Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

luni, aprilie 25, 2016

Efectul şi Experimentul Ganzfeld - obţinerea stărilor modificate (alterate) de conştiinţă



Efectul Ganzfeld (din limba germană, ganz feld = câmp plin) reprezintă un fenomen de deprivare perceptivă cauzat de expunerea la un câmp de stimuli uniform şi nestructurat.
De exemplu o imagine complet albă, monocromatică, statică şi uniformă, un sunet continuu invariabil.
Efectul constă în inducerea unei stări modificate (alterate) de conştiinţă, cu manifestarea unor halucinaţii vizuale şi auditive, ce pot prezenta asemănări cu elementele prezente în cadrul viselor (scene complexe).
Este rezultatul amplificării activităţii neuronale în căutarea semnalelor ce par că lipsesc, a stimulării senzoriale variate, a unor stimuli noi. 
Amplificarea zgomotului neural (neuronal) este interpretată de cortexul vizual superior, şi dă naştere halucinaţiilor.

Efectul a fost studiat mai mult în legătură cu expunerea vizuală prelungită la un câmp de culoare nediferenţiat, uniform.
Efectul vizual a fost descris ca o pierdere a vederii, în sensul în care creierul "taie" semnalul neschimbător, constant, provenit de la ochi.
Un câmp plin (ganzfeld) care pâlpâie cauzează apariţia unor tipare geometrice colorate, principiu ce stă la baza funcţionării aparatelor mentale (mind machine, brain machine, Dreamachine), care utilizează sunete pulsatorii ritmice, lumini pâlpâitoare, câmpuri magnetice sau electrice, sau combinaţii între aceste stimulări, pentru a altera frecvenţele undelor craniene.
Aceste aparate induc stări de relaxare, concentrare, sau alterarea stărilor de conştiinţă, comparabile cu cele obţinute prin meditaţie şi practici şamanice.
Aparatele numite "Photic mind machines" funcţionează cu surse de lumini pâlpâitoare încadrate în interiorul unor ochelari.
Procesul produs de aceste aparate este cunoscut şi sub numele de sincronizarea undelor cerebrale (brainwave synchronisation, entrainment).
Efectul ganzfeld poate deci manifesta percepţii halucinatorii în starea alterată de conştiinţă.
Inducţia ganzfeld în multiple sensuri este numită ganzfeld multi-modal.
Este aplicată în prezent prin purtarea ochelarilor ganzfeld, şi a căştilor în care sunt ascultate sunete uniforme.
Halucinaţiile care apar în cazul deprivărilor senzoriale prelungite sunt similare cu percepţiile elementare cauzate de luminile ganzfeld, şi includ senzaţii tranzitorii de pâlpâiri de lumini sau culori.
De asemenea, la fel ca halucinaţiile induse ganzfeld, se pot transforma în scene vizuale complexe.
Efectul este o componentă a Experimentului Ganzfeld, o tehnică folosită în parapsihologie.
Efectul Ganzfeld poate ajunge la manifestări asemănătoare consumului de substanţe halucinante.

Atlantis -
Învață să stăpânești arta materializării dorințelor

Efectul Ganzfeld a fost experimentat din timpuri străvechi. 
Se cunoaşte faptul că, călugării pustnici se retrăgeau în izolare, de mult, în peşteri, adepţii lui Pitagora trăiau în peşteri întunecate pentru a dobândi înţelepciune prin intermediul viziunilor lor halucinatorii, etc... 
Mineri prinşi mai multe zile în subteran, în urma unor accidente, au raportat că au avut halucinaţii şi stări modificate de conştiinţă.
Oamenii care au fost expuşi mai multe zile peisajului alb imaculat arctic, au raportat şi ei stări modificate de conştiinţă, la fel ca cei ce au stat mai multe zile în întunericul peşterilor, în ambele cazuri existând şi o anumită deprivare senzorială din cauza lipsei sunetelor variate din natură...

