manipulând naivii prin promisiunea obținerii facile a unor rezultate spectaculoase, în timp scurt și cu efort minim. Conștientizează însă faptul că ei NU POT DEMONSTRA NICICUM FAPTUL CĂ AU DOBÂNDIT CEEA CE ȚIE ÎȚI PROMIT : STAREA DE ILUMINARE ȘI CONDIȚIA DE ILUMINAT, PRIN ANULAREA GÂNDIRII ! Meditează puțin la asta...
Ei încearcă să te aburească pe căi ocolite, determinându-te să renunți la alte metode și tehnici, mai complexe, la alți ghizi și învățători, de fapt la TOATE celelalte metode și la TOȚI ceilalți instructori ! Ei se străduie să te convingă că nu ai nevoie de nimic altceva în afară de ei și învățătura lor simplă și accesibilă. Atât de facilă încât este de... neînțeles și inaplicabilă în practică. Căci cum ai putea să o înțelegi în condițiile în care ei îți spală de fapt creierul, determinându-te să renunți la a mai gândi ?
Ce spun de fapt ei : Lasă-i pe ei să gândească și pentru tine, că ei știu mai bine ce este cel mai bine pentru tine. Tu nu știi nimic, și nici nu trebuie să afli nimic în plus, ci doar să te străduiești să îți menții un vid mental, o lipsă de gânduri, o stare de... inconștiență...
 Acest efort, îndreptat în scopul SEPARĂRII și IZOLĂRII TALE, și a deveni DEPENDENT de un UNIC ghid și învățătura lui, ar trebui să îți dea de... gândit !
Observația lipsită de ANALIZA și INTERPRETAREA datelor, nu are nici o valoare, căci nu poate conferi ÎNȚELEGEREA, CONȘTIENTIZAREA SEMNIFICAȚIILOR privind ceea ce ai observat. 
De exemplu, dacă percepi imaginea unui obiect necunoscut, nu poți ÎNȚELEGE CE ESTE ȘI CE REPREZINTĂ el de fapt, în mod real, până nu efectuezi niște procese de gândire în vederea analizei și sintezei informațiilor privind acel obiect, procese de comparare cu multitudinea de obiecte aflate în memoria ta, și interpretarea rezultatelor acestor operații ale gândirii. 
Acești "ghizi" se străduiesc să te facă dependenți de ei și metoda lor, pe care ți-o prezintă drept simplă și ușoară, dar care nu conduce de fapt la nici un rezultat, ci doar la o spălare a creierului și crearea dependenței.
Dacă există cineva care vrea să conteste afirmațiile mele, să-mi prezinte spre verificare condiția sa de Iluminat obținută pe această cale. Din toți cei ce-i cunosc că propagă această metodă "simplă", de ani buni, niciunul nu a evoluat deloc, cu toții au rămas blocați în cadrul convingerilor lor fixiste privind necesitatea anihilării proceselor gândirii și a obținerii vidului mental. Rezultatele vorbesc de la sine, și contrazic teoria aceasta utopică. 
Cei ce se chinuie să-și reducă mintea la tăcere în mod absolut, sunt oameni care își blochează astfel dezvoltarea și evoluția personală. 
Toate persoanele verificate până acum au demonstrat doar că au dobândit condiția unei... ruperi de realitate, trăind într-o sferă limitată la convingerile lor privind realitatea, blocați în cadrul acestei sfere, autolimitați de tiparele lor de gândire...
Nu fii atât de naiv și credul încât să te bazezi pe promisiuni, fără a cerceta dovezile palpabile, rezultatele obținute de practicanții metodei atât de lăudate de cei ce urmăresc să te manipuleze în interes personal. 
Trezește-te, stai treaz, și nu lăsa pe nimeni să-ți adoarmă vigilența. Nici măcar pe mine, deși nu am astfel de intenții. Dar, dacă îmi vei acorda cumva ÎNCREDERE ABSOLUTĂ, renunțând la simțul critic și luând drept adevăr ORICE aș afirma, somnul rațiunii tale te va conduce inevitabil spre confruntarea cu tot felul de... monștri... :)
Cunoaște-te pe tine însuți. Exersează, în permanență. De exemplu, acum, la finalul acestui articol, închide ochii și meditează puțin la reacțiile pe care le-ai avut citind ideile prezentate. Întreabă-te de ce ai avut aceste reacții, sau de ce nu ai avut nici un fel de reacție, dacă nu ai avut. Poți să.mai parcurgi încă o dată materialul, și să analizezi ideile în succesiunea lor, analizând de ce unele ți se par acceptabile și altele nu. Caută în mintea ta argumente și contraargumente, exersându-ți capacitatea ta de discernământ...
Succes ! :)





"Metaprogram (engl. meta-program) 1. Un nivel de programare mentală care determină cum ne clasificăm, orientăm și divizăm experiențele. 
Metaprogramele noastre sunt mai abstracte decât strategiile noastre specifice de a gândi; ele definesc abordarea noastră generală privitoare mai degrabă la un aspect particular decât la detaliile procesului nostru de gândire. 
2. Programele mentale /perceptuale pentru sortarea și recepționarea stimulilor, filtre perceptuale care guvernează procesul atenției, uneori al "neuro-sortării", sau meta-procesele." - wikipedia

 CĂRŢI UTILE domeniul Psihologie : 

PSIHOLOGIE : http://bit.ly/14LgsLs : http://bit.ly/1ybXri6 ;
PSIHOLOGIE ŞI PSIHOTERAPIE : http://bit.ly/1DPneLN ; http://bit.ly/1C73VvY
PSIHOLOGIE PRACTICĂ : http://bit.ly/1ybNPnN
PARENTING - EDUCAŢIE PSIHOLOGIE : http://bit.ly/1ybN7GQ
TESTE PSIHOLOGICE (PSIHOMETRICE) : http://bit.ly/1C0Gir7
COMUNICARE : http://bit.ly/1524kp8 ; http://bit.ly/1ybYwqc
  

Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Linkul către site :  https://katonanico.wordpress.com/

 

Psihologul Philip Zimbardo arată cum perspectiva (orientarea) ta temporală îţi influenţează sănătatea, prosperitatea, fericirea

Psihologul Philip Zimbardo, profesor de psihologie socială la Universitatea Stanford, spune că fericirea și succesul își au rădăcinile într-o trăsătură pe care majoritatea o neglijăm: modul în care ne orientăm spre trecut, prezent și viitor. El ne sugerează să ne ajustăm viziunea asupra timpului, ca un prim pas în îmbunătățirea vieții.

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');