Amazon USA

Get Response Email Marketing

Kato Live ora 22

Calendar Evenimente Spirituale România de Kato

3D Heading Maker

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

sâmbătă, noiembrie 02, 2013

Liberul Arbitru (1)


Libris.ro

Ce este și cum funcționează Liberul Arbitru ? (1)

Este o temă complexă, deoarece liberul arbitru este un concept născut în cadrul religiei, care ţine însă şi de psihologie, logică, şi alte ştiinţe.
Se poate scrie lejer o carte groasă, pe această temă, de aceea nu am pretenţia de a putea epuiza subiectul într-un singur articol, şi voi continua, într-o suită de articole pe aceeaşi temă. 
Nu am găsit nici o definiţie clară, unanim acceptată, privind liberul arbitru, care să definească în mod precis SFERA acestui concept.
De aceea au existat şi vor exista multe polemici, cauzate în special de diferenţele de poziţii privind semnificaţiile acordate lui.
Din această cauză, acest articol reprezintă mai mult un exerciţiu de gândire, şi trebuie luat ca atare, nu ca o expunere a unor adevăruri incontestabile.
Nu există adevăr, privind ceva ce nu este definit în mod clar, ci doar... confuzie.
Adevărul reflectă realitatea, iar când nu există o realitate de reflectat, nu există nici un adevăr care să reflecte ceva... inexistent...

Cum defineşti tu "liberul arbitru" ?
Există, pentru tine, în realitate, liberul arbitru?
Sau există doar ceva... confuz, privind acest concept?
Sau... poate nu există deloc, pentru tine, în realitate, liberul arbitru? 
În mod obişnuit, ceea ce nu înţelegi nu poţi accepta, de aceea, cei ce nu înţeleg conceptul, de fapt resping... adevărurile emise de alţii în legătură cu acest concept...
Totul este RELATIV, deoarece sistemele de referinţă sunt diferite, şi raportările fiecărui om la realitate sunt subiective prin prisma faptului că sistemul de referinţă este personal, individual. 
Dar, dacă adoptăm acelaşi sistem de referinţă, dacă ne situăm cu toţii în acelaşi punct de vedere, pe aceleaşi coordonate, atunci putem discuta de un adevăr comun, valabil pentru toţi... 

Deoarece nu există o definiţie universală, unanim acceptată, nici nu poate exista un consens general, ci doar o... confuzie generală...  
Cam 80% din polemici au la bază interpretările diferite ale unor termeni, concepte, noţiuni aflate în centrul discuţiei... 

De aceea, îmi voi permite să încerc să conturez o definiţie operaţională, personală, pe marginea căreia putem discuta, în consens, chiar şi din diverse puncte de vedere.
Pentru început propun un concept operaţional: libertate condiţionată, deoarece, din studiile mele efectuate până acum, am ajuns la concluzia că nu există libertate absolută, ci doar libertate relativă, mai mult sau mai puţin condiţionată.
Libertatea reprezintă posibilitatea de a acționa după propria voință sau dorință.
Condiţionat înseamnă "care îndeplinește anumite condiții; care este făcut (sau supus) unor anumite condiții date."
Condiţionarea reprezintă acțiunea de a condiționa, stabilire a unui raport de dependență.
A condiţiona înseamnă "a constitui condiția de care depinde ceva; a fi cauza unui lucru, a provoca ceva. 
A limita valabilitatea unui act printr-o condiție, a face să depindă executarea lui de o condiție, a-l supune uneia sau mai multor condiții. 
A admite un lucru cu anumite condiții, sub rezerva îndeplinirii unei anumite obligații."
Deci, în viziunea mea (ipoteză), libertatea - ca posibilitate de a acționa după propria voință sau dorință, este condiţionată, în sensul că ea depinde de ceva, este limitată prin anumite condiţii, există în anumite condiţii, se poate manifesta doar în anumite condiţii.
Ca efect, libertatea este aşadar fluctuantă, dinamică, se transformă în timp, evoluează.
În plus, ea este variabilă, conform condiţiilor specifice, de la om la om, de la caz la caz.

