Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

sâmbătă, martie 21, 2015

Sinteză din "Cartea Spiritelor" de Allan Kardec - 2. Elementele generale ale universului

Sinteză din "Cartea Spiritelor" de Allan Kardec - 
2. Elementele generale ale universului 




2. Elementele generale ale universului  
Dumnezeu nu îngăduie ca totul să fie revelat omului.
Vălul se ridică pe măsură ce omul se purifică. Pentru a înţelege anumite lucruri, îi sunt necesare facultăţi pe care încă nu le posedă.
Ştiinţa îi este dată pentru a progresa în toate privinţele, dar nu poate depăşi limitele fixate de Dumnezeu.
Unii oameni pot să primească comunicările unei instanţe mai înalte despre ceea ce scapă simţurilor. 

Dacă Dumnezeu crede că este util, el poate revela ceea ce prin ştiinţă nu se poate afla.
Raţiunea trebuie să ne arate că Dumnezeu, întruchipare a dragostei şi milei, nu a fost niciodată inactiv. 


Materia este lanţul ce leagă spiritul, este instrumentul care-l fixează şi asupra căruia, în acelaşi timp, spiritul îşi exercită acţiunea.
Oamenii nu pot defini materia şi energia decât în funcţie de ceea ce cunosc. Însă materia există sub formă de stări ce sunt necunoscute oamenilor. Ea poate fi, de exemplu, atât de pură şi de subtilă încât să nu facă nici o impresie asupra simţurilor, şi totuşi este materie, dar pentru ei nu însemnă nimic.
Doar Dumnezeu ştie dacă materia este eternă sau a fost creată de el într-un timp anume.
Materia este formată dintr-un singur element originar. Corpurile pe care le privim ca pe nişte corpuri simple nu sunt elemente adevărate, ci transformări ale materiei originale.
Diferitele proprietăţi ale materiei sunt modificări de molecule elementare în urma asocierii lor în anumite circumstanţe.
Gusturile, mirosurile, culorile, sunetul, proprietăţile dăunătoare sau benefice ale corpurilor, sunt doar transformări ale singurei şi aceleiaşi substanţe originare, care nu există decât prin aptitudinea organelor destinate să le perceapă.
Aceeaşi materie elementară este susceptibilă de a suferi toate modificările şi de a dobândi toate proprietăţile, asta fiind ceea ce trebuie înţeles când se spune că „totul este în tot”.
Materia are două proprietăţi esenţiale: forţa şi mişcarea, toate celelalte proprietăţi fiind efecte secundare, variind numai intensitatea forţei şi direcţia mişcării. 

Trebuie să se schimbe de asemenea dispunerea moleculelor, de exemplu, într-un corp opac ce poate deveni transparent, şi reciproc.
Moleculele au formă dar aceasta nu poate fi apreciată de oameni. Forma lor este constantă prin moleculele elementare originare, dar variabilă pentru moleculele secundare care nu sunt decât aglomerări ale primelor, căci ceea ce oamenii denumesc „moleculă” este încă departe de molecula elementară.


Spiritul este principiul inteligent al universului.
Nu este uşor de analizat spiritul în limbajul curent. Pentru oameni el nu este nimic, deoarece nu îl percep, dar pentru spirite este ceva, fiind perceptibil lor.
Inteligenţa este un atribut esenţial al spiritului, dar amândouă se confundă într-un principiu comun, încât pentru oameni spiritul şi inteligenţa par acelaşi lucru.
Spiritul şi materia sunt distincte, dar trebuie realizată unirea spiritului cu materia pentru a da inteligenţă materiei.
Omul poate cunoaşte spiritul prin gândire.
Există două elemente generale în univers: materia şi spiritul, şi deasupra tuturor Dumnezeu creatorul. Aceste trei lucruri reprezintă principiul a tot ceea ce există, trinitatea universală.


Fluidul universal - se adaugă elementului material, şi joacă rol de intermediar între spirit şi materie, care este prea grosieră pentru ca spiritul să poată avea o acţiune directă asupra ei. Deşi, dintr-un anumit punct de vedere, se poate considera că fluidul universal este element material, el se distinge prin proprietăţi speciale. Dacă ar fi în mod cert materie, nu ar mai fi logic să nu fie şi Spirit de asemenea.
El e plasat între spirit şi materie, este fluid, aşa cum materia este materie, susceptibil, prin nenumăratele sale combinaţii cu aceasta, şi sub acţiunile spiritului, de a produce infinita varietate a lucrurilor din care oamenii nu cunosc decât o mică parte.
Acest fluid universal, primordial, elementar, agent utilizat de spirit, este principiul fără de care materia ar fi în permanentă stare de divizare şi nu ar obţine niciodată proprietăţile date de gravitaţie.
Ceea ce denumim fluid electric, fluid magnetic, sunt modificări ale fluidului universal, care nu este decât o materie mai perfectă, mai subtilă, şi pe care o putem privi ca independentă.


Disputele în acest domeniu vin aproape întotdeauna din ceea ce oamenii nu înţeleg din cuvinte, deoarece limbajul este incomplet pentru a descrie lucrurile imperceptibile care nu impresionează simţurile.
Ponderabilitatea este un atribut esenţial al materie pe care o percepem, dar nu şi pentru materia considerată fluid universal. Materia pură şi subtilă ce formează fluidul pare imponderabilă pentru om.
Spaţiul universal este infinit, nelimitat. Este acelaşi infinit în toate lucrurile, însă mintea oamenilor nu-l poate înţelege.
Nimic nu e vid, ceea ce pare vid este ocupat de o materie care scapă simţurilor şi instrumentelor... 


1. Prima sinteză a cărţii, "Despre Dumnezeu", o poţi citi aici : http://loveblog4all.blogspot.ro/2015/03/despre-dumnezeu-sinteza-din-cartea.html

  CĂRŢI de Allan Kardec ce pot fi comandate online : http://bit.ly/1J8vWHc ; http://bit.ly/1B4tmwk

Despre Lumea de Dincolo : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html
  
Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Linkul către site :  https://katonanico.wordpress.com/


Sinteză din "Cartea Spiritelor" de Allan Kardec - 1. Despre Dumnezeu

Allan Kardec (n. 1804 - d. 1869) a fost pseudonimul folosit de pedagogul francez Hippolyte Léon Denizard Rivail când s-a dedicat sistematizării spiritismului, în ultimii 15 ani ai vieții sale, după ce un spirit i-a dezvăluit elemente dintr-o viață anterioară. În acea viață, era druid și se numea Allan Kardec.

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');