Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

miercuri, octombrie 02, 2013

Efectul Barnum - Forer privind personalitatea... ta

Efectul Barnum - Forer se referă la un fenomen pus în evidenţă de psihologul american Bertram R. Forer (1914 – 2000), în 1949. 
El a numit “efect Barnum ” tendinţa oamenilor de a accepta o vagă descriere de personalitate, ca potrivindu-se perfect lor.
Efectul Barnum este un tip de validare subiectivă, în cadrul căreia o persoană găseşte semnificaţii profunde în afirmaţii generale, care se pot aplica multor oameni.
Forer a aplicat un test de personalitate studenţilor săi, după care, în loc să interpreteze fiecare rezultat al testului, pentru fiecare student în parte, a copiat textul unei analize de personalitate luat dintr-o revistă, de la rubrica “Astrologie”, şi, câteva zile mai târziu, a prezentat fiecărui student acel text, ca fiind interpretarea personalităţii sale, rezultată în urma testului de personalitate :
“Ai nevoie să fii iubit şi admirat, totuşi eşti critic cu tine însuţi. 

Există puncte slabe în personalitatea ta, dar ştii în general să le compensezi. 
Ai un potenţial considerabil, pe care nu-l foloseşti în avantajul tău. 
În exterior, eşti disciplinat, şi ştii să te controlezi, dar în interior ai tendinţa să fii preocupat, şi nu foarte sigur de tine. 
Uneori, te întrebi serios dacă ai luat decizia bună sau dacă ai făcut ceea ce trebuia. 
Preferi o anumită doză de schimbare şi varietate, şi devii nesatisfăcut dacă i se impun restricţii şi limitări. 
Te consideri un spirit independent, şi nu accepţi opinia altuia decât dacă e demonstrată corespunzator. 
Crezi că e nepotrivit să te dezvălui prea uşor celorlalţi.
Sunt momente când eşti foarte extrovertit, vorbăreţ şi sociabil, dar şi unele când eşti introvertit, circumspect şi rezervat. 

Unele dintre aspiraţiile tale tind să fie destul de nerealiste”.
Studenţii nu au ştiut că au primit cu toţii acelaşi text. 

Forer le-a cerut să noteze această evaluare cu puncte de la 0 la 5, pentru a afla în ce masură apreciau că rezultatele testului reflectă bine personalitatea lor. Media de 4,2 a demonstrat un acord relevant.
Experimentul a fost repetat de mai multe ori, întotdeauna obţinându-se acelaşi succes. 

Ulrich, Stachnik şi Stainon (1963) au constatat că, din 57 de persoane, 53 estimaseră că bilanţul ce le fusese prezis constituia o excelentă interpretare a personalităţii lor. 
În acest studiu însă, cercetătorii au remarcat un fapt şi mai ciudat : deşi, după experiment, subiecţii au aflat că atribuirea profilurilor era identică pentru toţi, unii dintre ei au persistat în efectul Barnum. 
Un subiect a formulat chiar fraza următoare : 
" Cred că în cazul meu, această interpretare se adaptează individual, căci există prea multe faţete care îmi corespund, pentru ca aceasta să poată fi o generalizare".

Cum se explică efectul Barnum ? 

Potrivit lui Dickson şi Kelly (1985), care au studiat totalitatea cercetărilor consacrate acestui fenomen, se pare că, în primul rând, ne plac flatarea şi discursurile care ne valorizează. 
Apoi, deseori nu percepem, într-o analiză, decât ceea ce ne convine.
Aşadar, din diferitele studii reiese că trăsăturile de caracter care ne avantajează sunt mai uşor acceptate ca o descriere precisă a personalităţii noastre, decât trăsăturile dejavantajoase.
Cercetarea lui Dickson şi Kelly subliniază totodată faptul că efectul Barnum este prezent în mai mare măsură la persoanele cu o mare nevoie de aprobare, sau cu tendinţe autoritare.
Pericolul efectului Barnum constă în faptul că riscăm să apreciem ca pertinentă orice metodă de evaluare a personalităţii, să acceptăm declaraţii hazardate, sau chiar false, despre noi înşine, admiţând că le considerăm suficient de pozitive sau de flatante. 

