Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

miercuri, februarie 18, 2015

Chivotul Legii (Legământului) - Aparatul de comunicare al lui Dumnezeu

Chivotul Legământului este unul dintre cele mai importante instrumente religioase istorice, deoarece prin intermediul său se afirmă că oamenii comunicau cu Dinitatea, Iahve, Dumnezeu. Deci, azi, îl putem privi mai mult decât un obiect de cult, ca pe un instrument tehnologic de comunicaţie. Deci este un instrument cu totul deosebit, foarte important, care este şi demn de cunoscut, cercetat, studiat, analizat. 
Din păcate, nu există nicio referință credibilă contemporană despre existența Chivotului. Dar nu există nici vreo mențiune despre distrugerea acestuia. Există însă descrieri destul de detaliate ale modului său de construcţie, Biblia conţinând planul transmis de însuşi Iahve cu privire la confecţionarea acestui instrument de comunicare. 
După modul în care instrumentul a fost folosit, se pare că el nu îndeplinea doar simpla funcţie de comunicare, ci a mai efectuat şi alte funcţii, prin "puterea" pe care el o putea degaja, manifesta. 

Termenul de Chivot înseamnă "cutie", "casetă", şi mai este numit și artoforiu sau tabernacol. Are două sensuri, unul actual și unul vechi, antic.
1. Sensul vechi se referă la Chivotul Legii, obiectul de cult din vremea exodului israeliților din Egipt.
2. Sensul actual defineşte o cutie în formă de bisericuță, făcută din metal și păstrată pe Sfânta Masă, având în interior o altă cutie, mai mică, din metal prețios, în care se păstrează Sfânta Împărtășanie pentru bolnavi și copii, sfințită în Joia Mare a fiecărui an și pregătită pentru a fi depusă în Chivot în a treia zi de Paște. 

Există mențiuni despre chivot încă din scrierile Sfântului Ciprian al Cartaginei, în secolul al III-lea. În locul chivotului se mai folosește, în același scop, o cutiuță în formă de porumbel, suspendată de bolta baldachinului de deasupra Sfintei Mese, numită chiar porumbel. Chivotul amintește de vasul (năstrapa de aur) cu mană, care se păstra în Chivotul Legii din Templu. În muzee publice şi mănăstirești se păstrează vechi chivote, adevărate bijuterii de artă.

Chivotul Legământului a mai fost numit şi Chivotul Legii, Chivotul lui Dumnezeu, în ebraică אָרוֹן הָבְּרִית‎). Chivotul a fost semnul vizibil al prezenţei lui Dumnezeu, semnul alianţei dintre Iahve şi Israel. De aceea mai era numit şi Sicriul Legii, Arca Marturiei (aron ha edut) sau Tabernacol.

Este un instrument tehnic descris în Biblie, care se afirmă că ar fi conținut :
1. Tablele Legii - tăblițele cu Cele zece porunci primite de Moise pe muntele Sinai, 
2. Toiagul lui Aaron - prin care s-a adeverit, în fata întregului Israel, arhieria acestuia 
3. Nastrapa - vasul de aur cu o mică cantitate de mana pentru amintirea felului miraculos în care Domnul şi-a hrănit poporul în perioada rătăcirii prin deşert timp de 40 de ani. Nastrapa a fost pusă în Chivot după așezarea în Canaan.
Lângă chivot a fost depus ulterior autograful Pentateuhului lui Moise.

Chivotul Legii  era cel mai important obiect de cult din Cortul Adunării, numit şi Cortul Marturiei, ambele fiind confecţionate după indicaţiile lui Iahve, când i-a dat lui Moise Tablele Legii (Iesire cap. 25 - 28).  

Cortul Adunării (Marturiei) a fost primul lăcaş de închinare construit de evrei, un sanctuar mobil care, împreună cu Chivotul Legii, au însoţit poporul evreu pe tot drumul său prin pustiu şi în Canaan, până la construirea templului din Ierusalim. 
Cortul Marturiei era împărţit în Sfânta Sfintelor şi Sfânta. 
În Sfânta Sfintelor nu intrau decat preoţii, iar acolo, pe o masă, se aflau obiectele sacre : Sfeşnicul cu şapte braţe şi Chivotul Legii

Descrierea existentă în Iesire cap 25.10-22 : 37, 1-9, arată că Chivotul avea forma unei cutii făcută din lemn de salcâm, lungă de doi coţi şi jumătate = 1,25 m, lată de un cot şi jumatate = 0.75 m şi înaltă de un cot şi jumătate. Cutia era placată cu aur şi prevăzută cu inele pe laturi, prin care se introduceau bare ce serveau la transportul chivotului. Capacul chivotului, (caporet) era din aur şi avea la extremitati fixaţi doi heruvimi cu aripile întinse. Capacul era numit "tronul impăcării sau al îndurării", deasupra caruia trona Iahve, şi de aici se descopera poporului.  

În Deuteronom 10, 8, se spune că, cu transportarea chivotului au fost încredintaţi leviţii, care umblau în capul coloanei evreilor când se deplasau. Când se puneau în mişcare, strigau . "Scoală, Doamne, şi să se risipească vrăjmaşii Tăi, şi să fugă de la faţa Ta cei ce Te urăsc pe Tine", iar când se opreau, strigau : "Întoarce-te, Doamne, la miile şi zecile de mii ale lui Israel!" Num. 10. 35-36. 

În timpul călatoriei prin deşert, cât şi în războaiele purtate, Chivotul Legii era dus în anumite ocazii şi în locuri mai depărtate de cort. De exemplu, într-o luptă cu filistenii chivotul a fost dus la locul luptei, Afec, în speranţa că prezenţa obiectului sacru, îi va ajuta. Sam. 4, 38. Dar rezultatul a fost dezastruos, şi Sfântul Chivot chiar a căzut în mâinile filistenilor. Se spune că motivul acestei îngăduinţe din parte lui Dumnezeu a fost ca să-i arate lui Israel că era zadarnic să creadă în Chivot, cât timp nu respecta poruncile sale.

