Amazon USA

Get Response Email Marketing

Kato Live ora 22

Calendar Evenimente Spirituale România de Kato

3D Heading Maker

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

sâmbătă, septembrie 28, 2013

Visul Lucid și Stările Modificate de conștiință

Motto : "După cum un om normal nu poate deveni lucid în toate visele sale, nu orice om poate deveni lucid, pe deplin conştient, de ceea ce experimentează în această viaţă." Kato

Dacă nu ai citit încă materialul despre Interpretarea viselor şi trăirile emoţionale, o poţi face acum :   http://loveblog4all.blogspot.com/2015/01/interpretarea-viselor-si-trairile.html
Procesul de control al viselor evoluează odată cu dezvoltarea globală a conştiinţei, dar, deoarece acest proces este, în mod natural, extrem de lent, este necesară aplicarea unor metode conştiente de a-l accelera.
De curând am avut un astfel de vis, în care am realizat că este un vis, deoarece nu recunoşteam localitatea în care mă aflam. 

Şi, în acel moment, am început să studiez foarte atent imaginile de detaliu, deoarece întotdeauna m-a contrariat faptul că atunci când îmi amintesc că am visat, în marea majoritate a viselor ori nu sunt prezente detalii imagistice, ori eu nu mi le pot aminti. 
Şi al doilea aspect care l-am studiat în adel vis a fost referitor la culori şi naturaleţea acestor culori prezente în vis, comparativ cu cele percepute în viaţa terestră, prin intermediul simţului corporal al văzului. 
Culmea a fost că totul părea pe atât de real şi natural, pe cât îmi pare şi lumea terestră în starea de veghe, când sânt treaz. 
Studiam atent cerul, să identific vreo diferenţă, şi nu găseam niciuna, studiam clădirile, copacii, şi nu identificam diferenţe faţă de lumea terestră reală...
Care era însă marea diferenţă care, doar ulterior am sesizat-o, deoarece în acea stare mi se părea absolut normal şi firesc să fie aşa : când am intenţionat să studiez cerul, mă apropiam efectiv de cer, când îmi îndreptam atenţia spre un copac, sau spre o clădire, mă apropiam efectiv de acele obiecte, de parcă :
1. simţul vizual ar fi dispus în acea stare eliberată de simţul corporal, de un ZOOM al imaginii asupra căreia îmi focalizam atenţia, sau
2. aş fi avut capacitatea de a mă deplasa efectiv prin aer, fără să ating pământul, în direcţia obiectului spre care îmi focalizam atenţia, în mod automat, prin simpla voinţă de a mă apropia de ţinta atenţiei mele.

În vis nu mi-am simţit şi nu mi-am perceput în nici un fel vreo corporalitate materială, şi nici nu mi-a trecut prin minte să îmi îndrept atenţia spre mine însumi, fiind foarte absorbit de observarea şi studierea locaţiei în care mă aflam.
Este unul din visele lucide pe care le-am avut până acum. 

A fost destul de scurt, căci, în general, este de ajuns să îţi îndrepţi atenţia asupra vreunui element din lumea terestră "reală", pentru a te "trezi la realitate", aşa cum mi s-a întâmplat şi în acest caz.
Deci, în timp ce visam am conştientizat faptul că trăiesc o experienţă în cadrul unui vis, în care :
1. ori sunt într-o altă lume decât cea terestră, "reală", incluzând aici o varietate de lumi teoretic posibile,
2. ori sunt tot în lumea terestră, dar într-o locaţie necunoscută mie, în stare de spirit decorporat voiajor, observator.

Acel "vis", efectiv nu îl pot încadra în mod clar, deoarece a fost prea scurt, şi nu a prezentat elemente clare definitorii. 

De exemplu, nu am perceput nici o fiinţă, nici un om, dar asta putea fi şi din cauză că era o zonă cu verdeaţă, oarecum periferică, a localităţii...

Ce urmăreşte un om care vrea să experimenteze visul lucid ?
"- Să visez conştient ! Şi să controlez visul." - Nicoleta.
Asta voi încerca, în continuare, să clarific :
1. Ce înseamnă, teoretic, "a visa conştient" (visul lucid). 

