Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

duminică, martie 29, 2015

Este manipularea ceva negativ ?

ESTE MANPULAREA CEVA NEGATIV ?

Ce este o manipulare ?
MANIPULÁRE - acțiunea de a manipula și rezultatul ei; mînuire, manevrare. Fig. Influențare a opiniei publice printr-un ansamblu de mijloace (presă, radio etc.) prin care, fără a se apela la constrângeri, se impun acesteia anumite comportamente. – Vezi manipula.  
Sursa: DEX '09 (2009)
 "Fără a se apela la constrângeri"...
Întrebări : 
Educaţia este o formă de manipulare ? 
Învăţământul primar este o formă de constrângere ? 
Dar cei 7 ani de acasă ?
Suntem manipulaţi de mici copii sau nu ?
Este manipularea necesară ?
Şi una din cele mai importante întrebări : EXISTĂ FORME POZITIVE ŞI FORME NEGATIVE ALE MANIPULĂRII ?
Majoritatea oamenilor cred că manipularea este ceva negativ, şi nu văd nimic pozitiv în diversele forme de manipulare existente. 

Este asta o viziune corectă, realistă ? 
Dacă este, care ar fi forma opusă, complementară ei, cea pozitivă ?
A MANIPULÁ înseamnă a mînui, a manevra. 

Fig. A influența prin diverse mijloace modul de a gîndi și de a acționa al unei persoane sau al unei colectivități. 
Sursa: DEX '09 (2009)
A manipula, conform definiţiei, nu are o conotaţie negativă. 

Deci se înţelege că INTENŢIA celui care manipulează poate da o conotaţie negativă sau pozitivă manipulării
A manipula, adică a manevra modul de gândire şi de comportament al copiilor, prin educaţie parentală sau instituţionalizată, nu are în sine ceva pozitiv sau negativ. Nu-i aşa ? 
Cărţile, masmedia sunt surse de manipulare, dar există multe cărţi, filme, emisiuni şi publicaţii "bune", cu caracter pozitiv, nu-i aşa ? Există şi cele cu caracter negativ, cele "rele"...
Fiecare părinte îşi manipulează copiii, mai mult sau mai puţin conştient. 

Fiecare dintre noi am fost şi suntem manipulaţi. 
Fiecare dintre noi manipulăm.
Inclusiv ceea ce citeşti tu acum poate fi considerat o formă de manipulare. :) 
Dar trebuie să înveţi să faci diferenţa, şi să o conştientizezi mereu la momentul oportun, între articolele cu conotaţie negativă şi cele pozitive. 
Un instrument util şi eficient pe care îl ai la îndemână este observarea şi conştientizarea stării emoţionale indusă ţie. 
Cele bune, pozitive, îţi induc o stare pozitivă, te ajută să dobîndeşti o stare plăcută de echilibru şi armonie. 
De aceea eu scriu mereu în ideea ca raţionamentele mele să REDEA sau să INDUCĂ cititorului o linişte şi pace sufletească, o stare plăcută, tonifiantă, energizantă, încredere în sine, optimism, bucurie, etc. 
Opinia mea este că manipularea reprezintă un instrument ca oricare altul, şi doar intenţiile celor care folosesc acest instrument pot fi categorizate drept pozitive sau negative.
Asta este VIZIUNEA MEA, şi ar putea fi radical diferită de a ta. Nu vreau să o judec pe a ta.  
Vreau doar să ţi-o prezint pe a mea, după care tu eşti liber să judeci cum vrei, cum ţi se pare ţie că este mai bine pentru tine. 
Nu este treaba mea ce hotărîre vei lua... 
 
Să privim şi altfel, din altă perspectivă : teama de manipulare este normală, dar o privesc prin prisma principiului meu sănătos : "insuficienţa şi excesul sunt dăunătoare "

Adică : 
1. Cel căruia nu îi este teamă deloc sau insuficient, nu va da atenţie manipulării şi va putea fi manipulat în mod inconştient. 
 2. Cel căruia îi este teamă excesiv de manipulare se va bloca şi nu va mai avea relaţii interpersonale normale cu ceilalţi oameni, căci i se va părea că toţi vor să îl manipuleze.
Deci... stai calm, dar încearcă să fii... conştient. :) 

Oricum eşti expus unor multiple surse de manipulare, zilnic, chiar şi în această clipă, dar asta nu trebuie să îţi creeze ţie o stare de anxietate, stres. 
Păstrează-ţi calmul şi starea de relaxare, starea de luciditate. :) 
Fii însă atent la intenţiile mai mult sau mai puţin ascunse ale celor care ţi se adresează, şi la modul în care este influenţată starea ta emoţională de către aceste influenţe. 
Barometrul emoţional reprezintă un indicator destul de bun. 
Te calmează sau te agită ceea ce citeşti acum ? 
Ce stare sufletească simţi în acest moment, când citeşti aceste rînduri ?
Pune-ţi astfel de întrebări, şi răspunsurile te vor edifica privind modul în care diverşi oameni te influenţează, în mod pozitiv sau negativ. 