Cum legăm acum asta de conceptul de liber arbitru?
Putem socoti, din punct de vedere religios, că liberul arbitru reprezintă libertatea de decizie şi acţiune acordată de Divinitate (Creator) omului (creaţiei sale).
Divinitatea, aşadar, condiţionează omul, prin legi divine (legile naturii - natura creată de Creator) şi norme morale, aşa cum se vede din Biblie, de exemplu.
Să începem cu... începutul:
Dumnezeu a interzis omului să mănânce din Pomul cunoaşterii, dar omul a... mâncat! 
Deci, omul a avut libertate de alegere, de decizie, în mod clar, deşi interdicţia a fost evidentă.
Ca urmare (efect), însă, omul a fost... pedepsit, şi alungat din Eden, pentru ca nu cumva să mănânce şi din... Pomul Vieţii.
"22. Domnul Dumnezeu a zis: "Iata ca omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscand binele si raul. 
Sa-l impiedicam, dar, acum ca nu cumva sa-si intinda mana, sa ia si din pomul vietii, sa manance din el si sa traiasca in veci."
23. De aceea Domnul Dumnezeu l-a izgonit din gradina Edenului, ca sa lucreze pamantul din care fusese luat."Întrebare: de ce Dumnezeu nu l-a împiedecat (blocat) pe om să mănânce din pomi, ci l-a izgonit din grădină?
De ce nu a făcut de la bun început, cumva, inaccesibili acei pomi omului?
Putem spune că este o... poveste, dar ea are un înţeles, spun eu, destul de clar: Dumnezeu a dat de la început liber arbitru omului, iar omul, de la bun început s-a folosit de el, şi a... încălcat regulile trasate de Creator pentru el.
Dar este foarte important de înţeles faptul că omul suferă efectele faptelor sale, şi că acesta este şi scopul existenţei liberului arbitru, de fapt!
Acesta este tâlcul poveştii, zic eu, şi vom vedea în continuare dacă viaţa, şi chiar ştiinţa, confirmă acest punct de vedere sau nu.
Alegerile şi deciziile tale stau la baza faptelor tale, căci tu pui în aplicare ceea ce gândeşti, ceea ce intenţionezi să faci.
Ai liber arbitru, dar conştientizezi într-o anumită măsură faptul că vei suferi efectele faptelor (deciziilor) tale, de aceea acţionezi mereu cu... teamă de... consecinţe, nu-i aşa ?

Deci, putem spune că teama şi frica de consecinţe ne condiţionează liberul arbitru, sau nu ?
Putem spune că teama ne influenţează deciziile, şi că, atunci când este în exces, ne poate bloca.
Condiţionarea reprezintă acțiunea de a condiționa, stabilire a unui raport de dependență, şi putem uşor constata faptul că există o dependenţă între teamă (frică), şi alegerile şi deciziile pe care le efectuezi.
Altfel privind, liberul tău arbitru este condiţionat de fricile tale mai mult sau mai puţin ascunse, mereu.
Iar măsura în care tu conştientizezi asta, este... variabilă, de multe ori fiind ca şi inexistentă conştientizarea, teama operând din... subconştient, în mod automatizat...  