 Filistenii au deţinut chivotul 7 luni, dar Chivotul Sfant le-a nimicit zeul lor păgân, pe Dagon. L-au purtat prin cetăţile filistene Asdod, Gal şi Ecron, dar au avut multe4 necazuri. Preotii şi ghicitorii lor i-au sfătuit să returneze Chivotul. A fost restituit evreilor la Bet-Semes, şi a fost depus în Chiriat-Iearim (I Sam. 5. 1-7), unde a rămas douăzeci de ani, până ce David l-a mutat în Ierusalim, si l-a pus într-un cort pe care-l facuse pentru el (II Sam. 6. 17).
După ce a terminat construirea templului, Solomon i-a adunat pe bătrânii lui Israel şi pe oamenii cu cea mai mare influenţă, să aducă Chivotul din cetatea lui David. Au adus Chivotul, cortul întâlnirii şi toate obiectele sfinte care erau în cort. Dar, din cauza încălcării poruncilor şi a păcatelor, Dumnezeu a îngăduit ca Israel să meargă în robie şi templul să fie distrus de babilonieni, sub Nabucodonosor (anul 586 Î.Hr). Înainte de distrugerea templului, Chivotul Legii a fost ascuns.
În ziua de azi nu se ştie nimic sigur în legătură cu Chivotul, circulă o mulțime de povești și legende, dar se spune că liderul Bisericii Ortodoxe Etiopiene, Patriarhul Abuna Pauolos, a afirmat în timpul unei vizite la Vatican că "Chivotul Legii se află în Etiopia de mai multe secole” şi că, în calitate de Patriarh, l-a văzut cu ochii săi. În Etiopia fiecare biserică are câte o replică (copie) a chivotului...


Nu poți înțelege ce este Chivotul și ce rol și funcții îndeplinea el, dacă nu citești textul biblic în care este prezentat planul lui Iahve privind Chivotul, Cortul și pregătirea operatorilor care vor opera diverse activități specifice, conform unor instrucțiuni clare și precise. Așadar te invit să citești textul în continuare :

 Exodul (Esirea) 25
1. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:
2. "Vorbeste copiilor lui Israel sa-Mi aduca un dar; sa-l primiti pentru Mine de la orice om care-l va da cu tragere de inima.
3. Iata ce veti primi de la ei ca dar: aur, argint si arama;
4. materii vopsite in albastru, purpuriu, carmaziu, panza de in subtire si par de capra;
5. piei de berbeci vopsite in rosu si piei de vitel de mare; lemn de salcam;
6. untdelemn pentru sfesnic, mirodenii pentru untdelemnul ungerii si pentru tamaia mirositoare;
7. pietre de onix si alte pietre pentru efod (umerar) si pieptar.
8. Sa-Mi faca un Locas Sfant, si Eu voi locui in mijlocul lor.
9. Sa faceti Cortul si toate vasele lui dupa chipul pe care ti-l voi arata."
10. Sa faca un chivot de lemn de salcam; lungimea lui sa fie de doi coti si jumatate, latimea de un cot si jumatate, si inaltimea de un cot si jumatate.
11. Sa-l poleiesti cu aur curat, sa-l poleiesti pe dinauntru si pe din afara, si sa-i faci un chenar de aur de jur imprejur.
12. Sa torni pentru el patru verigi de aur si sa le pui la cele patru colturi ale lui: doua verigi de o parte si doua verigi de cealalta parte.
13. Sa faci niste drugi de lemn de salcam si sa-i poleiesti cu aur.
14. Sa vari drugii in verigile de pe laturile chivotului, ca sa slujeasca la ducerea chivotului;
15. drugii vor ramane in verigile chivotului si nu vor fi scosi din ele.
16. Sa pui in chivot marturia pe care ti-o voi da.
17. Sa faci un capac al ispasirii de aur curat; lungimea lui sa fie de doi coti si jumatate, si latimea lui de un cot si jumatate.
18. Sa faci doi heruvimi de aur, sa-i faci de aur batut, la cele doua capete ale capacului ispasirii;
19. sa faci un heruvim la un capat si un heruvim la celalalt capat; sa faceti heruvimii acestia iesind din capacul ispasirii la cele doua capete ale lui.
20. Heruvimii sa fie cu aripile intinse pe deasupra, acoperind cu aripile lor capacul ispasirii, si cu fetele intoarse una spre alta; heruvimii sa aiba fata intoarsa spre capacul ispasirii.
21. Sa pui capacul ispasirii pe chivot, si in chivot sa pui marturia pe care ti-o voi da.
22. Acolo Ma voi intalni cu tine; si de la inaltimea capacului ispasirii, dintre cei doi heruvimi asezati pe chivotul marturiei, iti voi da toate poruncile Mele pentru copiii lui Israel.
23. Sa faci o masa de lemn de salcam; lungimea ei sa fie de doi coti, latimea de un cot, si inaltimea de un cot si jumatate.
24. S-o poleiesti cu aur curat si sa-i faci un chenar de aur de jur imprejur.
25. Sa-i faci imprejur un pervaz de un lat de mana; peste el sa pui un chenar de aur de jur imprejur.
26. Sa faci pentru masa patru verigi de aur si sa pui verigile in cele patru colturi, care vor fi la cele patru picioare ale ei.
27. Verigile sa fie langa pervaz, si in ele se vor vari drugii, ca sa duca masa.
28. Drugii sa-i faci din lemn de salcam si sa-i acoperi cu aur; si ei vor sluji la ducerea mesei.
29. Sa-i faci farfurii, catui, potire si cesti, ca sa slujeasca la jertfele de bautura: sa le faci de aur curat.
30. Sa pui pe masa painile pentru punerea inainte, ca sa fie necurmat inaintea Mea.
31. Sa faci un sfesnic de aur curat: sfesnicul acesta sa fie facut de aur batut: piciorul, fusul, potirasele, gamalioarele si florile lui sa fie dintr-o bucata.
32. Din laturile lui sa iasa sase brate; trei brate ale sfesnicului dintr-o parte, si trei brate ale sfesnicului din cealalta parte.
33. Pe un brat sa fie trei potirase in chip de floare de migdal, cu gamalioarele si florile lor, si pe celalalt brat trei potirase in chip de floare de migdal, cu gamalioarele si florile lor; tot asa sa fie si cele sase brate care ies din sfesnic.
34. Pe fusul sfesnicului sa fie patru potirase in chip de floare de migdal, cu gamalioarele si florile lor.
35. Sa fie o gamalioara sub cele doua brate care ies din fusul sfesnicului, o gamalioara sub alte doua brate, si o gamalioara sub alte doua brate; tot asa sa fie si sub cele sase brate care ies din sfesnic.
36. Gamalioarele si bratele sfesnicului sa fie dintr-o singura bucata; totul sa fie de aur batut, de aur curat.
37. Sa faci cele sapte candele, care vor fi puse deasupra, asa ca sa lumineze in fata.
38. Mucarile si cenusarele lui sa fie de aur curat.
39. Se va intrebuinta un talant de aur curat pentru facerea sfesnicului cu toate uneltele lui.
40. Vezi sa faci dupa chipul care ti s-a aratat pe munte.