Ca mic experiment, pune-ţi acum întrebarea : cum mă influenţează Kato ? 
Şi, cînd vei citi altceva, scris de altcineva, întreabă-te, la fel : cum mă influenţează ceea ce citesc, cum mă influenţează această persoană, acest autor ?

Dacă ai înţeles ideea, şi ai avut bunăvoinţa de a efectua experimentul practic, atunci poţi conştientiza mai bine acum faptul că TU POŢI SĂ ALEGI ŞI SĂ DECIZI mereu în ce sens te laşi influenţat - manipulat de ceilalţi. 

Tu poţi să alegi cu cine interacţionezi, în mod conştient. 
Tu poţi să alegi în ce sens şi direcţie vrei să influenţezi pe cei din jurul tău.
Şi acum, schimbînd puţin perspectiva, am putea remarca şi faptul că fiecare om atrage, prin rezonanţă, oameni şi întâmplări (evenimente), conform cu starea sa psiho-emoţională de moment şi cea generală. 

Deci, tu poţi schima exteriorul schimbînd ceva în interior, în sensul : dacă eşti nervos şi agitat, pentru a nu atrage oameni şi evenimente în rezonanţă cu această stare a ta, efectuează în mod conştient un exerciţiu de relaxare, şi vei vedea cum viaţa ta exterioară se va conforma, automat, prin rezonanţă, cu viaţa ta interioară, cu natura gîndurilor şi trăirilor tale emoţionale.
Poţi efectua acest mic experiment practic : când cineva agitat vine să se descarce la tine, păstrează-ţi calmul, respiră profund, regulat, zâmbeşte, şi nu te lăsa antrenat în starea de agitaţie a celuilalt. 

Dacă îţi păstrezi calmul, vei vedea cum cealaltă persoană se va calma şi ea, prin rezonanţă. Important este însă să nu o contrazici cu nimic, căci orice contrazicere este ca gazul turnat pe foc. 
Las-o să se detensioneze, să se dezumfle progresiv, respirînd profund, calm. 
Dacă tu nu îţi schimbi starea, cel agitat ori va pleca, ori se va calma, prin rezonanţă. Important este să nu intri tu în rezonanţă, să nu te laşi agitat.
La fel este cînd citeşti ceva ce te agită. 

Poţi să nu te laşi influenţat dacă respiri calm, profund, şi citeşti detaşat.  
Exerciţiul respirator produce automat calmare, detaşare, deoarece mentalul (natura gîndurilor) este în directă relaţie cu natura modului de a respira, intercondiţionîndu-se reciproc.
Dar este totuşi preferabil să eviţi în mod conştient provocările, influenţele negative, sursele de tensiune şi stres. 
Te poţi chiar programa în acest sens. 

Ceea ce am afirmat mai sus se bazează pe experienţe şi experimente proprii, efectuate în mod conştient. 