Includ aici şi legătura existentă între stările de conştiinţă prezente în reverie, vis, halucinaţie, transă, moarte clinică.
2. Identificarea unor metode şi tehnici practice de a visa conştient.
3. Identificarea metodelor şi tehnicilor care pot fi folosite în scopul de a dobândi, menţine, şi dezvolta capacitatea de a controla în mod conştient experienţa, cât de eficient posibil.
4. Utilitatea demersului de a visa conştient - beneficii practice.
5. Riscurile prezente în cadrul acestei experienţe.


NN : "spre exemplu, de curând am visat că mă ţineam cu mîinile de marginea unei borduri, şi dacă mă desprindeam aş fi căzut într-o prăpastie. Vedeam lângă mîinile mele cum trec oamenii, şi nimeni nu mă ajuta. Dacă mi-aş fi dat seama că e doar un vis, m-aş fi desprins singură şi aş fi zburat ! "
Acest vis a fost ceea ce se poate numi "vis simbolic", care are legătură directă cu viaţa terestră, şi în care toate elementele onirice simbolizează ceva concret şi obiectiv din lumea terestră, din viaţa de zi cu zi.
Pentru informaţii privind astfel de vise normale, comune, poți consulta postarea mea de la această adresă :
http://universulspiritual.twilight-mania.com/t502-starea-de-somn-visele-si-trairile-spirituale
A conştientiza faptul că visezi, că trăieşti o experienţă în cadrul unui vis, nu îţi conferă automat capacitatea de a putea influenţa desfăşurarea visului şi a tuturor elementelor sale, după propria ta voinţă şi imaginaţie.
Alfel privind problema, unele "lumi de vis" sunt tot atât de reale pe cât realitatea ta terestră, pe care nu o poţi controla în totalitate, ci eşti limitat, putând controla şi influenţa doar mişcarea corpului tău în cadrul acestei realităţi, şi să produci mici influenţe fizice asupra materiei, prin intermediul corpului căruia tu îi coordonezi mişcările, ca şi cum ai conduce un roboţel teleghidat, conform voinţei tale. 

Corpul este doar un instrument de operare în această "lume materială".
De unde putem şti că în visul Nicoletei, dacă ar fi conştientizat că nu este în cadrul realităţii terestre, ci o altă realitate, dacă şi-ai fi dat drumul, ar fi putut să zboare, prin simpla voinţă de a zbura ? 

De unde ştim că nu ar fi căzut, în vis, oricât s-ar fi chinuit să dea din mîini şi picioare ca să zboare ?
Personal, cred că nu poţi transforma un vis simbolic într-un vis lucid, să devii conştient în timpul unui astfel de vis, decât eventual, în cazul în care vei ajunge la o astfel de dezvoltare spirituală încăt să descifrezi instantaneu simbolistica elementelor onirice, iar acest fapt să producă un declic al conştienţei, într-un mod asemănător celui în care eu am devenit conştient de faptul că visez. 

Psihologii afirmă faptul că tot ce este în creier a trecut întîi prin simțuri, deci că orice element îţi apare în imaginaţie, sau în vis, este în legătură directă cu elemente obiective ale experienţei tale anterioare, în sensul că nu îţi poţi imagina sau visa decât ceva construit din aceste elemente existente în memoria ta. 
Nu poţi visa / imagina ceva cu totul nou, necunoscut, neperceput anterior. 
Am meditat mult la această idee, şi, în cazul visului meu declicul l-a constituit peisajul nou, străin mie, care nu reproducea unul existent în memoria mea. 
M-a "lovit" gândul că nu pot să mă aflu în mod real acolo, deoarece eu nu am mai fost niciodată acolo, şi nu am ce căuta acolo. 
Din acel. moment am conştientizat faptul că visez, dar totul îmi părea la fel de real ca în realitatea terestră, şi asta m-a uimit, căci
nu găseam nici o diferenţă.
În principiu, logic, dar ipotetic, dacă în vis ai trăi o experienţă CORPORALĂ, care se petrece într-o altă lume, lăsându-te să cazi acolo, ai putea distruge acea corporalitate, şi ai muri în lumea aceea. 

