Kato Live embed Video

kato-podcast

Totalul afișărilor de pagină

Translate

TRANSLATE with Bing

vineri, martie 27, 2015

Despre legalitatea direcţionării spre videouri de pe YouTube din blog / site propriu, prin cod de încorporarea (embed code)

Despre legalitatea direcţionării de pe bloguri şi siteuri către videoclipuri de pe Youtube, cu cod de încorporare (Embed Code)

Este tot mai mult la modă ca lumea să posteze pe bloguri, site-uri de socializare şi siteuri personale direcţionări către tot felul de materiale video, majoritatea având ca sursă YouTube. Dar există şi voci care protestează împotriva dreptului altora de a posta direcţionări către materialele video care le aparţin. Aceşti autori în general nu înţeleg procesul de direcţionare, crezând că este vorba de o copiere.
Problema este luată în discuţie în multe medii, şi am căutat informaţii pe internet pentru a vedea dacă eu personal am dreptul de a posta pe blogul meu videoclipuri de pe Youtube care nu îmi aparţin ca autor. Am postări pe diferite teme educative, la care adaug câte un videoclip YouTube care este în acord cu subiectul postării, pe care îl consider util cititorului. 
Unii afirmă că acest act constituie un furt, o încălcare a copyright-ului, a drepturilor de autor pentru respectivele materiale video, dacă nu ai permisiunea autorului de a le "adăuga" pe blog, alţii afirmă că nu este nici o încălcare, căci trebuie analizate condiţiile tehnice de difuzare pentru a înţelege ce reprezintă de fapt această "preluare" de pe Youtube prin codul de încorporare (Embed Code) OFERIT ÎN MOD PRESTABILIT DE YOUTUBE !
 
Să studiem puţin problema : 
1. În primul rând, cei ce susţin ideea de furt şi încălcare de drepturi de autor uită faptul că atât Google cât şi Wordpress şi celelalte mari platforme oferă PLUGINURI prin care oricine poate posta pe blogul sau siteul lui o listă cu materiale video de pe Youtube care apar ca MINIATURI, şi care pot fi ACCESATE DIRECT de pe blog
Deci asta este legal, şi nimeni nu comentează, deşi în respectiva listă pot pune ce materiale video de pe Youtube vreau eu, ale oricui ! Tu le vezi în miniatură, poţi parcurge lista, şi dai click pe care vrei să îl vezi. 
Deci, în principiu, este exact ca şi postarea cu embed code în cadrul unui articol care este tot pe blogul meu. Care este diferenţa ? Atâta doar că această listă apare pe marginea blogului şi celelalte materiale în cadrul câte unui articol. 
Ca să înţelegi mai bine, caută pe marginea din stânga a blogului meu locul în care apar miniaturile cu videoclipuri Youtube. Eu am pus o listă cu materiale proprii, de pe canalul meu personal, dar puteam să pun orice alte video-uri vreau, de pe Youtube. Lista am denumit-o "Kato pe Youtube", are 4 miniaturi, sub ea este sigla Youtube. Dacă dai click pe ele, ţi se deschide playerul Youtube original. 
Aici, deci, ai doar un link şi previzualizare de miniaturi. La fel ca la "Google images" : link şi previzualizare imaginilor în miniatură. Perfect legal, nu ? 
Atunci de ce nu ar fi şi celelalte materiale vido, preluate similar, cu embed code, în regulă ? Este acelaşi principiu. Link şi previzualizare în miniatură a videoclipului.
(Dacă citeşti acest material ca fiind preluat de pe blogul meu, ai linkul către blogul meu aici : http://loveblog4all.blogspot.ro/)
 
2. Cum se realizează tehnic această "preluare" prin Embed Code ? Am pus în ghilimele, deoarece nu este vorba de o preluare reală, ci doar de o DIRECŢIONARE CĂTRE SITEUL PROPRIETARULUI ! 
Pentru exemplificare, voi posta mai jos direcţionarea prin codul de încorporare (embed code) către un videoclip existent pe canalul meu personal Youtube :




Clipul video pe care îl vezi mai sus nu este găzduit pe blogul meu, pe blog existând doar un link (codul de încorporare) şi atât ! Tu vezi o previzualizare a imaginii playerului, care se află pe Youtube, nu pe blog. Când dai click pe imagine, de fapt tu porneşti playerul YouTube de pe Youtube, fiind conectat DIRECT la YouTube, la contul meu Youtube, ca proprietar al videoclipului.

