Amazon USA

Get Response Email Marketing

Kato Live ora 22

Calendar Evenimente Spirituale România de Kato

3D Heading Maker

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

miercuri, septembrie 25, 2013

Oglindirea Personalității și Tiparele de gândire

DESPRE OGLINDIREA PERSONALITĂŢII ŞI TIPARELE DE GÂNDIRE
 
E E : "Kato, singurul cu care poți să concurezi, să te dușmănești ,să iubești, să distrugi, ești tu . Ceilalți sunt doar oglinda ta."


Am mai întâlnit ideea asta, în diverse alte formulări, legate de reflexii şi proiecţii. Aş avea câteva întrebări.
1. Tu simţi cu adevărat că eşti oglinda mea ? Eu nu percep faptul că ai fi.
2. Crezi că poţi fi oglinda tuturor oamenilor ? Toţi oamenii se oglindesc în tine ? Nu mi se pare posibil, şi nici nu văd că ai oglindi ceva, în dialogurile tale, în afara... personalităţii tale proprii.
3. Dacă ceilalţi sunt doar oglinda mea, şi eu sunt... doar oglinda lor, ar însemna că nu există acţiune, mişcare, personalitate proprie, decizii şi alegeri individuale, liber arbitru, şi o grămadă de alte lucruri, care... există...
4. Dacă toţi suntem oglinzi, şi ne oglindim, doar, unii pe alţii, la nesfârşit, înseamnă că nu mai avem nici un rol şi nici un scop, în privinţa relaţionării interindividuale, în afară de a... oglindi.  Căci afirmația a fost categorică : "Ceilalţi sunt DOAR oglinda ta".
5. Divinitatea, atunci, ce este ? Care este rolul său ? Este doar un Creator de... oglinzi ?
6. Dacă "singurul cu care poți să concurezi, să te dușmănești ,să iubesti, să distrugi ești tu.Ceilalți sunt doar oglinda ta.", atunci implicit însemnă că ei trebuie să oglindească, cu TOȚII, ÎN ACELAȘI TIMP, concurenţa mea cu mine însumi, duşmănia, iubirea şi distrugerea îndreptate de mine asupra mea. Dar, după cum clar observ, clipă de clipă, tu, ei, voi, nu oglindiţi deloc asta, ci fiecare reflectă, în reacțiile și relaţiile sale, cu totul altceva, ceva legat foarte strâns de... propria sa personalitate, caracterul, temperamentul său propriu. Adică se reflectă nişte CARACTERISTICI INDIVIDUALE, tipare individuale, ascunse, în toate manifestările fiecărui om.
7. Ceilalţi, adepţii, discipolii, sunt doar oglinda Maestrului ? Dar cei ce nu îi sunt adepţi şi discipoli ?... Oamenii care l-au iubit pe Isus au fost doar oglinda Sa ? Dar cei care l-au batjocorit şi crucificat ?...
8. Dacă "Ceilalţi sunt doar oglinda ta", asta implică faptul că EI: U AU O PERSONALITATE PROPRIE, căci o reflectă doar pe a mea, şi nici eu nu am, căci o reflectez doar pe a lor, a tuturor celorlalţi, ceea ce conduce în mod logic la concluzia că există o singură personalitate, de fapt, reflectată de noi toţi, oglinzile ei. Aşa să fie, oare ? Suntem cu adevărat... identici ?


Gabriel Katona : sunt de acord cu tine. Deși o întâlnim în foarte multe cărți pe teme spirituale, chestiunea aceasta cu "celălalt este oglinda mea", se numește MANIPULARE. În plus față de ceea ce a scris Kato, aș dori să adaug doar atât: modul în care ceilalți răspund la acțiunile noastre se numește FEED BACK ! Noi nu generăm ceva în ei, pentru ca ei să fie oglinda noastra, căci fiecare răspunde după cum simte ! Și dacă mai mulți oameni răspund la fel la ceea ce zice cineva, asta înseamnă doar că respectivii simt la fel, nu că ei sunt oglinda acelui cineva. Namaste! Multumesc ! Vă iubesc ! 

Kato: Reacţia ta la stimulii din exterior - ideile şi acţiunile celorlalţi asupra ta, este normal să aibă o legătură directă cu natura stimulului, dar ea are directă legătură şi cu INTERPRETAREA pe care tu o dai fiecărui stimul (gând și acțiune a altcuiva). Iar această interpretare REFLECTĂ ÎN MOD CLAR NATURA TA, starea ta generală şi cea de moment, fiind conformă cu tipul tău de personalitate, caracterul şi temperamentul tău.
Ca argument : dintr-un grup de 5 persoane, cărora a 6-a le expune o idee, o teorie, etc., nu vor exista 2 persoane care să reacţioneze identic, exact la fel, ci fiecare va reacţiona conform personalităţii sale individuale. Deci : cei 5 nu sunt acolo doar să reflecte, ca într-o oglindă, a 6-a persoană, în mod identic, ci pentru a interacţiona cu ea, aducând ceva nou fiecărei relaţii
interpersonale, fiecărui participant. Fiecare participant va fi transformat datorită reacţiilor celorlalţi, mai mult sau mai puţin conştient.
Faptul că tu nu percepi sau nu înţelegi ceva, nu înseamnă că acel ceva nu există. Nu suntem simple oglinzi, ci fiinţe înzestrate cu capacităţi creatoare.