Exodul (Esirea) 26
1. Cortul sa-l faci din zece covoare de in subtire rasucit si din materii vopsite in albastru, purpuriu si caramiziu; pe el sa faci heruvimi lucrati cu maiestrie.
2. Lungimea unui covor sa fie de douazeci si opt de coti, iar latimea unui covor sa fie de patru coti; toate covoarele sa aiba aceeasi masura.
3. Cinci din aceste covoare sa fie prinse impreuna, iar celelalte cinci covoare sa fie de asemenea prinse impreuna.
4. La marginea covorului cu care se sfarseste cea dintai impreunare de covoare, sa faci niste cheotori albastre; tot asa sa faci si la marginea covorului cu care se sfarseste a doua impreunare de covoare.
5. La cel dintai covor sa faci cincizeci de cheotori, iar la marginea covorului cu care se sfarseste a doua impreunare de covoare sa faci tot cincizeci de cheotori. Cheotorile acestea sa se potriveasca unele cu altele si sa vina fata in fata.
6. Apoi sa faci cincizeci de copci de aur, si cu copcile acestea sa prinzi covoarele unul de altul, asa incat Cortul sa alcatuiasca un intreg.
7. Sa mai faci niste covoare de par de capra, ca sa slujeasca de acoperis peste Cort; sa faci unsprezece covoare de acestea.
8. Lungimea fiecarui covor sa fie de treizeci de coti, si latimea fiecarui covor sa fie de patru coti; toate cele unsprezece covoare sa aiba aceeasi masura.
9. Pe cinci din aceste covoare sa le legi impreuna deosebit, si pe celelalte sase deosebit, iar pe al saselea covor sa-l indoie in fata Cortului.
10. Sa pui apoi cincizeci de cheotori la marginea covorului cu care se sfarseste cea dintai impreunare de covoare si cincizeci de cheotori la marginea covorului cu care se sfarseste a doua impreunare de covoare.
11. Sa faci cincizeci de copci de arama si sa pui copcile in cheotori. Sa impreunezi astfel acoperisul Cortului, asa incat sa alcatuiasca un intreg.
12. Fiindca va mai trece ceva din covoarele acoperisului Cortului, jumatate din ce trece dintr-un covor sa acopere partea dinapoi a Cortului;
13. iar ce mai trece din lungimea celorlalte covoare ale acoperisului Cortului sa cada cate un cot de o parte si un cot de cealalta parte, peste cele doua laturi ale Cortului, asa incat sa le acopere.
14. Sa mai faci apoi pentru acoperisul Cortului o invelitoare de piei de berbeci vopsite in rosu, si peste ea o invelitoare de piei de vitel de mare.
15. Apoi sa faci niste scanduri pentru Cort; scandurile acestea sa fie de lemn de salcam, puse in picioare.
16. Lungimea fiecarei scanduri sa fie de zece coti, si latimea fiecarei scanduri sa fie de un cot si jumatate.
17. Fiecare scandura sa aiba doua urechi unite una cu alta; asa sa faci la toate scandurile Cortului.
18. Sa faci douazeci de scanduri pentru Cort, inspre latura de miazazi.
19. Sub cele douazeci de scanduri, sa pui patruzeci de picioare de argint, cate doua picioare sub fiecare scandura pentru cele doua urechi ale ei.
20. Pentru a doua latura a Cortului, latura de miazanoapte, de asemenea sa faci douazeci de scanduri,
21. impreuna cu cele patruzeci de picioare de argint ale lor: cate doua picioare sub fiecare scandura.
22. Pentru fundul Cortului, inspre latura de apus, sa faci sase scanduri.
23. Sa mai faci doua scanduri pentru unghiurile din fundul Cortului;
24. sa fie cate doua la un loc, incepand de jos, si bine legate la varf cu un cerc; amandoua aceste scanduri, care sunt puse in cele doua unghiuri, sa fie la fel.
25. Vor fi astfel opt scanduri, cu picioarele lor de argint, adica saisprezece picioare, cate doua picioare sub fiecare scandura.
26. Sa faci apoi cinci drugi de lemn de salcam pentru scandurile uneia din partile Cortului,
27. cinci drugi pentru scandurile din a doua parte a Cortului si cinci drugi pentru scandurile din partea din fundul Cortului dinspre apus.
28. Drugul de la mijloc sa ajunga de la un capat pana la celalalt al scandurilor.
29. Sa poleiesti scandurile cu aur, si verigile in care vor intra drugii sa le faci de aur, iar drugii sa-i poleiesti tot cu aur.
30. Cortul sa-l faci dupa chipul care ti s-a aratat pe munte.
31. Sa faci apoi o perdea albastra, purpurie si caramizie si de in subtire rasucit; sa fie lucrata cu maiestrie si sa aiba pe ea heruvimi.
32. S-o prinzi de patru stalpi de salcam poleiti cu aur; stalpii acestia sa aiba niste carlige de aur si sa stea pe patru picioare de argint.
33. Sa atarni perdeaua de copci, si in dosul perdelei sa vari chivotul marturiei: perdeaua sa faca despartirea intre Locul Sfant si Locul Preasfant.
34. Sa pui capacul ispasirii pe chivotul marturiei, in Locul Preasfant.
35. Masa s-o pui dincoace de perdea, si sfesnicul in fata mesei, in partea dinspre miazazi a Cortului; iar masa s-o pui inspre partea de miazanoapte.
36. La intrarea Cortului sa mai faci o perdea albastra, purpurie si caramizie si de in subtire rasucit; aceasta sa fie o lucrare de cusatura la gherghef.
37. Pentru perdeaua aceasta sa faci cinci stalpi de salcam si sa-i imbraci cu aur; stalpii acestia sa aiba carlige de aur si sa torni pentru ei cinci picioare de arama