Pentru a ajunge la acest cod, urmează paşii următori : 
1- Apasă pe imagine să pornească videoclipul, pentru a se cupla la YouTube, după care dă click pe sigla Youtube aflată în dreapta jos a playerului, pentru a se deschide fereastra întreagă a platformei Youtube.
2 - sub imaginea playerului video, sub titlul videoclipului, vei vedea scris "Trimite". Dă click pe acel cuvânt.
3 - Vei vedea scris "Cod de încorporat". Dedesubt este o linie de cod încadrată într-un dreptunghi. Acela este codul de încorporat (embed code), pe care îl poţi copia şi pune pe pagina blogului tău, în cadrul unui articol. Va arăta exact ca şi aici, mai sus, cu diferenţa că eu am ales o mărime mai mică a miniaturii, pentru a nu depăşi coloanele laterale ale blogului, pe care se află reclamele. Cum poţi face asta : 
4. Sub linia de cod scrie "Afişează mai mult" Dă click acolo.
5. În noua fereastră deschisă poţi alege mărimea miniaturii afişată pe pagina blogului, şi mai ai 4 setări pe care le poţi bifa / debifa :
. Abia după ce ai terminat de selectat şi aici opţiunile care le vrei, copiază codul de încorporat, căci el se schimbă cu fiecare opţiune schimbată de tine. 

Acum ai înţeles în ce constă parte tehnică. Este vorba de un link către videoclip, care va afişa o miniatură, şi de setări privind afişarea acestei miniaturi pe blogul tău, şi privind chiar o posibilă listă de videoclipuri de parcurs. 
Tot ceea se copiază pe blog este DOAR O LINIE DE COD, NIMIC ALTCEVA !  

Prin folosirea codului NU SE COPIAZĂ NIMIC DIN VIDEOCLIP, ŞI NU SE GĂZDUIEŞTE NIMIC DIN VIDEOCLIP pe alt site sau pe alt server, căci codul funcţionează DOAR CA UN LINK CĂTRE SITEUL ORIGINAR DE PROVENIENŢĂ, în cazul nostru fiind vorba de CANALUL YOUTUBE AL PROPRIETARULUI materialului video
Deci, eu NU COPIEZ videoclipul şi NU ÎL GĂZDUIESC  pe blogul meu, pe alt server decât cel originar, cu alte cuvinte EU NU AM PRELUAT NIMIC pe blogul meu, iar cititorul meu care dă click pe acel videoclip se conectează prin linkul oferit de codul embed de încorporare DIRECT LA CANALUL PROPRIETARULUI, şi ÎL VIZIONEAZĂ DIRECT PE ACEL CANAL
El este astfel conectat direct la VIDEOCLIPUL ORIGINAL, nu la o copie, şi este ÎNREGISTRAT CA VIZITATOR pe acel canal al proprietarului, exact ca şi cum ar fi intrat pe Youtube de pe un link oferit de o căutare pe Google, sau de pe căutarea oferită de Youtube !

3.  Alt aspect deosebit de important : PROPRIETARUL NU ESTE PREJUDICIAT CU NIMIC, CI DIN CONTRĂ, EL CÂŞTIGĂ VIZITATORI NOI ÎN ACEST MOD, PE CANALUL SĂ PROPRIU, CEEA CE AR TREBUI SĂ ÎL BUCURE, CĂCI ALŢII INVESTESC BANI ÎN RECLAMĂ PENTRU A ATRAGE VIZITATORI, VIZUALIZĂRI ! 
De exemplu eu aş fi bucuros ca toată lumea care are bloguri să posteze cu cod de încorporare videoclipurile mele pe blogurile lor, căci este EXACT CA ŞI CUM EI AR FI INTRAT DE PE GOOGLE; SAU DIRECT DE PE YOUTUBE. 
Nu mă interesează de unde intră vizitatorii, ci să am vizitatori.
Dacă voi monetiza canalul, eu voi câştiga şi bani din asta, din reclamele postate de Youtube pe videoclipurile mele şi care vor fi accesate de vizitatorii spectatori în număr mai mare. 
Deci nu am nimic de pierdut, ci doar de câştigat, oricum, dacă alţii postează fără ştirea mea clipurile mele video prin codul de încorporare. Eu de aia le-am postat pe Youtube, ca să fie vizionate de cât mai mulţi oameni, nu-i aşa ? Şi toţi ceilalţi autori au acelaşi scop, nu-i aşa ? 