"7. Atunci li s-au deschis ochii la amandoi; au cunoscut ca erau goi, au cusut laolalta frunze de smochin si si-au facut sorturi din ele.
8. Atunci au auzit glasul Domnului Dumnezeu care umbla prin gradina in racoarea zilei: si omul si nevasta lui s-au ascuns de fata Domnului Dumnezeu printre pomii din gradina.
9. Dar Domnul Dumnezeu a chemat pe om si i-a zis: "Unde esti?"
10. El a raspuns: "Ti-am auzit glasul in gradina; si mi-a fost frică, pentru ca eram gol, si m-am ascuns."
11. Si Domnul Dumnezeu a zis: "Cine ti-a spus ca esti gol? Nu cumva ai mancat din pomul din care iti poruncisem sa nu mananci?" "
Deci, de reţinut: FRICA a însoţit de la bun început alegerile şi deciziile proprii, nonconformarea, efectele faptelor nonconformiste!
De ce i-a fost frică lui Adam, de fapt?
Nu ştim să fi fost pedepsit vreodată, de Dumnezeu, până atunci.
O fi fost, şi noi nu ştim?
De ce să-ţi fie frică de un Creator bun şi drept?
Hmmm... poate fi cineva drept şi bun, în... acelaşi timp?
A fi drept înseamnă a face dreptate, a răsplăti după merite, după faptă.
A fi bun înseamnă a ierta.
Dar... a ierta mereu greşeala, eroarea, a ABSOLVI greşitul de efectele greşelilor sale, conduce la imposibilitatea conştientizării greşelii, de fapt.
De aceea, în viziunea mea, Divinitatea a ales cea mai bună cale: a trasat regulile jocului vieţii în aşa fel, încât fiecare om să fie recompensat şi pedepsit în mod automat, de Legile Naturii, fără a (mai) fi nevoie de vreo intervenţie... divină în acest sens.
Cu alte cuvinte, privind din alt punct de vedere, în acest mod fiecare om poate evolua dând singur cu capul, pe propria piele, prin propria experienţă, prin testare, prin încercare, în mod empiric...
Astfel, Dumnezeu este bun, căci a creat o lume bună, condiţii variate, diversificate, oportunităţi minunate, şi este drept, deoarece legile divine (ale naturii) nu favorizează şi nici nu defavorizează pe nimeni, căci toţi sunt... EGALI ÎN FAŢA LEGII...
Dumnezeu nu a pedepsit, în mod personal, pe nimeni, nici nu a recompensat, ci mereu au existat... îngeri care au servit drept mesageri, şi au pus în aplicare legile. 
Altfel spus, mereu au existat entităţi şi forţe intermediare, care au pus în aplicare efectele, iar Dumnezeu nu s-a implicat niciodată în mod... personal.
Se spune că aceste entităţi au aplicat voinţa (voia) lui Dumnezeu, dar voinţa Sa este, oricum, prezentă în Legile Naturii, de la bunul început al Creaţiei.
Atâta doar că unii conştientizează asta, iar alţii ba...
Cel ce nu conştientizează determinismul cauzal legic, poate avea impresia că "a fost lovit de soartă", în mod subiectiv, întâmplător, de neînţeles, dar aceasta este impresia celor ce... nu înţeleg Legile Naturii...

Din punctul de vedere al textelor religioase, se vede în toate cazurile, faptul că, deşi Dumnezeu a pedepsit oamenii în mod repetat, el nu a operat niciodată schimbări asupra liberului arbitru, nu a "reprogramat" oamenii, nu i-a schimbat în mod forţat.
A preferat, se spune, să radă oraşe şi popoare, să aducă Potopul şi să radă omenirea, decât să... reprogrameze fiinţele umane care nu respectau normele, în special cele... morale.
Oare, din ce cauză? 
Dacă le reprograma, atunci, în mod clar, liberul arbitru ar fi fost... afectat, nu-i aşa?
Dacă nu ai putea lua anumite decizii, în mod liber, privind actele imorale de exemplu, atunci liberul arbitru ar fi foarte mult... limitat.
Dar tu poţi lua acum decizia de a efectua ceva imoral, fără probleme, dacă vrei.
Ce te opreşte? În principal... teama, frica, dar totodată şi... conduita morală, în cazul persoanelor care au o astfel de conduită dezvoltată.
Deci conduita morală ar putea reprezenta o altă formă de... condiţionare, nu-i aşa ?
Asta deoarece te limitează şi chiar blochează, în mod clar, privind alegerile şi deciziile tale imorale... 