Exodul (Esirea) 27
1. Altarul sa-l faci din lemn de salcam; lungimea lui sa fie de cinci coti, si latimea lui de cinci coti. Altarul sa fie in patru colturi, si inaltimea lui sa fie de cinci coti.
2. In cele patru colturi sa faci niste coarne care sa fie dintr-o bucata cu altarul; si sa-l acoperi cu arama.
3. Sa faci pentru altar oale de scos cenusa, lopeti, lighene, furculite si tigai pentru carbuni; toate uneltele lui sa le faci de arama.
4. Sa faci altarului un gratar de arama, in chip de retea, si sa pui patru verigi de arama la cele patru colturi ale retelei.
5. Gratarul sa-l pui sub streasina altarului, incepand de jos, asa ca gratarul sa vina pana la jumatatea altarului.
6. Sa faci apoi niste drugi pentru altar, drugi de lemn de salcam, si sa-i acoperi cu arama.
7. Sa vari drugii in verigi; si drugii sa fie de amandoua partile altarului, cand il vor purta.
8. Sa-l faci din scanduri si gol pe dinauntru. Sa fie facut asa cum ti s-a aratat pe munte.
9. Curtea Cortului s-o faci astfel: Inspre partea de miazazi, pentru alcatuirea curtii, sa fie niste panze de in subtire rasucit, pe o lungime de o suta de coti pentru aceasta intai latura,
10. cu douazeci de stalpi care sa stea pe douazeci de picioare de arama; carligele stalpilor si betele lor de legatura sa fie de argint.
11. Inspre partea de miazanoapte sa fie de asemenea niste panze, pe o lungime de o suta de coti, cu douazeci de stalpi si cu cele douazeci de picioare ale lor de arama; carligele stalpilor si betele lor de legatura sa fie de argint.
12. Inspre partea de apus, sa fie pentru latimea curtii niste panze de cincizeci de coti, cu zece stalpi si cele zece picioare ale lor.
13. Inspre partea de rasarit, pe langa cei cincizeci de coti pentru latimea curtii,
14. sa mai fie cincisprezece coti de panza pentru o aripa, cu trei stalpi si cele trei picioare ale lor
15. si cincisprezece coti de panza pentru a doua aripa, cu trei stalpi si cele trei picioare ale lor.
16. Pentru poarta curtii Cortului, sa fie o perdea lata de douazeci de coti, albastra, purpurie si caramizie si de in subtire rasucit, lucrata la gherghef, cu patru stalpi si cele patru picioare ale lor.
17. Toti stalpii curtii de jur imprejur sa aiba bete de legatura de argint, carlige de argint, si picioare de arama.
18. Lungimea curtii sa fie de o suta de coti, latimea de cincizeci de coti de fiecare parte, si inaltimea de cinci coti; panzele sa fie de in subtire rasucit, iar picioarele sa fie de arama.
19. Toate uneltele randuite pentru slujba Cortului, toti tarusii lui si toti tarusii curtii sa fie de arama.
20. Sa poruncesti copiilor lui Israel sa-ti aduca pentru sfesnic untdelemn curat de masline fara drojdii, ca sa arda in candele necurmat.
21. Aaron si fiii sai sa-l pregateasca in Cortul intalnirii, dincoace de perdeaua care este inaintea chivotului marturiei, pentru ca sa arda de seara pana dimineata inaintea Domnului. Aceasta este o lege vesnica pentru urmasii lor si pe care copiii lui Israel vor trebui s-o tina.