Experimentul Ganzfeld
Ganzfeld - câmpul plin, uniform, a fost introdus în psihologia experimentală prin experimentele psihologului german Wolfgang Metzger (1899-1979) privind perceperea unui câmp vizual omogen.
La începutul anilor 1970, Charles Honorton a investigat ESP (în română PES - percepţia extrasenzorială) şi visele, la Maimonides Medical Center, şi a început să folosească tehnica ganzfeld pentru a obţine o stare de deprivare senzorială prin care presupunea că percepţia extrasenzorială se poate manifesta şi studia.
El a crezut că prin reducerea inputului senzorial normal, stările conductoare psi pot fi îmbunătățite și informațiile psi-mediate ar putea fi transmise.
De când primul experiment a fost publicat de Honorton şi Sharon Harper în Jurnalul societăţii "American Society for Psychical Research" în 1974, Ganzfeld a rămas un sprijin temeinic al cercetărilor parapsihologice.

Experimentul constă în izolarea subiectului receptor într-o cameră liniştită, introducerea în urechi a unor căşti cuplate la un radio setat la o frecvenţă liberă, emiţând aşa numitul "sunet alb" sau roz (sunet static, constant), şi ataşarea pe ochi a câte o jumătate de minge de ping pong, utilizând bandă adezivă, sau purtarea unor ochelari translucizi. 
Deasupra se plasează o lumină roşie. 
În scurt timp, creierul se obişnuieşte cu lumina şi zgomotul, începând spectacolul Ganzfeld generat de diminuarea stimulilor şi uniformizarea lor. 
Se obţin halucinaţii şi stări euforice. 
Parapsihologii susţin că subiecţii pot comunica prin telepatie în această stare, ca emiţători şi receptori de informaţii.
Experimentul Ganzfeld este o tehnică folosită în parapsihologie pentru a afla dacă o persoană este capabilă de percepţie extrasenzorială.
Telepatia reprezintă achiziţie de informaţie pe o cale 
extrasenzorială, o formă de cogniţie considerată anormală
Transmiţătorul se află într-o cameră izolată, unde nu poate fi văzut sau auzit de către receptor, se concentrează pentru 30 de minute asupra unei „ţinte”, ce reprezintă un obiect, videoclip sau altceva. 
În timpul celor 30 de minute, receptorul trebuie să spună ce vede sau îşi imaginează. 
Experimentatorul, şi el izolat, atât de transmiţător, cât şi de receptor, înregistrează ce spune receptorul şi notează ceea ce descrie.
La finalul celor 30 de minute, receptorului îi este arătată ţinta asupra căruia transmiţătorul se concentra, prezentată împreună cu alte obiecte de control. Receptorul ghiceşte care din cele patru se aseamănă cel mai mut cu impresiile sale din timpul sesiunii ganzfeld. 

Probabilistic, există o rată de succes de 25%. 
Însă experimentele ganzfeld au devenit faimoase în cadrul comunităţii parapsihologice deoarece experimentatorii au găsit în mod constant o rată de succes mai ridicată, aproape de 35%.
Rezultatele testului autoganzfeld nu au fost replicate de o plajă mai mare de cercetători. 
Paradigma ganzfeld nu este văzută în prezent, de oamenii de ştiinţă, ca reprezentând o dovadă solidă pentru funcţionarea vreunui efect paranormal.
Se afirmă că nu au putut fi realizate replicaţii independente şi consistente ale experimentelor ganzfeld.
Rezultatele sunt susţinute de unii şi combătute de alţii, cu diferite argumente, mai mult sau mai puţin... ştiinţifice...