Liberul arbitru este legat de măsura conștientizării propriei libertăți. 
Cine nu conștientizează:
1. câtă libertate are (de manifestare, decizie, acțiune, gândire, influență, etc ), și
2. cum și-o poate folosi,
este ca și cum ar avea, blocat liberul arbitru, într-o anumită măsură. 
Măsura blocării este în relaţie cu măsura conştientizării, fiind direct proporţionale: cu cât mai conştient devii de libertatea pe care o ai, cu atât mai multă libertate efectivă vei avea.
Este ca şi cum libertatea există, dar este... ascunsă oarecum, şi trebuie descoperită, progresiv, şi experimentată progresiv.
Este un fel de lege naturală a evoluţiei.
Nu poţi aplica în practică ceea ce nu cunoşti sau nu înţelegi, nu poţi beneficia de o libertate pe care nu o cunoşti şi nu o înţelegi, iar teama te înfrânează, ca să nu te lansezi în acţiuni în mod... necugetat, autodistructiv...
Dacă nu CUNOŞTI și nu ÎNŢELEGI CE poți să faci, și CUM poți să faci, atunci :
- nu vei putea face acele lucruri (acțiuni) necunoscute și neînțelese,  
- nu vei putea alege ceea ce nu conştientizezi că poţi alege, 
- nu vei putea obţine ceea ce nu conştientizezi că poţi obţine...

Experimentele şi întreaga experienţă de viaţă arată că nu există decizii care să nu fie influenţate de nimic, adică fiecare decizie a ta este influenţată de ceva, ca şi cum ar face parte dintr -un lanţ, dintr -un sistem în care se integrează.
Cine nu înţelege asta, de fapt nu cunoaşte modul în care este influenţat, el şi ceilalţi, în fiecare alegere şi decizie...
Că există liber arbitru este cam greu de negat, în mod logic, cu argumente, dar măsura libertăţii acestui arbitru este... discutabilă, căci ea este de fapt... fluctuantă...
A fi liber să iei o decizie are la bază conştientizarea faptului că tu poţi lua o decizie.
Deci măsura conştientizării este direct proporţională cu măsura libertăţii decizionale.
Alegerile şi deciziile, în mod normal, se bazează pe experienţa anterioară, pe PREFERINŢE, pe OBIŞNUINŢE, sunt efectuate oarecum automatizat.
Noile cercetări - vezi Bruce Lipton, afirmă că doar 5% din ceea ce facem, facem conştient, restul de 95% facem automatizat, prin automatismele aflate în subconştient.
Suntem setaţi să funcţionăm pe pilot automat, prin reflexe condiţionate...
Deci, liberul arbitru nu este în totalitate liber, ci este programat, condiţionat, dar asta nu înseamnă că automatismele nu suferă în permanenţă ajustări, transformări.
Eficienţa activităţii umane se bazează pe decizii ce sunt luate extrem de rapid de subconştient, care analizează cea mai bună variantă de răspuns, conform experienţei anterioare.
Că nu funcţionează perfect, privind "binele personal" este logic, deoarece binele este... subiectiv, şi marea majoritate a reacţiilor tale anterioare au fost subiective.
Deci subconştientul ia în calcul ceea ce tu crezi că este bine pentru tine, deşi aceste credinţe pot fi... false...
 
Mișcarea reprezintă efectul acțiunii
Legile fizicii arată că orice corp fizic inert trebuie să primească un impuls, pentru a fi pus în mișcare. 
În cazul deciziei proprii de mișcare a propriului corp fizic inert, impulsul vine dinăuntru, mental, ca motivație a intenției de a acționa într-o anumită direcție și sens.
Cât de conștient ești privind limitele și capacitățile tale de acțiune, atâta libertate de mișcare ai, în orice plan, fizic sau mental (psihic)...
Sfera liberului arbitru a omului cuprinde întreaga libertate de care el s-ar putea folosi, dacă ar fi conștient de ea. 
Deci condiția beneficierii de toate formele de libertate existente, o constituie :
- conștientizarea existenței lor,
- conştientizarea modalităților practice prin care se poate beneficia de ele. 