Acel moment reprezintă momentul sfârşitului acelui vis, şi "trezirea" ta în altă lume, alt vis, sau în acest "vis real", în care nu ai murit... încă. 
În momentul în care vei muri, şi acest vis, al realităţii unui plan terestru, se va sfârşi, şi tu, inevitabil, te vei "trezi" în altă... "realitate". 
Ce te ţine "legat" de realitatea acestei lumi terestre ? 
Doar instrumentul corporal material, corpul fizic omenesc, prin intermediul căruia tu primeşti TOATE SENZAŢIILE pe care le poţi percepe din această lume. 
Dar... când tu te decorporezi, părăsind în timpul somnului
acest instrument prin care tu percepi realitatea, faptul că tu nu mai simţi şi nu mai trăieşti experienţele tale în acest plan, prin intermediul corporalităţii, îţi conferă ILUZIA că acelaşi plan terestru nu ar mai fi... real !
Foarte mulţi oameni mor în somn. Visând...


N Nicoleta : să mori "aici" din cauza unei acţiuni întâmplate "acolo" înseamnă ca "acolo" să fie real. Eu cred că "aici" se moare doar din cauze medicale care se intâmplă să se petreacă în acea 1/3 parte din zi în care dormim.

Kato : Ce trebuie foarte bine conştientizat, deoarece este un fapt esenţial în analiza de faţă : TRĂIREA ESTE REALĂ, ADEVĂRATĂ, nu este falsă, nici ireală ! 
Asupra mediului ambiant pot exista tot felul de dubii şi discuţii, dar asupra realităţii trăirii, sub aspectul ei mental şi afectiv, nu. 
Şi, cunoscând faptul că orice trăire psiho-afectivă se reflectă prin anumite modificări fiziologice fizico-chimice în funcţionarea organismului, devine foarte evident faptul că ceea ce visezi îţi poate influenţa starea de sănătate, dar şi invers : starea de sănătate se reflectă în visele tale. 
Putem spune că există un circuit închis, în care totul se reflectă şi se intercondiţionează reciproc, prin tot. 
O mulţime de parametrii fiziologici se modifică şi fluctuează în strânsă legătură cauzală cu natura trăirii evenimentelor manifestate în vis :parametrii undelor cerebrale (frecvenţă, lungime de undă, amplitudine ), frecvenţa ritmului respirator, frecvenţa pulsului, tensiunea arterială, tensiunea şi rezistenţa electrică musculară, activitatea secretorie a glandelor endocrine şi exocrine, etc. 
Un coşmar poate provoca, aşadar, un stop cardiorespirator...
Am o cunoştinţă care a lucrat la morgă. 

Mi-a relatat că unui procent destul de mare de decedaţi nu li se poate stabili cauza decesului, deoarece totul apare ok anatomic la autopsie. 
Există cauze ale căror urme dispar în câteva ore de la deces, dar acestea explică un mic procent din cazurile neelucidate. Diagnosticul se pune efectiv la întâmplare în aceste cazuri... 
Ghici câţi din aceşti oameni au murit în somn ? 
Nu se știe... ;)

Alberto Villoldo, care a studiat mulţi ani şamanismul în toată America, fiind iniţiat şi el, a relatat modul în care şamanii descriu felul în care un om poate să moară în timpul călătoriei sale în transă, ca urmare a acţiunilor pe care le întreprinde în acea stare asemănătoare unui vis lucid...
Nu absolutizez, însă. Nu generalizez, de exemplu, la visele simbolice, în care visezi că mori, că eşti omorât. 

Marea majoritate a viselor nu se încadrează în cele descrise mai sus. 
Dar să nu uităm că nu vorbesc aici despre visele "normale", ci doar de cele lucide, în care tu preiei un control conştient al acţiunilor tale din acea stare de vis ! 
Deci din momentul în care preiei comanda, conştient, şi natura visului se schimbă, în multe cazuri, iar tu devii responsabil, ca şi în viaţa terestră, de ceea de faci în mod conştient...
Unde vreau să ajung ? 

Să fac şi o comparaţie între transa mistică şi visul lucid
Există asemănări între o călătorie mistică, efectuată într-o transă autoindusă pe diferite căi, şi visul lucid ? 
Există. Ambele au loc în anumite stări particulare de conştiinţă. Vom vedea mai încolo care sânt asemănările şi deosebirile.