O falsă descriere a personalităţii noastre ne poate părea precisă şi specifică, în vreme ce ea este vagă şi se poate adapta la numeroase persoane.
Tehnica folosită : persoana în cauză trebuie făcută să creadă că textul se aplică doar ei, trebuie să creadă în autoritatea evaluatorului, iar analiza să conţinâ aspecte pozitive.
Forer a demonstrat cât de usor pot fi influenţaţi oamenii să creadă că personalitatea lor este descrisă într-o evaluare cu caracter general.


Astrologia este bazată pe evaluări de personalitate. Mulţi oamenii sunt convinşi că funcţionează corect, deoarece evaluările oferite de astrologi sunt destul de generale şi imprecise.
Un alt experiment a fost realizat de Michel Gauquelin, în anul 1979, desfăşurat pe 150 de oameni, cărora li s-a cerut ca, după ce vor citi propriul horoscop, să spună cât de precis a fost descris caracterul lor. 

94 % au afirmat că horoscopul este exact. 
Dar şi în acest experiment horoscopul era fals, fiind horoscopul unui... criminal în serie numit Marcel Petiot... :)
Efectul Barnum se manifestă în multe domenii : citirea gândurilor, bioritmuri, cititul în cărţile de tarot, ghicitul în palmă, etc.


REŢINE : Efectul Barnum este un tip de VALIDARE SUBIECTIVĂ, în cadrul căreia tu ai convingerea că găseşti semnificaţii profunde cu caracter personal, în afirmaţii foarte generale, care se pot aplica multor oameni.
Oamenilor le place, şi de aceea acceptă uşor, flatarea şi discursurile care îi valorizează, fără să le mai treacă prin filtrul raţiunii. 

În majoritatea cazurilor, ei nu percep, într-o analiză, decât ceea ce le convine personal. 
 Trăsăturile de caracter care te avantajează sunt mai uşor acceptate ca o descriere precisă a personalităţii tale, decât trăsăturile dejavantajoase.
Efectul se manifestă în mai mare măsură la persoanele cu o mare nevoie de aprobare, sau cu tendinţe autoritare !
Pericolul efectului constă în faptul că rişti să apreciezi ca pertinentă orice metodă de evaluare a personalităţii, să accepţi declaraţii hazardate, ilogice, copilăreşti, chiar false, despre tine, admiţând că le consideri suficient de pozitive sau de flatante !


Şi acum, eu, care cunosc aceste lucruri, pot să profit de aceste cunoştinţe, în favoarea mea, vânzându-ţi ţie şi multor altor oameni o "învăţătură spirituală" bazată pe efectul prezentat mai sus, aşa cum mai mulţi "învăţători" au făcut-o. :)

Este foarte simplu. 
Trebuie doar să pun la baza învăţăturii mele o serie de afirmaţii, despre tine, care te avantajează, care îţi convin, care te mâgulesc, gâdilindu-ţi orgoliul şi făcându-te să te simţi o fiinţă specială, unică, deosebită, divină, plină toată de calităţi şi capacităţi extraordinare, etc. 
Aş putea începe cam aşa :
Cele 10 Principii ale lui Kato :
1.Draga mea, dragul meu, am venit în această întrupare, ca să îţi prezint, acum, o învăţătură divină, despre fiinţa extraordinară care eşti. 

Faptul că o citeşti acum, nu este o întâmplare. 
Ai fost Ales să o citeşti. Ești un Ales !
2. Am venit printre voi, pentru a vă reaminti această învăţătură divină, pe care voi, oamenii, aţi neglijat-o şi aţi uitat-o, de-a lungul timpului. 