Le poţi efectua şi tu, pentru a te convinge. 
Eu am ales să nu mai citesc postări, articole şi cărţi care simt că îmi provoacă agitaţie, tensiune neplăcută emoţională, şi să nu mai vizionez emisiuni şi filme de acest gen. 
M-am programat în mod conştient să recunosc starea, şi să conştientizez de la început aceste influenţe. 
De aceea am şi şters pînă acum multe articole de acest gen din grupurile mele de socializare pe care le-am fondat şi le administrez, şi voi şterge în continuare. 
Cele cu caracter deprimant, cele cu caracter agresiv, cele care induc teamă şi frică, confuzie, decepţie, anxietate, etc. 
Sunt destule alte grupuri pe care cine vrea poate citi astfel de materiale, dacă îi plac, dacă simte că are nevoie de astfel de... stimulări. 
Repet :  eu scriu mereu în ideea ca raţionamentele mele să REDEA sau să INDUCĂ cititorului o linişte şi pace sufletească, o stare plăcută, tonifiantă, energizantă, încredere în sine, optimism, bucurie, echilibru şi armonie, etc. Eu încerc să manipulez în acest sens. :) 
Dacă tu simţi nevoia de altceva, este problema ta, şi poţi căuta altfel de stimulente pe alte bloguri, siteuri, la alţi autori. 
În încheiere, o întrebare :  în general articolele de genul "Cum să...", ţin să te convingă întîi că AI O PROBLEMĂ, după care ÎŢI OFERĂ SOLUŢIA SALVATOARE la.. problema pe care te-au convins că o ai. :) 
Deci, în concluzie, este sau nu asta o... MANIPULARE ? :)
Cea mai amuzantă postare citită pe acest subiect a fost una intitulată... "Cum să te fereşti de manipulare, online şi offline". :) 
În prima parte te convinge că există multă manipulare peste tot, că mulţi vor să profite de tine, că eşti manipulabil, şi în a doua îţi oferă soluţii salvatoare la problema pe care a încercat să te convingă că o ai. :) 
Oricum am citi, este vorba de manipulare. 
Nu vreau să spun că este o manipulare negativă, malefică, distructivă, ci doar că este manipulare. 
Este o INCONGRUENŢĂ (nepotrivire) clară între ceea te ÎNDEAMNĂ (spune) să faci (să te fereşti de manipulare şi manipulatori), şi ceea ce FACE EL (te manipulează)... ;) 
Oricum, oamenii nu prea bagă de seamă aceste incongruenţe, care ar trebui să le dea de... gândit. 
De ce nu le bagă ? Că aşa sunt oamenii... Manipulabili... 
Au fost obişnuiţi de mici să fie aşa... :) 

În final, mai reţine o idee importantă : orice om care îţi promite ceva, care îţi dă speranţe, care îţi creează aşteptări, te manipulează emoţional, creând o dependenţă faţă de persoana sa. 
Dacă tu nu ai avea nici o speranţă legată de un om, dacă el nu ţi-ar face nici o promisiune, dacă nu ai avea nici un fel de aşteptări faţă de el, tu nu ai fi legat de el cu nimic, ai fi liber faţă de el, fără ataşamente. 
Altfel privind, nu ai depinde cu nimic de acel om, mental şi emoţional.
De aceea, cei ce cunosc acest mecanism, promit, creează aşteptări, speranţe, ataşamente şi dependenţă. Ei manipulează astfel. 
Astfel acţionează religiile, anumite sisteme spirituale, cei ce se dau drept "salvatori" ai tăi, ai unei comunităţi sau ai omenirii, vindecătorii, guvernanţii, oamenii politici, preşedinţii, şi aşa mai departe... 
 Pax Vobiscum +

PS : Ce crezi de manipularea gen "Moş Crăciun"
Nu există, dar oamenii... îşi MINT copiii cum că ar... exista... 
E bună... minciuna asta ?
Meditează puţin înainte de a da un răspuns... 

Playlistul Youtube cu Creaţiile mele :



Postarea Facebook a materialului video :
ESTE MANIPULAREA CEVA NEGATIV ? Varianta 2Linkul la care oricine poate vedea filmul, chiar dacă nu are cont Facebook...
Posted by Katona Nicolae on 14 Iunie 2015


CĂRŢI UTILE domeniul Psihologie
PSIHOLOGIE : http://bit.ly/14LgsLs : http://bit.ly/1ybXri6 ;
PSIHOLOGIE ŞI PSIHOTERAPIE : http://bit.ly/1DPneLN ; http://bit.ly/1C73VvY
PSIHOLOGIE PRACTICĂ : http://bit.ly/1ybNPnN
PARENTING - EDUCAŢIE PSIHOLOGIE : http://bit.ly/1ybN7GQ
TESTE PSIHOLOGICE (PSIHOMETRICE) : http://bit.ly/1C0Gir7
COMUNICARE : http://bit.ly/1524kp8 ; http://bit.ly/1ybYwqc


CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html


Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Te invit cu bucurie să vizitezi şi noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/
 

Exerciţiu de Relaxare Psihosomatică Kato

Probabil că ai mai citit până acum articole despreA te relaxa este ca şi cum ai elimina o Deoarece stresul tensionant somatopsihic îţi consumă energia, faptul de a te menţine în stres o perioadă mai lungă de timp conduce inevitabil la slăbirea organismului, a sistemului imunitar, a rezistenţei faţă de boli.

Tali Sharot : Predispoziţia spre optimism Conferinţă TED - Psihologie

"Suntem născuţi pentru a fi mai mult optimişti decât realişti? Tali Sharot ne împărtăşeşte cercetări recente care sugerează că creierele noastre sunt făcute să perceapă partea bună a lucrurilor - şi cum asta poate fi și periculos şi benefic."


Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');