AI : Ideea de "vis în vis în vis" ai preluat-o din Inception ?

Kato : Nu, Inception a preluat-o din realitate :) 
Este un fenomen real...
Atât eu, cât şi alţi oameni, au visat că s-au trezit din vis, şi că au executat diferite acţiuni foarte normale prin casă, că au mers de exemplu la servici, după care s-a  întâmplat ceva şi... s-au trezit în patul lor. 
Este foarte bulversant când visezi aşa ceva, căci ai tendinţa de a crede că te poţi afla în cadrul unui nou vis, treaz fiind. 
Cu atât mai neplăcut cu cât poţi constata că de fapt ai întârziat deja la servici. :)
Am remarcat deseori faptul că oamenii nu cunosc şi nu înţeleg natura esenţei acestei lumi terestre în care trăiesc acum, şi care li se pare mult mai "reală" decât orice lume experimentată în starea de vis. 

Majoritatea nu cunosc sau uită faptul că toate marile religii şi toţi marii maeştrii s-au tot strofocat continuu să explice oamenilor că această lume terestră, ca şi întreg Universul manifestării, reprezintă o Creaţie Mentală a unui Spirit Creator. 
Cât şi faptul că multe mari genii ale ştiinţei au afirmat faptul că materia şi energia reprezintă două forme de expresie ale aceleaşi realităţi, care este fluidă şi într-o continuă transformare. 
Totul curge. Panta rei. 
Unde ? În Mental, în Gândire. 
Mai concret : toate lumile posibile au aceeaşi natură esenţială, mentală, toate, în esenţa lor, sunt la fel...
Totul este Spirit, universul este Mental...
Rudolf Steiner afirma faptul că materia este o formă de existenţă a Spiritului în mod asemănător cu starea de gheaţă faţă de apa lichidă ţi vaporii de apă. Apa poate exista în trei forme de agregare : lichidă, vapori şi solidă (gheaţă).
Materia este o "gheaţă" de fapt, o "condensare spirituală", nu ceva... inexistent, iluzoriu, ireal, produs halucinatoriu, etc... 
 
După cum un om normal nu poate deveni lucid în toate visele sale, nu orice om poate deveni lucid, pe deplin conştient, de ceea ce experimentează în această viaţă. 

Marea majoritate a oamenilor habar nu au pe ce lume trăiesc, nu au cunoştinţe elementare despre această lume, şi din această cauză, nici înţelegere. 
Cum să înțeleagă ce sunt visele, când ei nu înțeleg deloc natura realității ? :)
În viziunea mea, oamenii sunt Spirite care trăiesc mental în visul unui Spirit Creator, dar care au şi ele capacitatea de a crea şi influenţa lumile mentale, în măsura în care devin conştienţi de mecanismele cauzale şi propria capacitate creatoare. 

Sunt "captivi" în acest vis al vieţii terestre omeneşti, această experienţă creativă, doar datorită faptului că au acceptat crearea
legăturii funcţionale cu un instrument material, organismul fizic, prin intermediul căruia sunt antrenaţi şi menţinuţi în cadrul acestei experienţe, experimentând o lume creată de un Anumit Creator, Jocul Vieţii Terestre creat de El. 

Este oarecum asemănător experienţei de a te aşeza la o consolă de joc, a te cupla la aparate, şi a începe să te joci, viaţa unui om terestru...
Cine a citit Biblia, Vechiul Testament, poate înţelege ce afirm, începând cuideile prezente în Geneza (Facerea), şi continuând cu pedepsele aplicate de Dumnezeu, de multe ori, oamenilor care nu i-au urmat poruncile, adică REGULILE JOCULUI SĂU ! 

Dacă spiritele încorporate (legate de corpuri) în acest joc ar fi făcut şi ele parte din jocul Creatorului, atunci ele nu ar fi putut să iasă din voia lui, să încalce regulile şi principiile jocului. 
Altfel spus, programul Spiritelor nu a fost creat (programat) de Creatorul Pământului, ci doar tiparele corpurilor și Jocul de roluri a fost creat de El, joc în care noi sântem participanţi, şi ne
descurcăm care cum ştie şi poate. 