DF: Cum percep eu oglinda In orice oglinda reala ne-am uita, ne vedem pe noi insine. Noi facem ceva, iar oglinda ne imita, dar atentia este asupra noastra. Asa ar trebui sa se intample si in cazul: ,,celalalt este oglinda mea”. Deci, nu trebuie sa ne uitam la ceea ce face, spune celalalt, ci la ce facem, ce gandim, ce spunem, ce simtim noi fata de ceea ce face, spune celalalt – atentia este pe noi, adica suntem pe faza sa vedem daca reactionam situatiei date. Daca reactionam, inseamna ca ceva ne deranjeaza, ne enerveaza de-a dreptul. Ceva din interiorul nostru incearca sa iasa la lumina, celalalt a fost doar un pretext, adica e doar o oglinda (el saracul habar nu are ce face – oglinda habar nu are ca noi ne uitam la ea, ea reflecta tot ce trece prin fata ei). Nu comportamentul lui e important, ci reactia noastra la comportamentul lui...


Kato: Exact ceea ce am spus : gândirea şi comportamentul propriu, exteriorizate, reflectă ceea ce eşti cu adevărat tu însuţi, interiorul tău : personalitatea, temperamentul, caracterul. Adică oglinda ta este constituită de reflectarea în exterior, prin manifestările tale comportamentale, ceea eşti tu însuţi, în interior, aspectele ascunse ale ființei tale, modul tău de gândire, calitățile și defectele tale, dorințele șși aspirațiile, necesitățile, abilitățile, aptitudinile, capacitățile, etc. 
Ce rol au ceilalți ? Ei sunt instrumentele indispensabile prin care se produc stimulii foarte variați necesari desfășurării experiențelor tale de viață diverse, complexe, de o foarte mare varietate. Tocmai datorită faptului că fiecare este unic în felul său, reacționând în mod diferit unul față de altul...
Revenind însă la ideea oglindirii, se pune totuși întrebarea : există ceva din tine ce se oglindește în ceilalți din jurul tău ? Ceva ce este reflectat de altul sau alții ÎNTOCMAI așa cum este prezent în tine ? Am putea spune că, în mod absolut exact, nu, dar în mod asemănător,  adică mai mult sau mai puțin deformat, da ! De exemplu: cine se aseamănă se adună, și atunci, în mod logic, se poate concluziona că cei care se adună împreună reflectă anumite asemănări particulare și limitate existente între ei. Dar, în nici un caz, ei nu îndeplinesc DOAR o funcție de oglindire, ci... mult mai mult...
În concluzie, nu afirm că ceilalți nu oglindesc nimic din natura personalității tale, ci că:
1. Afirmația “ceilalți sunt doar oglinda ta” este eronată, căci ceilalți nu sunt doar oglinda ta.
2. Nu toți ceilalți reflectă același aspect specific, aceeași asemănare, ci doar o parte dintre ei.
3. Unii dintre ceilalți reflectă anumite asemănări, alții altele.
4. Orice reflectare este deformată, deoarece nu există identitate perfectă, ci doar asemănare.