Sunt aici, acum, pentru a te ajuta să îţi reaminteşti cine eşti tu, ca esenţă divină minunată a fiinţei tale.
3. Ceea ce simţurile tale corporale percep, reprezintă o mică parte din ceea ce reprezintă Realitatea, această realitate globală putând fi percepută prin simţurile tale extrasenzoriale, de natură spirituală.
4. Am venit să te ajut să îţi dezvolţi aceste simţuri extrasenzoriale, pentru a putea conştientiza adevărata ta natură, esenţa divină minunată a fiinţei tale, imperceptibilă organelor de simţ corporale.
5. Eşti o fiinţă divină, creaţie a Creatorului Divin, asemenea Lui, după chipul şi asemănarea Sa. 

Datorită acestei asemănări divine, tu eşti înzestrat cu puteri şi capacităţi divine, asemănătoare celor ale Divinităţii Creatoare.
6. Am venit să te învăţ cum îţi poţi conştientiza şi redobândi capacităţile tale de Creator Divin al existenţei tale, pentru a aduce în viaţa ta fericirea stării paradisiace, în mod conştient. 

Am venit să te ajut să construiești Paradisul pe Pământ.
7. Fiind de origine divină, esenţa fiinţei tale este eminamente pură, imaculată, pozitivă, asemenea Divinităţii. 

Această puritate imaculată te voi ajuta în continuare să o conştientizezi, pentru a putea apoi dobândi certitudinea faptului că Divinitatea te-a iubit şi te iubeşte dintotdeauna, de când a creat fiinţa ta spirituală.
8. Conştientizând legătura ta de iubire cu Divinitatea, toate experienţele tale de viaţă ce se bazează pe teamă, frică, îndoială, incertitudine, nesiguranţă, se vor dizolva, dezintegrate fiind de forţa şi energia iubirii, a cărei prezenţă obectivă o vei conştientiza.
9. Odată conştientizată fiind prezenţa Divinităţii şi a iubirii Sale în viaţa ta, toată karma ta negativă, acumulată ca efect al gândurilor şi faptelor izvorâte din teamă, confuzie, nesiguranţă, incertitudine, tendinţe separatiste, etc., va fi arsă de focul purificator al iubirii.
10. Întreaga karmă negativă fiind arsă, consumată de focul iubirii, viaţa ta va fi eliberată de rău, greşeală şi suferinţă. 

Fericirea se va instaura în viaţa ta, ca o stare permanentă de a fi, de a trăi, în prezent, în aici şi acum, în deplin echilibru şi armonie cu lumea, toate fiinţele, şi Divinitatea.
Amin, Aum, Aleluia !


Ce emană clar din aceste principii, care sunt foarte uşor de acceptat de majoritatea oamenilor :
1. tu şi oricare altul sunteţi fiinţe deosebite, pozitive, minunate, pline de merite,
2. tu, şi toţi ceilalţi, aveţi nevoie de mine, de învăţătura mea, căci eu vă pot ajuta să vă conştientizaţi esenţa deosebită a fiinţei voastre, legătura de iubire cu Divinitatea, şi să trăiţi o viaţă fericită în continuare...

Ce zici ? Aşa-i ce... tentant este să urmezi învăţătura mea, astfel prezentată ?
Ce ai de pierdut ? Mai nimic... 

Vei cumpăra câteva cărţi scrise de mine, ceva DVD-uri, vei participa poate la câteva workshopuri, conferinţe, unde te vei simţi bine, în mod garantat, deoarece eu îţi voi vorbi despre... tine, în termeni elogioşi, mai faci câte o... donație pentru binele comunității... noastre... 
Ce zici ? Batem palma să ne... îmbrățișăm ? :)

AI :  :)))))))) Nu!:)) Adică... da, dar nu chiar acum:))) Bine că n-am murit de râs cetind:)

Kato:
Cine bate palma cu mine
Îi va merge toată viaţa bine :)))


AI : :))))))) Nici nu mă îndoiam de asta:)) Da’ pe frigul ăsta… yo mi-s numa’ cu mânile’n buzunar :)

Kato:  Buzunaru cui ? :)))

AI : Al meu, fireşte! Că într-ale altora mă încurc:)))

Kato: Aha ! Mă gândeam că poate baţi palma cu cineva în buzunaru lui... :)))
Îţi puteam oferi şi eu un buzunar :)))