Prin regulile jocului, care reprezintă legi ale naturii vieţii pământene, sunt direcţionate şi influenţate în mod automat şi inevitabil toate gândurile şi acţiunile nostre, în direcţia realizării anumitor scopuri şi obiective. 
Ele fiind într-un anumit raport şi cu natura fiecăruia dintre "jucători", "actori", "protagonişti",sau cum vrei să îi denumeşti.
Pe de altă parte, nu pot să uit şi să nu ţin cont şi de Ierarhia entităţilor spirituale, de care Dumnezeu se serveşte mereu în îndeplinirea diferitelor acţiuni la nivel terestru, entităţi situate pe o scară ierarhică cu 9 trepte (categorii), de la Îngeri la Serafimi...

Nu uit nici faptul că fiecare religie îşi are panteonul său de zeităţi, divinităţi, entităţi (angelice) intermediare între oameni şi Divinitatea Supremă... 
Acestea există şi la creştini, bine-nţeles... Îngeri, draci, Arhangheli,... până la Heruvimi şi Serafimi...

"Vis lucid" este o expresie ce desemnează un vis în care persoana care visează este conștientă că viseză, și că visul este în curs de desfășurare. 
În timpul viselor lucide, există posibilitatea de a exercita control conștient efectiv asupra mediului, personajelor și tuturor caracteristicilor acestora, precum și realizarea unor lucruri care sunt imposibile sau foarte puțin probabile în realitatea fizică a stării de veghe. 
Visele lucide sunt cel mai adesea extrem de realiste, prezentând și o ascuțire a acurateței simțurilor celui ce are visul lucid.
 
Visurile lucide încep într-unul din următoarele moduri :
1. visul lucid inițiat în vis (conform noțiunii din engleză, dream-initiated lucid dream, abreviere , DILD) - este inițiat ca un vis obișnuit, după care, la un moment dat, cel ce visează realizează că visează.
2. visul lucid inițiat în starea de veghe (wake-initiated lucid dream, abreviere, WILD) -subiectul trece direct din starea de veghe în starea de vis, fără nici o (aparentă) discontinuitate în conștientizarea întregului proces.

Savanți precum Allan Hobson, conform abordării sale neuropsihologice a viselor lucide, au ajutat substanțial la plasarea explicației acestor vise pe un teren mai solid și mai puțin speculativ.
1. Watanabe,-Tsuneo (1 martie 2003). „Lucid Dreaming: Its Experimental Proof and Psychological Conditions”. Journal-of-International-Society-of-Life-Information-Science 21 (1): 159-162.
2. LaBerge, Stephen (1990). Bootzen, R. R., Kihlstrom, J.F. &Schacter, D.L., (Eds.). ed. Lucid Dreaming: Psychophysiological Studies of Consciousness during REM Sleep Sleep and Cognition .Washington, D.C.: American Psychological Association. pp. pp. 109 –126. http://www.lucidity.com/SleepAndCognition.html LucidDreaming: Psychophysiological Studies of Consciousness during REM Sleep.
Bibliografie suplimentară :
LaBerge, Stephen (1985). Lucid Dreaming. ISBN 0-87477-342-3
LaBerge, Stephen (1991). Exploring the World of Lucid Dreaming.ISBN 0-345-37410-X
Gackenbach, Jayne; Laberge, Stephen (1988). Conscious Mind,Sleeping Brain. ISBN 0-306-42849-0
Green, Celia (1968). Lucid Dreams. ISBN 0-900076-00-3
Green, Celia; McCreery, Charles (1994). Lucid Dreaming: The Paradox of Consciousness During Sleep. ISBN 0-415-11239-7
Garfield, Patricia L. (1974). Creative Dreaming. ISBN 0-671-21903-0
de Saint-Denys, Hervey (1982). Dreams and How to Guide Them. ISBN 0-7156-1584-X
Godwin, Malcom (1994). The Lucid Dreamer. ISBN 0-671-87248-6
McElroy, Mark (2007). Lucid Dreaming for Beginners: Simple  Techniques for Creating Interactive Dreams. ISBN 978-0-7387-0887-4
Wangyal Rinpoche, Tenzin (1998). Tibetan Yogas Of Dream And Sleep. ISBN 1-55939-101-4 - sursa : wikipedia
"În timpul viselor lucide, există POSIBILITATEA de a exercita control conștient efectiv asupra mediului, personajelor și tuturor caracteristicilor acestora, precum și realizarea unor lucruri care sunt imposibile sau foarte puțin probabile în realitatea fizică a stării de veghe. "
Despre asta vorbeam, la un moment dat, undeva, mai sus. Experienţa mea proprie mi-a relevat faptul că EXISTĂ TREPTE ALE EXERCITĂRII CONTROLULUI CONŞTIENT ASUPRA ELEMENTELOR ONIRICE : MEDIU, PERSONAJE, PROCESE, EVENIMENTE. 