Sfera conștientizării realității este limitată, la fiecare om, într-o anumită măsură, variabilă de la om la om, de către următorii factori :
- Simțurile corporale ne limitează perceptiv, destul de drastic. Percepem o mică parte din tot ce există în realitate. De exemplu, nu percepem decât un domeniu restrâns al câmpurilor energetice, undelor și radiațiilor.
- Interpretarea stimulilor percepuți, atribuirea de sensuri și semnificații, sunt subiective, în sensul că depind de experiența de viață anterioară a fiecărui om.
- Relativitatea percepției : stimulii sunt percepuți în multe situații în mod distorsionat, din cauza unor mulţi factori... 

În mod normal, nici un om nu poate ajunge în situația de a-și conștientiza întreaga sferă a libertății sale, și cu atât mai puțin să și-o poată utiliza, integral.  
Cu toții suntem condiționați să nu putem ajunge la un astfel de nivel, de către corporalitatea noastră materială. 
Spiritul este condiționat prin legarea sa de materialitate, prin intermediul corporalității. 
Spiritul nu poate fi cu totul liber cât timp el este ‘’încătușat‘’ în materie.
Gradele sale de libertate sunt limitate. 
Dar, pentru oamenii care conştientizează cum îşi pot elibera progresiv spiritul de materie, cum pot realiza decondiţionarea, liberul lor arbitru dobândeşte orizonturi noi, extinse, nebănuite...

Playlistul meu "Liberul arbitru, Libertatea individualăkatona nicolae  (106 videoclipuri iunie 2016)


Alte postări legate de tematica Liberului Arbitru:
http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/iubire-liber-arbitru-si-evolutie.html
http://loveblog4all.blogspot.com/2016/02/despre-spalarea-pe-creier-libertate-si.html
 - Fii tu însuți, dar lasă-i și pe alții să fie...
- http://loveblog4all.blogspot.com/2015/04/6-evolutia-spiritelor-liberul-arbitru.html
- http://loveblog4all.blogspot.com/2015/01/despre-liberul-arbitru-si-deconditionare.html


Interlink.ro
Religie si spiritualitate - filme DVD:  http://bit.ly/24cNN9o ; http://bit.ly/24eyWeH ;
În limbi străine: http://bit.ly/1Vo2lCL ; 
Minte-trup-spirit (limbi străine): http://bit.ly/24ezBg4

-CĂRŢI SPIRITUALITATE (şi nu numai) recomandate de Kato :  http://loveblog4all.blogspot.com/2014/08/carti-spiritualitate.html

Mind Synergy - Stimulare cerebrală pentru relaxare profundă

-Dacă vrei să afli mai multe despre Kato şi activitatea lui :https://www.facebook.com/notes/806080502769226/
-De AICI(click aici) POŢI ASCULTA ŞI DOWNLOADA ÎN FORMAT mp3 CREAŢIILE PERSONALE KATO, pentru a le putea asculta oriunde

-DONEAZĂ, cât vrei, când poţi, pentru a sprijini blogul şi activitatea educativă a lui Kato :

-Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici: Subscribe to Love Blog 4 All by Email
-Apasă simultan tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).

-Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen, la "Căutare", în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).

-Vizitează marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate): http://youtube.com/user/katonanico
FILME DOCUMENTARE, PSIHOLOGICE, SPIRITUALE...

-Te poţi Abona şi la blogul meu "SPIRIT", să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici:Subscribe to Spirit by Email
-Te invit să vizitezi şi noul meu blog : "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial"  - http://katoparapsihologieextrasenzorial.blogspot.ro/

-Fă economie de timp şi bani, efectuând cumpărături online prin accesarea promoţiilor din reclame, susţinând totodată astfel şi acest blog. 
Accesează acest link pt o ofertă mai completă de magazine, unde găseşti tot ce vrei:  https://www.facebook.com/notes/806471976063412/ 
Mulţumesc !
Cel.ro

-Aici ai linkul către CUPRINSUL blogului, cu lista tuturor postărilor, pe Categorii, plus toate articolele de pe siteurile mele "Spirit" şi "Kato - Parapsihologie, Extrasenzorial", peste 500 articole !  http://loveblog4all.blogspot.com/2015/11/toate-postarile-blogului-linkurile.html
Trimiteți un comentariu
(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');