Certitudinea constă în faptul că efectul ganzfeld există, în mod cert, şi poate fi probat de oricine, oricând, doar anumite efecte colaterale sunt... discutabile, privind... interpretarea lor...
-https://en.wikipedia.org/wiki/Ganzfeld_effect
-https://en.wikipedia.org/wiki/Ganzfeld_experiment

-https://scholar.google.ro/scholar?hl=ro&q=ganzfeld&btnG=

În încheiere mai adaug faptul că există tehnici de meditaţie străvechi folosite în diferite sisteme spirituale iniţiatice, care produc efecte asemănătoare efectului Ganzfeld, permiţând chiar preluarea controlului conştient asupra "halucinaţiilor", asemănător fenomenului numit "vis lucid".
Se foloseşte mai des calea vizuală, de exemplu imaginile numite yantre, mandale, şi calea auditivă, de exemplu rostirea şi ascultarea repetitivă a mantrelor...
Există imagini şi sunete special elaborate pentru "cuplarea" mentală la anumite tipuri de energii prezente în natură, conform fenomenului de rezonanţă.
Ştiinţa descoperă şi validează, în zilele noastre, tehnici mentale care în cadrul sistemelor spirituale se practică din timpuri străvechi.
Despre aceste tehnici am scris şi voi mai scrie articole utile şi interesante.
Deci, ţineţi legătura, abonaţi-vă la acest blog...

Din păcate nu am găsit încă materiale video subtitrate în limba română.
Mai jos ai un filmuleţ artistic drăguţ, în limba engleză, de la Future Shorts, pe tema efectului Ganzfeld



În materialul video de mai jos este prezentată experienţa avută de Brian Brushwood şi Jason Murphy de la Scam School, cei doi prezentând pe canalul lor YouTube tot felul de experimente realizate de ei, într-un stil de... divertisment mai mult decât ştiinţific, dar, totuşi, interesant :) 
Nu au folosit lumina roşie, ci fond alb dat de privirea printr-o coală albă de hârtie. 
Ei descriu halucinaţiile vizuale şi auditive pe care le-au experimentat în aceste condiţii



Roşu omogen, sunet alb de ascultat în căşti. 
Autorul l-a denumit Red noise (Brownian) creat cu Audacity în full HD stereo.
Se poate experimenta...

Aici poţi asculta lecturarea articolului, cu câteva comentarii în plus, în playlistul meu Creaţii personale Kato  katona nicolae 98 de videoclipuri nov 2016

Cărţi despre Meditaţie : http://bit.ly/1qKYxyQ ;  http://bit.ly/1qKZiIg ; http://bit.ly/1rbFdvs ; http://bit.ly/1qKZUxN ; http://bit.ly/1rbFQF9 ; http://bit.ly/1qL18ZK

Cărți în limibi străine despre efectul Ganzfeld, pe care le comanda online:  http://bit.ly/1qbgZAc

Vezi şi articolul "Oliver Sacks: Ce ne dezvăluie halucinaţia despre minţile noastre":   http://loveblog4all.blogspot.com/2015/04/oliver-sacks-ce-ne-dezvaluie.html

-Dacă vrei să afli mai multe despre Kato şi activitatea lui :  https://www.facebook.com/notes/806080502769226/

-De AICI(click aici) POŢI ASCULTA ŞI DOWNLOADA ÎN FORMAT mp3 CREAŢIILE PERSONALE KATO, pentru a le putea asculta oriunde

-DONEAZĂ, cât vrei, când poţi, pentru a sprijini blogul şi activitatea educativă a lui Kato : 


-CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato :  http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html

-Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici: Subscribe to Love Blog 4 All by Email
-Apasă simultan tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).

-Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen, la "Căutare", în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).

-De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate):  http://youtube.com/user/katonanico

-Te poţi Abona şi la blogul meu "SPIRIT", să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici:   Subscribe to Spirit by Email

-Te invit să vizitezi şi noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/

-Fă economie de timp şi bani, efectuând cumpărături online prin accesarea promoţiilor din reclame, susţinând totodată astfel şi acest blog. 
Accesează acest link pt o ofertă mai completă de magazine, unde găseşti tot ce vrei:  https://www.facebook.com/notes/806471976063412/ 
Mulţumesc !

-Aici ai linkul către CUPRINSUL blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial", peste 500 articole ! http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html

Cel.ro

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');