Există posibilitatea, capacitatea de a influenţa, dar ea este variabilă, fluctuantă, dependentă de anumiţi factori.
Atenţie : nu confunda faptul de a exercita aparent conform voinţei proprii, diferite acţiuni şi efecte în visul obişnuit, în care nu eşti lucid, cu exercitarea controlului conştient, în cadrul unui vis lucid, în care tu eşti perfect conştient de faptul că trăieşti experienţa unui vis ! 

Vorbim aici doar de visul lucid. 

AI :  "Atât eu, cât şi alţi oameni, au visat că se trezesc din vis, şi execută diferite acţiuni foarte normale prin casă, că merg de exemplu la servici, după care se întâmpla ceva şi... se trezeau în patul lor. 
Este foarte bulversant când visezi aşa ceva, căci ai tendinţa de a crede că te poţi afla în cadrul unui nou vis."
Şi ce vrei să descrii de fapt aici ? 

Un act de somnambulism ? 
Exclud aici varianta în care "mergi la serviciu". 

Kato : nu, este un vis, în care tu te păcălești pe tine că te-ai trezit, pentru a dormi în continuare lniștit... :) 
Tu nu faci nimic, doar dormi și visezi, și te trezești în pat, spre deosebire de somnambul, care acționează fizic, în stare de transă, și se poate trezi la... servici... ;)
‘’In lucrările de antropologie, şamanismul este definit ca sistem de credinţe al unor popoare indigene din nordul Asiei -răspîndit şi printre unele triburi băştinaşe indiene din America de Nord - care susţine că sîntem înconjuraţi de o lume nevăzută de forţe spirituale ancestrale - bune şi rele - şi că aceste forţe pot fi invocate şi controlate prin acţiunile practicanţilor, care sunt intermediari între tărîmul naturalului şi cel al supranaturalului.
Don Juan era, într-adevăr, un intermediar între lumea obişnuită a vieţii cotidiene şi o lume nevăzută, pe care nu o numea supranaturală, ci "a doua atenţie". 

Rolul său, ca profesor, era să-mi facă această structură accesibilă. Am descris în lucrarea mea anterioară metodele lui de predare în acest sens, ca şi artele vrăjitoreşti pe care m-a învăţat să le practic, cea mai importantă dintre ele numindu-se arta visatului.
Don Juan susţinea că lumea noastră, pe care o credem unică şi absolută, este doar o entitate dintr-un mănunchi de lumi succesive, aranjate ca foile unui bulb de ceapă. 

El afirma că, deşi suntem pregătiţi din punct de vedere energetic să percepem numai lumea noastră, avem totuşi capacitatea de a accede la celelalte lumi, care sunt la fel de reale, unice, absolute şi atotcuprinzătoare ca şi lumea noastră.
Don Juan mi-a explicat că, pentru a putea percepe aceste lumi, nu numai că este necesar să dorim cu înfocare acest lucru, ci trebuie să avem şi suficientă energie pentru a le accede