Exodul (Esirea) 28
1. Apropie de tine pe fratele tau, Aaron, si pe fiii sai, si ia-i dintre copiii lui Israel si pune-i deoparte in slujba Mea ca preoti: pe Aaron si pe fiii lui Aaron: Nadab, Abihu, Eleazar si Itamar.
2. Fratelui tau, Aaron, sa-i faci haine sfinte, ca sa-i slujeasca de cinste si podoaba.
3. Vorbeste cu toti cei destoinici, carora le-am dat un duh de pricepere, sa faca vesmintele lui Aaron, ca sa fie sfintit si sa-Mi implineasca slujba de preot.
4. Iata vesmintele pe care le vor face: un pieptar, un efod, o mantie, o tunica lucrata la gherghef, o mitra si un brau. Sa faca fratelui tau, Aaron, si fiilor sai vesminte sfinte, ca sa-Mi implineasca slujba de preot.
5. Sa intrebuinteze aur, materii vopsite in albastru, in purpuriu, in caramiziu si in subtire.
6. Efodul sa-l faca de aur, de fir albastru, purpuriu si caramiziu si de in subtire rasucit; sa fie lucrat cu maiestrie.
7. Sa aiba doi umerari uniti cu el; la cele doua capete ale lui, sa fie legat de ei.
8. Braul sa fie de aceeasi lucratura ca efodul si prins pe el; sa fie de aur, de fir albastru, purpuriu si caramiziu si de in subtire rasucit.
9. Sa iei apoi doua pietre de onix si sa sapi pe ele numele fiilor lui Israel:
10. sase din numele lor pe o piatra, si alte sase pe a doua piatra, dupa sirul nasterilor.
11. Pe cele doua pietre sa sapi numele fiilor lui Israel, cum se face sapatura pe pietre si pe peceti; sa le legi intr-o ferecatura de aur.
12. Amandoua aceste pietre sa le pui pe umerarii efodului, ca aducere aminte de fiii lui Israel; si Aaron le va purta numele inaintea Domnului, pe cei doi umeri ai lui, ca aducere aminte de ei.
13. Sa faci apoi niste ferecaturi de aur
14. si doua lantisoare de aur curat, pe care sa le impletesti in chip de sfori; si lanturile acestea, impletite astfel, sa le pui in ferecaturi.
15. Sa faci apoi pieptarul judecatii, lucrat cu maiestrie; sa-l faci din aceeasi lucratura ca efodul; sa-l faci de aur, de fir albastru, purpuriu si caramiziu si de in subtire rasucit.
16. Sa fie in patru colturi si indoit; lungimea lui sa fie de o palma, si latimea tot de o palma.
17. In el sa tesi o tesatura de pietre, si anume patru randuri de pietre: in randul intai: un sardonix, un topaz si un smarald;
18. in al doilea rand: un rubin, un safir si un diamant;
19. in al treilea rand: un opal, un agat si un ametist;
20. in al patrulea rand: un crisolit, un onix si un jasp. Aceste pietre sa fie legate in ferecatura lor de aur.
21. Sa fie douasprezece, dupa numele fiilor lui Israel, sapate ca niste peceti, fiecare cu numele uneia din cele douasprezece semintii.
22. Pentru pieptar sa faci niste lantisoare de aur curat, impletite ca niste sfori.
23. Sa faci pentru pieptar doua verigi de aur, si aceste doua verigi de aur sa le pui la cele doua capete ale pieptarului.
24. Cele doua lanturi de aur impletite sa le prinzi de cele doua verigi de la cele doua capete ale pieptarului.
25. Iar celelalte doua capete ale celor doua lanturi impletite sa le prinzi de cele doua ferecaturi si sa le pui peste umerarii efodului, in partea dinainte.
26. Sa mai faci doua verigi de aur si sa le pui la celelalte doua capete de jos ale pieptarului, pe marginea dinauntru care este indreptata spre efod.
27. Si sa mai faci alte doua verigi de aur, pe care sa le pui jos la cei doi umerari ai efodului pe partea dinainte a lui, tocmai acolo unde se imbuca efodul cu umerarii, deasupra braului efodului.
28. Pieptarul cu verigile lui sa-l lege de verigile efodului cu o sfoara albastra, pentru ca pieptarul sa stea teapan deasupra braului efodului si sa nu poata sa se miste de pe efod.
29. Cand va intra Aaron in Sfantul Locas, va purta pe inima lui numele fiilor lui Israel, sapate pe pieptarul judecatii, ca sa pastreze intotdeauna aducerea aminte de ei inaintea Domnului.
30. Sa pui in pieptarul judecatii Urim si Tumim, care sa fie pe inima lui Aaron, cand se va infatisa el inaintea Domnului. Astfel, Aaron va purta necurmat pe inima lui judecata copiilor lui Israel, cand se va infatisa inaintea Domnului.
31. Mantia de sub efod s-o faci intreaga de materie albastra.
32. La mijloc, sa aiba o gura pentru intrarea capului; si gura aceasta sa aiba de jur imprejur o tivitura tesuta, ca gura unei platose, ca sa nu se rupa.
33. Pe margine, de jur imprejurul tiviturii, sa pui niste rodii de culoare albastra, purpurie si caramizie, presarate cu clopotei de aur:
34. un clopotel de aur si o rodie, un clopotel de aur si o rodie, pe toata marginea mantiei, de jur imprejur.
35. Aaron se va imbraca cu ea ca sa faca slujba; cand va intra in Locasul Sfant inaintea Domnului si cand va iesi din el, se va auzi sunetul clopoteilor, asa ca el nu va muri.
36. Sa faci si o tabla de aur curat si sa sapi pe ea, cum se sapa pe o pecete: "Sfintenie Domnului".
37. S-o legi cu o sfoara albastra de mitra, in partea dinainte a mitrei.
38. Ea sa fie pe fruntea lui Aaron; si Aaron va purta faradelegile savarsite de copiii lui Israel cand isi aduc toate darurile lor sfinte; ea va fi necurmat pe fruntea lui inaintea Domnului, pentru ca ei sa fie placuti inaintea Lui.
39. Tunica s-o faci de in subtire; sa faci o mitra de in subtire si sa faci un brau lucrat la gherghef.
40. Fiilor lui Aaron sa le faci tunici, sa le faci braie si sa le faci scufii, spre cinste si podoaba.
41. Sa imbraci cu ele pe fratele tau, Aaron, si pe fiii lui impreuna cu el. Sai ungi, sa-i inchini in slujba, sa-i sfintesti si-Mi vor sluji ca preoti.
42. Fa-le izmene de in ca sa-si acopere goliciunea, de la brau pana la glezne.
43. Aaron si fiii lui le vor purta cand vor intra in Cortul intalnirii sau cand se vor apropia de altar ca sa faca slujba in Locasul Sfant; astfel ei nu se vor face vinovati si nu vor muri. Aceasta este o lege vesnica pentru Aaron si pentru urmasii lui dupa el. 

