Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

vineri, aprilie 24, 2015

Swami Dayananda Saraswati - despre compasiune

Swami Dayananda Saraswati : Profunda călătorie a compasiunii
Conferinţă TED 

Filmed October 2009 at Chautauqua Institution 
https://www.ted.com/talks/swami_dayananda_saraswati?language=ro

Swami Dayananda Saraswati dezvăluie căile paralele ale dezvoltării personale şi atingerea adevăratei compasiuni. 
Ne conduce prin fiecare pas al realizării de sine, de la copilăria neajutorată până la actul neînfricat de a avea grijă de ceilalţi. 


Transcrierea conferinţei
0:12 Un copil se naşte şi pentru un timp îndelungat este un consumator. Nu poate fi în mod conştient un contribuitor Este neajutorat. Nu ştie nici măcar cum să supravieţuiască, chiar dacă este înzestrat cu instinctul de a supravieţui. Are nevoie de ajutorul mamei sau al unei mame adoptive pentru a supravieţui. Nu îşi permite să se îndoiască de persoana care are grijă de el. Trebuie să se predea în totalitate. Aşa cum cineva se predă în faţa anestezistului.
1:43 Trebuie să cedeze în totalitate. Aceasta implică foarte multă încredere. Aceasta implică ca persoana delegată să nu trădeze încrederea acordată Pe măsură ce copilul creşte, începe să descopere că persoana în care are încredere îl trădează. El nici măcar nu cunoaşte cuvântul trădare. Deci trebuie dea vina pe el însuşi. O vină nemărturisită, care este mult mai greu de rezolvat cu adevărat, învinuirea de sine nemărturisită.
2:56 Pe măsură ce copilul creşte pentru a deveni un adult, până acum a fost un consumator, dar creşterea unei fiinţe umane, se bazează pe capacitatea lui sau a ei de a contribui, de a fi un contribuitor. O persoană nu poate contribui decât dacă se simte în siguranţă, dacă se simte mare, dacă simte: Am suficient.
3:37 A avea compasiune nu este o glumă. Nu este simplu. O persoană trebuie să descopere o anumită măreţie interioară. Acea măreţie trebuie centrată asupra propriei persoane. nu orientată spre bani, nici spre puterea exercitată, nici spre un alt statut pe care îl putem pretinde în societate, dar ar trebui centrată asupra propriei persoane. Sinele, eşti conştient de sine. Pe acel sine ar trebui centrată, o măreţie, o plenitudine, altfel, compasiunea este doar un cuvânt şi un vis.
4:35 Poţi avea compasiune ocazional, motivat mai mult de empatie decât de compasiune. Slavă Domnului că suntem empatici. Când cineva suferă, îi preluăm durerea.
5:00 Într-un meci Wimbledon, meci final, aceşti doi barbaţi se luptă pentru victorie. Fiecare are două ghemuri Poate fi ghemul orcăruia. Pentru ce au transpirat până acum nu are nici o importanţă. O singură persoană câştigă. Eticheta la tenis spune că ambii jucători trebuie să vina la plasă şi să îşi strânga mâna. Câştigătorul boxează în aer şi sărută pământul, îşi aruncă tricoul ca şi cum cineva îl aşteaptă. (Râsete) Şi acest bărbat trebuie sa ajungă la plasă. Când ajunge la plasă vedeţi cum întreaga faţă i se schimbă. Arată ca şi cum îşi doreşte să nu fi câştigat. De ce? Empatie.
6:23 Aceasta este inima umană. Nici un om mărinimos nu este lipsit de această empatie. Nici o religie nu o poate demola prin îndoctrinare. Nici o cultură, nici o naţiune şi naţionalism, nimic nu o poate atinge deoarece este empatie. Şi acea capacitate de a empatiza, este fereastra prin care ajungi la oameni, faci ceva care are o însemnătate în viaţa cuiva. Chiar cuvinte, chiar timp.
7:13 Compasiunea nu este definită într-o formă anume. Nu există compasiune indiană. Nu există compasiune americană. Ea transcende naţiunea, genul, vârsta. De ce? Pentru ca există în oricine. Este trăită de oameni ocazional.
7:49 Atunci despre această compasiune ocazională, nu discutăm. Nu va rămâne niciodată ocazională. Cu forţa, nu poţi face o persoană compasională. Nu poţi spune "Te rog iubeşte-mă!" Iubirea este ceva ce descoperi. Nu este o acţiune, dar în limba engleză este de asemenea şi o acţiune. Voi ajunge la asta mai târziu.
8:30 Aşadar o persoană trebuie să descopere o anumită plenitudine. Voi cita posibilitatea de a fi implinit, care este parte din experienţa noastră, experienţa tuturor. În ciuda unei vieţi foarte tragice, o persoană este fericită în momente foarte puţine şi foarte îndepărtate între ele. Şi cel care este fericit, chiar şi dintr-o o glumă, se acceptă pe sine şi acceptă şi schema lucrurilor în care se află.
9:30 Aceasta înseamnă întregul univers, lucrurile ştiute şi lucrurile neştiute. Toate acestea sunt acceptate în totalitate deoarece descoperi plenitudinea în tine însuşi. Subiectul EU şi obiectul, schema lucrurilor, fuzionează în unicitate o experienţă despre care nimeni nu poate spune "Sunt privat de ea" o experienţă comună tuturor.
10:14 Acea experienţă confirmă că în pofida tuturor limitărilor tale, a tuturor necesităţilor, dorinţelor neîmplinite, şi a cărţilor de credit, şi a concedierilor, şi în final a chelirii, poţi fi fericit. Dar extensia logicii este că nu trebuie să îţi satisfaci dorinţele pentru a putea fi fericit. Eşti chiar acea fericire, acea plenitudine, pe care o cauţi.
10:58 Nu există alegere în asta. Aceasta doar confirmă realitatea că plenitudinea nu poate fi diferită de tine, nu poate exista fără tine. Trebuie să fie tu. Nu poţi fi o parte din plenitudine şi să fi împlinit. Momentul tău de fericire dezvăluie realitatea, acea realizare, acea recunoaştere. Poate că eu sunt întregul. Poate că swami are dreptate.
11:41 Poate că swami are dreptate. Îţi începi noua ta viaţă. Atunci totul capătă sens. Nu mai am motiv să mă învinovăţesc. Dacă o persoană are motive să se învinovăţească, atunci are un milion de motive plus multe altele, dar dacă spun, în ciuda corpului meu limitat, dacă este negru nu este alb, dacă este alb nu este negru, corpul este limitat oricum l-ai privi. Limitat.
12:29 Cunoaşterea ta este limitată, sănătatea este limitată, şi puterea este aşadar limitată, şi veselia va fi limitată. Compasiunea va fi limitată. Totul va fi nelimitat. Nu poţi să comanzi compasiunea decât dacă devii nelimitat şi nimeni nu poate deveni nelimitat, fie eşti fie nu eşti. Punct. Şi nu se poate ca tu să fi şi nelimitat.
13:13 Propria ta experienţă dezvăluie că în ciuda tuturor limitărilor, tu eşti întregul. Şi plenitudinea este realitatea din tine când relaţionezi cu lumea. Este mai întâi iubire. Când relaţionezi cu lumea, manifestarea dinamică a plenitudinii este ceea ce spunem, iubire. Şi ea în sine devine compasiune dacă obiectul la care te raportezi evocă acea emoţie. Apoi aceasta se transformă în dăruire şi împărtăşire. Te exprimi deoarece ai compasiune.
14:16 Ca să descoperi compasiunea trebuie să fi compasional. Ca să descoperi capacitatea de a dărui şi a împărtăşi trebuie să dăruieşti şi să împărtăşeşti. Nu există scurtătură. Înoţi înotând. Înveţi să înoţi înotând. Nu poţi să înveţi să înoţi pe o saltea de spumă şi să intri în apă. (Râsete) Înveţi să înoţi înotând. Înveţi ciclismul mergând pe bicicletă. Înveţi să găteşti gătind, având nişte oameni compasionali în jurul tău care să mănânce ce găteşti. (Râsete)
15:03 Şi prin urmare, ce spun este că trebuie să te prefaci şi să faci (Râsete) Trebuie. Predecesorul meu asta spunea. Trebuie să simulezi. Trebuie să te comporţi compasional.
15:37 Nu există verb pentru compasiune. Dar există un adverb pentru compasiune. Asta mi se pare foarte interesant. Acţionaţi compasional. Dar cum să te comporţi compasional dacă nu ai compasiune. Aici vă prefaceţi voi. Te prefaci şi o faci. Aceasta este mantra Statelor Unite ale Americii. (Râsete)
16:12 Te prefaci şi o faci. Te comporţi compasional ca şi când ai avea compasiune, scrâşneşti din dinţi iei tot sistemul de suport, dacă şti să te rogi roagă-te. Cere compasiune. Lasă-mă să acţionez compasional. Fă-o! Vei descoperi compasiunea. şi de asemenea încet, o compasiune relativă şi cu încetul, poate dacă primeşti învăţătura potrivită vei descoperi compasiunea ca o manifestare dinamică a realităţii sinelui tău care este unicitate, plenitudine, şi asta este ceea ce eşti.
17:00 Cu aceste cuvinte vă mulţumesc frumos. (Aplauze)