Existenţa lor este permanentă şi independentă de conştiinţa noastră, spunea el, dar faptul că nu ne sunt accesibile este în totalitate consecinţa predeterminării noastre din punct de vedere energetic. 
Cu alte cuvinte, pur şi simplu, numai datorită acestei predeterminări, suntem constrînşi să credem că lumea vieţii noastre cotidiene este singura lume posibilă.
Don Juan spunea că din convingerea că această predeterminare energetică se poate corecta, vrăjitorii din timpuri străvechi creaseră un set de metode menite să recondiţioneze capacităţile noastre energetice de a percepe, numind acest set de metode - "arta visatului".
Din perspectiva pe care mi-o oferă timpul scurs de atunci, îmi dau seama acum că cea mai adecvată definire a visatului făcută de don Juan a fost de a-l numi „poarta către nemărginire", în momentul respectiv, eu am replicat că metafora aceea nu avea pentru mine nici un sens.
- Atunci să renunţăm la metafore, a consimţit el. Să zicem că visatul este maniera practică în care vrăjitorii fac ca visele obişnuite să aibă utilizare.
- Dar cum pot fi utilizate visele obişnuite ? am întrebat eu.
- Suntem mereu induşi în eroare de vorbe, a spus el. 

În ceea ce mă priveşte, profesorul meu a încercat să-mi definească visatul, spunîndu-mi că este modul în care vrăjitorii spun noapte bună lumii. 
Desigur că încerca să-şi ajusteze explicaţiile în funcţie de modul meu de a gîndi.
La fel procedez şi eu cu tine. 
Cu o altă ocazie, don Juan mi-a spus: Visatul poate fi doar trăit ca experienţă directă. 
Nu înseamnă numai să ai vise în somn. 
Nu înseamnă nici să visezi cu ochii deschişi, să-ţi doreşti sau să-ţi imaginezi ceva. 
Prin intermediul visatului putem percepe alte lumi, pe care desigur că le putem descrie, deşi nu putem descrie ceea ce ne face să le percepem. 
Dar putem simţi cum visatul deschide aceste lumi pentru noi. Visatul pare a fi o senzaţie - un proces ce se desfăşoară în corpul nostru, o stare conştientă în mintea nostră.
În cadrul învăţăturilor sale, don Juan mi-a explicat, pe larg, principiile, argumentarea logică şi utilizările practice ale artei visatului. 

Procesul de instruire se compune din două părţi: una vizînd procedeele practice de visat, iar cealaltă, explicarea acestor procedee la nivelul abstractizărilor. 
Metoda sa didactică era o combinaţie între a-mi suscita curiozitatea intelectuală cu principiile abstracte ale visatului şi a mă îndruma să le găsesc rezolvarea în practică.
Am scris deja despre toate acestea cît de amănunţit am putut. 

Am descris totodată mediul vrăjitoresc în care m-a plasat don Juan pentru a mă învăţa arta lui. 
Interacţiunile mele din acest mediu m-au interesat în mod special, pentru că s-au petrecut în exclusivitate în cea de a doua atenţie.‘’ din Carlos Castaneda - Arta Visatului, o carte care merită citită...

Câteva linkuri utile :
-http://loveblog4all.blogspot.com/2013/10/tehnica-de-producere-unei-decorporari.html
-http://loveblog4all.blogspot.com/2015/01/william-buhlman-aventuri-in-viata-de.html  

http://loveblog4all.blogspot.com/2015/01/interpretarea-viselor-si-trairile.html
-http://loveblog4all.blogspot.com/2014/09/despre-natura-asocierilor-logice.html
-http://www.explorareaviselor.ro/ce-este-visul/visul-lucid/
-http://www.scribd.com/mobile/doc/10232515
-http://en.m.wikipedia.org/wiki/Stephen_LaBerge
-http://en.m.wikipedia.org/wiki/Lucid_dream
-http://www.lucidity.com/LucidDreamingFAQ2.html
-http://www.lucidity.com/
-http://www.hemi-sync.ro/produse/serii/lucid-dreaming-series-dvd/


-http://loveblog4all.blogspot.com/2015/05/de-ce-ne-place-sa-visam.html 
-http://loveblog4all.blogspot.com/2015/04/oliver-sacks-ce-ne-dezvaluie.html


CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html


Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Te invit cu bucurie să vizitezi şi noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/
Efectuează cumpărături online accesând promoţiile din reclame, pentru a susţine acest blog. Mulţumesc !

Aici ai linkul către CUPRINSUL blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" la un click distanţă !  : 
http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html

Embed
Trimiteți un comentariu
(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');