  
Exodul (Esirea) 29
1. Iata ce vei face pentru ca sa-i sfintesti si sa-Mi implineasca slujba de preoti: Ia un vitel si doi berbeci fara cusur.
2. Fa, cu faina aleasa de grau, niste azime, turte nedospite, framantate cu untdelemn, si placinte nedospite, stropite cu untdelemn.
3. Sa le pui intr-un cos si sa le aduci impreuna cu vitelul si cei doi berbeci.
4. Sa aduci apoi pe Aaron si pe fiii lui la usa Cortului intalnirii si sa-i speli cu apa.
5. Sa iei vesmintele; sa imbraci pe Aaron cu tunica, cu mantia efodului, cu efodul si cu pieptarul, si sa-l incingi cu braul efodului.
6. Sa-i pui mitra pe cap, si pe mitra sa pui tabla sfinteniei.
7. Sa iei untdelemnul pentru ungere, sa i-l torni pe cap, si sa-l ungi.
8. Sa aduci apoi pe fiii lui si sa-i imbraci cu tunicile.
9. Sa incingi pe Aaron si pe fiii lui cu un brau si sa pui scufiile pe capetele fiilor lui Aaron. Preotia va fi a lor printr-o lege vesnica. Astfel sa inchini pe Aaron si pe fiii lui in slujba Mea.
10. Sa aduci vitelul inaintea Cortului intalnirii, si Aaron si fiii lui sa-si puna mainile pe capul vitelului.
11. Sa injunghii vitelul inaintea Domnului, la usa Cortului intalnirii.
12. Sa iei cu degetul tau din sangele vitelului, sa pui pe coarnele altarului, iar celalalt sange sa-l versi la picioarele altarului.
13. Sa iei toata grasimea care acopera maruntaiele si prapurul ficatului, cei doi rinichi cu grasimea care-i acopera, si sa le arzi pe altar.
14. Dar carnea vitelului, pielea si balega lui sa le arzi in foc, afara din tabara: aceasta este o jertfa pentru pacat.
15. Sa iei pe unul din cei doi berbeci; si Aaron si fiii lui sa-si puna mainile pe capul berbecului.
16. Sa injunghii berbecul; sa-i iei sangele si sa-l stropesti pe altar, de jur imprejur.
17. Apoi sa tai berbecul in bucati si sa-i speli maruntaiele si picioarele, si sa le pui langa celelalte bucati si langa capul lui.
18. Berbecul sa-l arzi de tot pe altar; aceasta este o ardere de tot pentru Domnul, este o jertfa mistuita de foc, de un miros placut Domnului.
19. Sa iei apoi pe celalalt berbec; si Aaron si fiii lui sa-si puna mainile pe capul berbecului.
20. Sa injunghii berbecul; sa iei din sangele lui, sa pui pe varful urechii drepte a lui Aaron si pe varful urechii drepte a fiilor lui, pe degetul cel mare al mainii lor drepte si pe degetul cel mare al piciorului lor drept, iar celalalt sange sa-l stropesti pe altar, de jur imprejur.
21. Sa iei din sangele de pe altar si din untdelemnul pentru ungere si sa stropesti pe Aaron si vesmintele lui, pe fiii lui si vesmintele lor. Astfel vor fi inchinati, Aaron si vesmintele lui, fiii lui si vesmintele lor, in slujba Domnului.
22. Sa iei apoi grasimea berbecului, coada, grasimea care acopera maruntaiele, prapurul ficatului, cei doi rinichi, cu grasimea care-i acopera, si spata dreapta, caci acesta este un berbec de inchinare in slujba Domnului;
23. din cos sa iei din azimele, puse inaintea Domnului, o turta de paine, o turta cu untdelemn si o placinta.
24. Toate acestea sa le pui in mainile lui Aaron si in mainile fiilor lui, si sa le legeni intr-o parte si intr-alta, ca un dar leganat inaintea Domnului.
25. Sa le iei apoi din mainile lor si sa le arzi pe altar, deasupra arderii de tot; aceasta este o jertfa mistuita de foc inaintea Domnului, de un miros placut Domnului.
26. Sa iei si pieptul berbecului care va sluji la inchinarea lui Aaron in slujba Domnului si sa-l legeni intr-o parte si in alta, ca un dar leganat inaintea Domnului: aceasta va fi partea ta.
27. Sa sfintesti pieptul leganat si spata ridicata din berbecul care va sluji la inchinarea lui Aaron si a fiilor lui in slujba Domnului, pieptul leganandu-l intr-o parte si intr-alta, spata infatisand-o inaintea Domnului prin ridicare.
28. Ele vor fi ale lui Aaron si ale fiilor lui, printr-o lege vesnica, pe care o vor tine copiii lui Israel; caci este o jertfa adusa prin ridicare; si, in jertfele de multumire ale copiilor lui Israel, jertfa adusa prin ridicare va fi a Domnului.
29. Vesmintele sfinte ale lui Aaron vor fi dupa el ale fiilor lui, care le vor pune cand vor fi unsi si cand vor fi inchinati in slujba.
30. Vor fi purtate timp de sapte zile de acela din fiii lui care ii va urma in slujba preotiei si care va intra in Cortul intalnirii ca sa faca slujba in Sfantul Locas.
31. Sa iei apoi berbecul pentru inchinarea in slujba Domnului si sa pui sa-i fiarba carnea intr-un loc sfant.
32. Aaron si fiii lui sa manance, la usa Cortului intalnirii, carnea berbecului si painea din cos.
33. Sa manance astfel tot ce a slujit la facerea ispasirii, ca sa fie inchinati in slujba si sfintiti; nimeni altul sa nu manance din ele, caci sunt lucruri sfinte.
34. Daca va ramane ceva din carnea intrebuintata pentru inchinarea in slujba si din paine pana dimineata, sa arzi in foc ce va ramane; sa nu se manance, caci este un lucru sfant.
35. Sa urmezi, cu privire la Aaron si la fiii lui, toate poruncile pe care ti le-am dat. In sapte zile sa-i inchini in slujba.
36. In fiecare zi sa mai aduci un vitel ca jertfa pentru pacat, pentru ispasire; sa cureti altarul, facand ispasirea aceasta, si sa-l ungi ca sa-l sfintesti.
37. Timp de sapte zile sa faci ispasire pentru altar si sa-l sfintesti; si astfel altarul va fi preasfant, si oricine se va atinge de altar va fi sfintit.
38. Iata ce sa jertfesti pe altar: doi miei de un an, in fiecare zi, necurmat.
39. Un miel sa-l jertfesti dimineata, iar celalalt miel seara.
40. Impreuna cu cel dintai miel, sa aduci a zecea parte dintr-o efa de floare de faina framantata intr-un sfert de hin de untdelemn de masline fara drojdii si o jertfa de bautura de un sfert de hin de vin.
41. Pe al doilea miel sa-l jertfesti seara si sa aduci impreuna cu el o jertfa de mancare si o jertfa de bautura, ca cele de dimineata; aceasta este o jertfa mistuita de foc, de un miros placut Domnului.
42. Aceasta este arderea de tot necurmata care va fi adusa de urmasii vostri la usa Cortului intalnirii, inaintea Domnului; acolo Ma voi intalni cu voi si iti voi vorbi.
43. Acolo Ma voi intalni cu copiii lui Israel, si locul acela va fi sfintit de slava Mea.
44. Voi sfinti Cortul intalnirii si altarul; voi sfinti pe Aaron si pe fiii lui ca sa fie in slujba Mea ca preoti.
45. Eu voi locui in mijlocul copiilor lui Israel si voi fi Dumnezeul lor.