AI: Ahh nu, mulţumesc Două ale mele cred că îmi ajung :)))

Kato: Da, da... de-aia ai palmele... reci... nu ? Că eşti... sinceră... :)))

AI: Da, da, îs reci, de la prea multă sinceritate :))) mânile… nu palmele :) Şi d’aia tre’ să stau numa’ cu ele’n buzunar :)

Kato: Iarna nu-i ca vara. (era ianuarie) Oamenii-s mai reci. Mulţi se răcesc uşor :)))

AI: Se răceşte doar cine era încălzit de dinainte:) Cine nu… nu. :)))

Kato: Deci palmele tale reci or fost calde, anterior răcirii lor... În rest, eşti... cool ? :)))
cool = racoare frig
= rece
= racoros
= calm
= cu singe rece
= rece
= indiferent
= obraznic
= a (se) racori
= a (se) raci


AI: whoow! şi pe care dintre semnfiicaţiile astea mi le atribui?

Kato: Păi, deoarece din cauză că eşti om şi tu, pe toate, pe rând sau grămadă, cum vrei tu :)))

AI: Nu, aşa or fost ele mereu :) Deci, asta spuneam mai sus, că nefiind calde, nici nu s-au răcit.
Am postat în acelaşi timp :) Dar, cum îmi plac toate, voi face aşa precum zici tu pe acolo...:))))


Kato: Cool blood female...

AI: Cold blooded

Kato: Hmmm... ce de sensuri...
cold- blooded calm
cold- blooded indiferent
cold- blooded insensibil
cold- blooded înfiorat
cold- blooded înfrigurat
cold- blooded nepăsător
cold- blooded placid
cold- blooded premeditat
cold- blooded stăpânit
cold- blooded cu sânge rece
cold- blooded cuprins de frig
cold- blooded stăpân pe sine

 
AI: Şi iată o mostră de Forer Barnum Effect à la Kato


Kato: Să vadă tăţi cât te... elogiez :)
"efectul Barnum este prezent în mai mare măsură la persoanele cu o mare nevoie de aprobare, sau cu tendinţe autoritare."
La tendinţele tale autoritare, ar trebui să prindă bine :)))


AI: :))) Dacă tu însuţi nu aveai, nici pe-ale mele nu le vedeai :) 
Dar mă poţi elogia în continuare, că-mi place :) 
atâta timp cât există şi un sâmbure de adevăr, măcar... 

CĂRŢI UTILE domeniul Psihologie : 
-PSIHOLOGIE : http://bit.ly/14LgsLs : http://bit.ly/1ybXri6 ;
-PSIHOLOGIE ŞI PSIHOTERAPIE : http://bit.ly/1DPneLN ; http://bit.ly/1C73VvY
-PSIHOLOGIE PRACTICĂ : http://bit.ly/1ybNPnN
-PARENTING - EDUCAŢIE PSIHOLOGIE : http://bit.ly/1ybN7GQ
-TESTE PSIHOLOGICE (PSIHOMETRICE) : http://bit.ly/1C0Gir7
-COMUNICARE : http://bit.ly/1524kp8 ; http://bit.ly/1ybYwqc


Dacă vrei să afli mai multe despre Kato şi activitatea lui : 
https://www.facebook.com/notes/806080502769226/

De AICI POŢI ASCULTA ŞI DOWNLOADA ÎN FORMAT mp3 CREAŢIILE PERSONALE KATO, pentru a le putea asculta oriunde


DONEAZĂ, cât vrei, când poţi, pentru a sprijini blogul şi activitatea educativă a lui Kato : 



CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato : http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html


Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Te invit cu bucurie să vizitezi şi noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial" - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/
Fă economie de timp şi bani, efectuând cumpărături online prin accesarea promoţiilor din reclame, susţinând totodată astfel şi acest blog. 
Accesează acest link pt oferta completă de magazine unde găseşti tot ce vrei : https://www.facebook.com/notes/806471976063412/ 
Mulţumesc !

Aici ai linkul către CUPRINSUL blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial", peste 500 articole ! http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html


Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');