Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

miercuri, octombrie 02, 2013

CELE 3 ELEMENTE ALE COMUNICĂRII : ETOS, PATOS, LOGOS (ARISTOTEL)

 CELE 3 ELEMENTE ALE COMUNICĂRII : ETOS, PATOS, LOGOS (ARISTOTEL)

 Despre nici un om nu se poate spune că el comunică prea   mult, sau prea bine. 
 A vorbi de unul singur nu înseamnă a comunica. 
 Sugestia de îmbunătăţire personală cea mai comună, oferită de profesionişti, în evaluările tuturor persoanelor, aflate în diverse roluri şi funcţii, constă în a învăţa să comunice mai bine, mai eficient, cu ceilalţi oameni. 
 Blocajele intervenite în procesul comunicării reprezintă o cauză frecventă a insucceselor personale.
 
Ce anume poate face din tine un mai bun comunicator : Aristotel a identificat 3 elemente esenţiale : 

Etos, Patos şi Logos.
1. Etosul reprezintă, în esenţă, credibilitatea ta, motivul pentru care oamenii ar crede ceea ce spui. 

 În multe cazuri, etosul provine din rangul şi poziţia pe care le ocupi în cadrul unui grup social (familial, profesional, de cunoştinţe, prieteni, etc.) 
 Dar în majoritatea cazurilor, liderii profesionişti construiesc etosul într-un mod mai eficient, demonstrând că :
1) deţin o experienţă tehnică într-un domeniu specific, ceea ce îi ajută să convingă pe alţi oameni că ştiu despre ce vorbesc,
2) manifestă niveluri ridicate de integritate şi caracter, ceea ce convinge oamenii de faptul că sânt responsabili şi nu spun minciuni.


2. Patosul reprezintă capacitatea de stabilire a unei conexiuni emoţionale, fiind, în esenţă, motivul pentru care oamenii cred că lucrurile pe care le spui vor conta pentru ei.
Moduri în care poţi stabil o conexiune emoţională cu ceilalţi :
1) faptul că le acorzi atenţia ta,
2) interesul activ pe care-l manifeşti faţă de fiecare dintre ei,
3) manifestarea entuziasmului tău, faţă de progresul comun, general, şi personal, al fiecăruia.
Patosul are cea mai mare influenţă asupra percepţiei pe care oamenii o au asupra eficienţei în comunicare a liderului lor.
 

 3. Logosul este modul în care apelezi la simţul raţiunii prezent la ceilalţi oameni. 
 Autoritatea şi empatia nu te ajută prea mult, dacă oamenii nu pot înţelege despre ce le vorbeşti, cum ai ajuns la concluziile tale pe care le comunici lor.
Liderii îşi folosesc punctele forte din domeniile gândirii strategice, capacităţii de a rezolva probleme, şi abilităţilor de gândire analitică, în felul acesta ei exprimând idei logice în termeni suficient de clari şi de convingători pentru a influenţa rezultatele pe care le obţin prin comunicare.
Unii oameni reuşesc să se descurce satisfăcător, folosindu-şi mai mult intuiţia, însă majoritatea liderilor trebuie să răspundă cerinţei de a oferi un fel sau altul de analiză explicativă, pentru ca deciziile lor să fie clare.
Asamblarea datelor nu este acelaşi lucru cu a le prezenta în mod clar, sau aranjarea lor, pentru a demonstra logica şi meritele unei anumite direcţii de acţiune. 

Datele nu vorbesc singure, de la sine. 
Liderii eficienţi ştiu că merită să depună efortul necesar pentru a clarifica şi evidenţia legăturile pe care le fac între date, analiză şi concluzii.
Cele trei elemente ale comunicării se interconectează şi se întăresc reciproc. 

Poţi să te bazezi puternic pe date şi analiză (logos) pentru a expune şi argumenta un punct de vedere şi, prin ceea ce faci, să creezi percepţia că ai experienţă şi autoritate într-un domeniu anume (etos).
Toate trei elemente sunt esenţiale în comunicare, însă îmbunătăţirea abilităţii tale de a practica oricare dintre ele, te va ajuta să comunici mai bine, mai eficient, să fii un partener de dialog mai bun, un coleg mai bun, un părinte mai bun, un prieten mai bun, un lider mai bun...
Succesul tău, în orice domeniu al vieţii tale, este amplificat de combinarea eficientă a elementelor comunicării.


Despre Aristotel : https://ro.wikipedia.org/wiki/Aristotel
https://www.scribd.com/search-documents?language=17&limit=30&query=Aristotel+ro





CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html


Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Te invit cu bucurie să vizitezi şi noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/
Efectuează cumpărături online accesând promoţiile din reclame, pentru a susţine acest blog. Mulţumesc !



Embed

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');