46. Ei vor cunoaste ca Eu sunt Domnul Dumnezeul lor care i-am scos din tara Egiptului ca sa locuiesc in mijlocul lor. Eu sunt Domnul Dumnezeul lor.


Exodul (Esirea) 30
1. Sa faci apoi un altar pentru arderea tamaiei, si anume sa-l faci din lemn de salcam.
2. Lungimea lui sa fie de un cot, iar latimea tot de un cot; sa fie in patru colturi, si inaltimea lui sa fie de doi coti. Coarnele altarului sa fie dintr-o bucata cu el.
3. Sa-i poleiesti cu aur curat atat partea de sus, cat si peretii lui de jur imprejur si coarnele; si sa-i faci o cununa de aur de jur imprejur.
4. Dedesubtul cununii sa-i faci doua verigi de aur de amandoua laturile, in cele doua unghiuri, pentru punerea drugilor care vor sluji la ducerea lui.
5. Drugii sa-i faci din lemn de salcam si sa-i poleiesti cu aur.
6. Sa asezi altarul in fata perdelei dinauntru, care este inaintea chivotului marturiei, in fata capacului ispasirii, care este deasupra marturiei, si unde Ma voi intalni cu tine.
7. Aaron va arde pe el tamaie mirositoare; va arde tamaie in fiecare dimineata, cand va pregati candelele;
8. va arde si seara cand va aseza candelele. Astfel se va arde necurmat din partea voastra tamaie inaintea Domnului din neam in neam.
9. Sa nu aduceti pe altar altfel de tamaie, nici ardere de tot, nici jertfa de mancare si sa nu turnati pe el nicio jertfa de bautura.
10. Numai o data pe fiecare an, Aaron va face ispasire pe coarnele altarului. Ispasirea aceasta o va face o data pe an cu sangele dobitocului adus ca jertfa pentru ispasirea pacatului, printre urmasii vostri. Acesta va fi un lucru preasfant inaintea Domnului."
11. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:
12. "Cand vei socoti pe copiii lui Israel si le vei face numaratoarea, fiecare din ei sa dea Domnului un dar in bani, pentru rascumpararea sufletului lui, ca sa nu fie loviti de nicio urgie, cu prilejul acestei numaratori.
13. Iata ce vor da toti cei ce vor fi cuprinsi in numaratoarea aceasta: o jumatate de siclu, dupa siclul Sfantului Locas, care este de douazeci de ghere; o jumatate de siclu va fi darul ridicat pentru Domnul.
14. Orice om cuprins in numaratoare, de la varsta de douazeci de ani in sus, va plati darul ridicat pentru Domnul.
15. Bogatul sa nu plateasca mai mult, si saracul sa nu plateasca mai putin de o jumatate de siclu, ca dar ridicat pentru Domnul, pentru rascumpararea sufletelor.
16. Sa ridici de la copiii lui Israel argintul pentru rascumparare si sa-l intrebuintezi pentru slujba Cortului intalnirii; aceasta va fi pentru copiii lui Israel o aducere aminte inaintea Domnului pentru rascumpararea sufletelor lor."
17. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:
18. "Sa faci un lighean de arama, cu piciorul lui de arama, pentru spalat; sa-l asezi intre Cortul intalnirii si altar si sa torni apa in el,
19. ca sa-si spele in el Aaron si fiii lui mainile si picioarele.
20. Cand vor intra in Cortul intalnirii, se vor spala cu apa aceasta ca sa nu moara; si se vor spala si cand se vor apropia de altar ca sa faca slujba si ca sa aduca Domnului jertfe arse de foc.
21. Isi vor spala mainile si picioarele ca sa nu moara. Aceasta va fi o lege necurmata pentru Aaron, pentru fiii lui si pentru urmasii lor."
22. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:
23. "Ia din cele mai bune mirodenii: cinci sute de sicli de smirna foarte curata, jumatate, adica doua sute cincizeci de sicli, de scortisoara mirositoare, doua sute cincizeci de sicli de trestie mirositoare,
24. cinci sute de sicli de casia, dupa siclul Sfantului Locas, si un hin de untdelemn de maslin.
25. Cu ele sa faci un untdelemn pentru ungerea sfanta: o amestecatura mirositoare, facuta dupa mestesugul facatorului de mir; acesta va fi untdelemnul pentru ungerea sfanta.
26. Cu el sa ungi Cortul intalnirii si chivotul marturiei,
27. masa si toate uneltele ei, sfesnicul si uneltele lui, altarul tamaierii,
28. altarul arderilor de tot cu toate uneltele lui si ligheanul cu piciorul lui.
29. Sa sfintesti aceste lucruri, si ele vor fi preasfinte; oricine se va atinge de ele va fi sfintit.
30. Sa ungi de asemenea pe Aaron si pe fiii lui si sa-i sfintesti, ca sa fie in slujba Mea ca preoti.
31. Sa vorbesti copiilor lui Israel si sa le spui: "Acesta Imi va fi untdelemnul pentru ungerea sfanta, printre urmasii vostri.
32. Sa nu se unga cu el trupul niciunui om si sa nu faceti un alt untdelemn ca el dupa aceeasi intocmire; el este sfant, si voi sa-l priviti ca sfant.
33. Oricine va face un untdelemn ca el sau va unge cu el pe altul va fi nimicit din poporul lui."
34. Domnul a zis lui Moise: "Ia mirodenii, stactie, onice mirositoare, galban si tamaie curata, in aceeasi masura.
35. Cu ele sa faci tamaie: o amestecatura mirositoare, alcatuita dupa mestesugul facatorului de mir; sa fie sarata, curata si sfanta.
36. S-o pisezi marunt si s-o pui inaintea marturiei, in Cortul intalnirii, unde Ma voi intalni cu tine. Acesta va fi pentru voi un lucru preasfant.