Despre Învăţătorul Vedantic Dayananda Saraswati :
https://www.ted.com/speakers/swami_dayananda_saraswati
http://www.dayananda.org/  

Cărţi utile : 
- SPIRITUALITATE MOTIVAŢIONALĂ - DEZVOLTARE SPIRITUALĂ : http://bit.ly/14LeVVJ ; http://bit.ly/1C6TUz8

Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Linkul către site :  https://katonanico.wordpress.com/

Grup Umanitar de Sprijin, Ajutor, Voluntariat, Donaţii

Este un grup recent deschis.Grupul are ca scop sprijinul şi ajutorul umanitar acordat de către persoane binevoitoare celor care au nevoie de el. Acest sprijin şi ajutor poate lua diverse forme, de la sprijinul moral acordat prin "vorbe bune", sfaturi şi recomandări, acţiuni de voluntariat, până la cel material, prin donaţii, sponsorizări, etc. Un scop adiacent îl constituie sensibilizarea oamenilor privind nevoile semenilor şi conştientizarea faptului că o societate în care copiii beneficiază de mici de modele pozitive privind compasiunea şi caritatea este o societate care se va dezvolta sănătos, în mod prosper, şi în care suferinţa va fi menţinută la cote minime. Căci sprijinul şi ajutorul reciproc contribuie la manifestarea binelui general, al tuturor...

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');