Cine vede vină şi vinovaţi peste tot în jurul său, şi în el însuşi, trăieşte... un film al vieţii horror. Mie îmi plac filme de dragoste, cu lugu-lugu şi pupături, în care tăţi sunt buni şi inimoşi de numa, chiar dacă greşesc şi se mai omoară din iubire între ei, da nimeni nu-i vinovat, că nu știe ce face, deşi merită să moară împuşcat, spânzurat, după unii sau scenarist ... :)
Poţi să ceri unui idiot să gândească şi să se comporte ca un înţelept ? Da, poţi, dar asta demonstrează clar faptul că tu eşti... ne înţelept. Este de vină idiotul că el este idiot, şi că nu este înţelept, în filmu vieţii ăsteia ? Eu zic că nu, dar sânt conştient că există mulţi idioţi care mă pot contrazice oricând, foarte convinşi şi cu vehemenţă. Şi atunci, ca un om sincer de onest ce sunt, spun : nu mă doare ce crede unul sau altul, nu mă afectează, căci doar studiez problema idioţeniei şi a înţelepciunii, pentru a o înţelege cât mai bine, și a o putea explica. Că în capu unuia, el mă percepe ca pe un demagog, şi altul ca pe un înţept, altul ca pe un idiot, altu ca pe un nebun ce zice adevărul, şamd, pentru mine este egal emoțional, căci asta mă ajută să aflu cine este el şi ce este în mintea lui, nu ce este în a mea, căci pe a mea eu mi-o cunosc cel mai bine, nu alții. Ei nu mă reflectă deloc pe mine, cum cred unii care nu ştiu fizica spirituală, ci, în imaginea reprezentativă pe care şi-au format-o despre mine, şi reacţiile lor,se reflectă foarte exact TIPARELE lor de gândire şi comportament, dovadă stând faptul că fiecare reacționează diferit, în felul său, la aceeași stimulare.
Ce gândesc eu despre ei, mă reprezintă pe mine. Ce gândesc ei despre mine, îi reprezintă pe ei. Eu determin pe cineva să reacţioneze, şi îi studiez reacţiile, pentru a-i cunoaşte adevărata natură. Nu mă interesează să mă implic neapărat în ceva, căci nu mă leg, ci doar provoc reacţii când vreau să studiez modul de a reacţiona într-o anumită situaţie conjuncturală. Dacă
omul ştie să înveţe să se cunoască pe el însuşi din reacţiile sale, îl va ajuta, dacă nu, nu. Reacţiile mele provocate de acţiunile altora, mă ajută pe mine însumi să mă cunosc mai bine, tot mai bine. De aceea socializare este bună, mai bună decât izolarea, căci doar socializând ai posibilitatea de a asimila rapid o mulţime de informaţii, despre lume şi viaţă.
Deci, în concluzie, repet : dacă cineva te percepe ca fiind cumva, și te etichetează, asta reflectă reprezentarea sa mentală, subiectivă, personală, nu ceea ce reprezinți tu în mod real şi obiectiv în realitate. El ar trebui să stea şi să mediteze la modul în care şi-a putut construi o REPREZENTARE NEGATIVĂ în mintea sa, căci a lăsat astfel răul, negativismul, să pătrundă în el însuşi, în fiinţa sa.
Pentru mine, toţi oamenii sânt... buni.  Proştii, cretinii şi idioţii nu sânt oameni răi, chiar dacă au fost programați sau sugestionaţi să fie rău intenţionaţi. Răul nu pătrunde în mintea mea. Nu pot fi un om rău. :) Deoarece în mintea mea nu se poate cuibări, instala, exista, răul. Oricâte greşeli, prostii, şi idioţenii aş înfăptui... :)

Cum să nu iubesc oamenii, oricum ar fi ei, de la mama lor, natura ? Sincer, ca de obicei , cred că fiecare atrage reacţii conforme cu tiparele sale, cu natura gândurilor şi acţiunilor sale. Nu mă pot supăra pe cei care acţionează şi reacţionează oarecum negativ privind personalitatea mea enciclopedică, căci ştiu că fiecare un motiv să o facă, că totul are o cauză, şi că fiecare om îşi urmează tiparele sale, programarea sa, mai mult inconştient şi instictiv, decât conştient şi raţional. Nu mă pot aştepta de la un om obişnuit să reacţioneze manifestând dragoste şi iubire faţă de mine, în condiţiile în care eu îi zgândăr egoul, înţepându-l în locuri sensibile. Dar nu rezist să nu o fac, pentru a testa limitele celor cu care interacţionez :) Şi mă bucur sincer, când găsesc câte un OM care se dovedeşte ne obişnuit, atât de bine echilibrat şi centrat, încât zâmbeşte înţelegător şi compătimitor la tentativele mele de a-i zgândări şi descentraliza egoul. Dar... există extrem de puţini oameni de acest calibru. Mă bucur însă că există. Sânt ca nişte lumini ce luminează în beznă calea celorlalţi, fără să le-o ceară nimeni. Aşa au fost... programaţi :) Tiparele lor sânt... sublime. Le studiez şi mă minunez de ele...
Îmi place să cred că studierea raţionamentelor expuse de mine pot conduce o parte din cititori spre conştientizarea faptului că fiecare om are un fel de panou cu butoane care pot fi apăsate oricând de alţii, pentru a declanşa anumite reacţii standard, în conformitate cu programul existent în fiecare. Fiecare om reacţionează la stimulii din exterior într-un mod pre programat. Asta înseamnă că şi tu ai implementat un astfel de program, şi ai propriul tău panou de comandă. Înţelegerea acestui fapt constituie un pas important pe calea înţelegerii tiparelor proprii şi ale celorlalţi, de gândire şi comportament. Studiul şi analiza lor îţi va conferi, cu timpul, capacitatea de a prevedea tot mai exact reacţiile proprii şi ale celor din jurul tău. A prevedea înseamnă a te putea adapta, a putea influenţa, controla, a dobândi capacitatea de a-ţi controla în mai bună măsură calitatea vieţii tale. Prosperitatea ta este
dependentă de calitatea relaţiilor pe care le întreţii cu ceilalţi oameni prezenţi în viaţa ta. 

Capacitatea de a prevedea reacţiile, îţi va influenţa pozitiv, astfel, calitatea vieţii. Vei putea acţiona în mod conştient în vederea evitării unor oameni şi reacţiile lor, şi a apropierii de oameni a căror gândire şi mod de a reacţiona convine felului tău de a fi şi intereselor tale. Numesc acest proces "adaptare conştientă" la condiţiile de viaţă terestre... Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Linkul către site : https://katonanico.wordpress.com/

Trimiteți un comentariu
(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');