37. Tamaie ca aceasta, in aceeasi intocmire, sa nu va faceti, ci s-o priviti ca sfanta si pastrata pentru Domnul.
38. Oricine va face tamaie ca ea, ca s-o miroasa, va fi nimicit din poporul lui."


Exodul (Esirea) 31
1. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:
2. "Sa stii ca am ales pe Betaleel, fiul lui Uri, fiul lui Hur, din semintia lui Iuda.
3. L-am umplut cu Duhul lui Dumnezeu, i-am dat un duh de intelepciune, pricepere si stiinta pentru tot felul de lucrari,
4. i-am dat putere sa nascoceasca tot felul de lucrari mestesugite, sa lucreze in aur, in argint si in arama,
5. sa sape in pietre si sa le lege, sa lucreze in lemn si sa faca tot felul de lucrari.
6. Si iata ca i-am dat ca ajutor pe Oholiab, fiul lui Ahisamac, din semintia lui Dan. Am dat pricepere in mintea tuturor celor ce sunt iscusiti, ca sa faca tot ce ti-am poruncit:
7. Cortul intalnirii, chivotul marturiei, capacul ispasirii care va fi deasupra lui si toate uneltele Cortului;
8. masa cu uneltele ei, sfesnicul de aur curat cu toate uneltele lui, altarul tamaierii;
9. altarul arderilor de tot cu toate uneltele lui, ligheanul cu piciorul lui;
10. vesmintele pentru slujba, vesmintele sfinte ale preotului Aaron, vesmintele fiilor lui pentru slujbele preotesti;
11. untdelemnul pentru ungere si tamaia mirositoare pentru Sfantul Locas. Le vor face dupa toate poruncile pe care ti le-am dat."
12. Domnul a vorbit lui Moise si a zis:
13. "Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: "Sa nu care cumva sa nu tineti Sabatele Mele, caci acesta va fi intre Mine si voi si urmasii vostri un semn dupa care se va cunoaste ca Eu sunt Domnul, care va sfintesc.
14. Sa tineti Sabatul, caci el va fi pentru voi ceva sfant. Cine il va calca va fi pedepsit cu moartea; cine va face vreo lucrare in ziua aceasta va fi nimicit din mijlocul poporului sau.
15. Sa lucrezi sase zile; dar a saptea este Sabatul, ziua de odihna inchinata Domnului. Cine va face vreo lucrare in ziua Sabatului va fi pedepsit cu moartea.
16. Copiii lui Israel sa pazeasca Sabatul, praznuindu-l, ei si urmasii lor, ca un legamant necurmat.
17. Acesta va fi intre Mine si copiii lui Israel un semn vesnic; caci in sase zile a facut Domnul cerurile si pamantul, iar in ziua a saptea S-a odihnit si a rasuflat."
18. Cand a ispravit Domnul de vorbit cu Moise pe muntele Sinai, i-a dat cele doua table ale marturiei, table de piatra, scrise cu degetul lui Dumnezeu.



Imagini despre Chivot :  click AICI
Ai mai jos câteva filme subtitrate despre Chivot, din playlistul meu youtube Religie . Vizionare plăcută !





Dacă ţi-a plăcut, dă un click pe Like şi Distribuie, şi Abonează-te la postările noi ale acestui blog prin email, serviciul Feedburner, dând click aici : Subscribe to Love Blog 4 All by Email
Apasă simultan pe tastele Ctrl şi D, pentru a adăuga acest site la Favorite (Bookmarks).
Pentru a găsi ceva specific pe blog, poţi căuta după termen la "Căutare" în stânga sus, sau pe coloana din stânga jos la Etichetele asociate postărilor (cuvintele albastre, în ordine alfabetică).
De asemenea, consultă marea videotecă de pe canalul meu youtube (dă click pe categoriile de playlisturi să se deschidă toate) : http://youtube.com/user/katonanico
Te poţi Abona şi la siteul meu SPIRIT, să primeşti notificări pt postările noi, pe email, aici : Subscribe to Spirit by Email
Linkul către site :  https://katonanico.wordpress.com/

O SERIE DE CĂRȚI MINUNATE DESPRE SPIRIT, VIAȚA SPIRITUALĂ, VIEȚILE ANTERIOARE, LUMEA DE DINCOLO, EXISTENȚA DE DINAINTE ȘI DUPĂ MOARTEA CORPULUI OMENESC

(În josul unora dintre pagini ai și o secțiune numită "Cărți de același autor", unde există și alte cărți interesante scrise de același autor. Această colecție am făcut-o dintr-o listă de peste 1.300 de titluri ! ) Nu uita faptul că o carte bună reprezintă un cadou apreciat de majoritatea oamenilor, datorită utilității sale.

Embed

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');