4. Cine nu vrea ca materialele sale video postate pe Youtube să poată fi preluate prin cod de încorporare pe alte siteuri, are la îndemână instrumentul necesar pentru a BLOCA aceste direcţionări ! Unii autori NU CUNOSC asta. Mulţi nici nu ştiu ce este codul de încorporare, nici de existenţa lui.  
Ei cred că videoclipurile lor au fost copiate când le văd pe alte siteuri, dar nu ştiu şi nu se întreabă de unde le vin vizitatorii. Am pe blog direcţionări către videoclipuri făcute de alţi autori, care au primit mai mulţi vizitatori prin intermediul blogului meu decât din celelalte surse, şi ei nu ştiu nimic despre asta. :) 
Cine doreşte ca materialele sale să nu fie preluate prin cod de încorporare pe alte siteuri, poate bloca această funcţie, foarte simplu şi uşor !
Să explic şi cum, pentru cine nu ştie : 
1- Dacă nu ai cont Youtube şi un canal al tău personal, nu poţi efectua aceşti paşi, căci doar proprietarii pot umbla la setările videoclipurilor lor. Am să descriu paşii : imediat sub fiecare player există nişte iconiţe. Sunt vizibile doar pentru proprietarul videoclipului respectiv ! 
Prima din stânga are forma unui instrument de scris. Când pui săgeata mouseului deasupra ei, apare scris "Informaţii şi setări". Dă click pe ea.
2 - S-a deschis un panou de control de unde poţi efectua mai multe setări privind videoclipul, şi ţi se arată şi nişte informaţii privind numele proprietarului canalului, data şi ora încărcării, durata videoclipului, tipul de fişier, numele videoclipului, numărul de afişări, numărul de aprecieri, câţi nu au apreciat, şi comentarii.
Aici poţi seta ca videoclipul să fie Public, Nelistat, sau Privat
Poţi pune o Descriere, etichetele, poţi schimba titlul, îl poţi încorpora în diferite liste de redare, şi poţi bifa /debifa să fie distribuit pe reţele de socializare. Acestea sunt Informaţiile de bază. Sub imagine ai şi "Setări avansate". Dă click acolo.
3. S-a deschis un nou panou, unde poţi seta : 
- Comentariile - vizualizarea lor şi a evaluărilor, 
- Licenţa şi calitatea de proprietar asupra drepturilor - Licenţă YouTube standard sau Creative Commons - Atribuire, 
- Sindicare - Pretutindeni  Fă acest videoclip disponibil pe toate platformele, sau Platforme pentru generare de bani
- Certificare privind subtitrarea,  
- Opțiuni de distribuire - Permiteţi încorporarea şi Notificați abonații.  
Aici, la "Permiteţi încorporarea" (Permiteţi altor utilizatori să încorporeze videoclipul dvs. în site-urile lor.) , puteţi debifa căsuţa, ca să nu mai permiteţi încorporarea, care este bifată în mod normal, ca OPŢIUNE PRESTABILITĂ ! 

Aici aveţi şi un semn de întrebare, pe care dacă daţi click vă deschide textul : "Permiteţi altor utilizatori să încorporeze videoclipul dvs. în site-urile lor" şi un link "Aflaţi mai multe" unde aveţi următoarele informaţii utile privind încorporarea : https://support.google.com/youtube/answer/171780?hl=ro
La "Dezactivaţi opţiunea de încorporare" scrie : 
 "Dacă ați încărcat un videoclip și nu doriți să permiteți altor utilizatori să îl încorporeze pe site-uri externe, iată cum puteți dezactiva opțiunea:
  1. accesați Managerul video;
  2. găsiți videoclipul pe care doriți să îl editați și dați clic pe Modificați;
  3. dați clic pe Setări avansate sub videoclip;
  4. debifați caseta de selectare Permiteți încorporarea din secțiunea „Opțiuni de distribuire”;
  5. dați clic pe Salvați modificările în partea de jos a paginii."

În continuare mai aveţi şi alte opţiuni
- Restricții în funcție de vârstă, 
- Categorie (la mine este bifat Educaţie), 
- Limba videoclipului, 
- Data înregistrării, 
- Format 3D, şi 
- Statisticile pentru videoclipuri din pagina de vizionare, 
care vor fi vizibile în mod public sau nu, după preferinţa dvs. 

Deci, este clar că : 
1. YOUTUBE PERMITE ÎNCORPORAREA PE SITEURI EXTERNE CA OPŢIUNE PRESTABILITĂ, CARE A FOST ACCEPTATĂ DE TOŢI UTILIZATORII CÂND AU ACCEPTAT TERMENII DE FOLOSINŢĂ A PLATFORMEI YOUTUBE,

2. CINE NU VREA CA VIDEOCLIPURILE SALE SĂ FIE ÎNCORPORATE PE SITEURI EXTERNE, POATE DEZACTIVA ORICÂND ACEASTĂ OPŢIUNE PRESTABILITĂ DE YOUTUBE !

3. Ilegală este varianta în care cineva COPIAZĂ un videoclip care nu îi aparţine, fără permisiunea autorului, downloadându-l de pe YouTube pe PC-ul propriu, după care l-ar ÎNCĂRCA pe siteul (blogul) său, sau în profilul său de pe un site de socializare.
El încalcă astfel legea care spune că nu ai voie să COPIEZI, să DISTRIBUI COPII, şi să foloseşti copii în diferite scopuri fără permisiunea autorului.
 În această variantă cei care îl accesează nu se mai conectează direct la canalul autorului, nu mai pot contacta autorul, etc. 
În acest caz şi playerul folosit pentru redarea videoclipului este altul decât cel standard folosit de Youtube.
Eu nu am avut şi nu am astfel de materiale video pe blogul meu. Doar linkuri prin coduri de încorporare.

În consecinţă, discuţiile privind legalitatea încorporărilor prin cod de încorporare (embed code), între oameni care au luat la cunoştinţă informaţiile de mai sus, mi se par a fi lipsite de sens, căci este foarte clar acum că este perfect legal să încorporezi pe un blog orice videoclip de pe YouTube, cu EXCEPŢIA de rigoare : videoclipul încorporat de tine nu este încărcat în mod legal de cel ce pretinde a fi autorul lui, adică de persoana care deţine canalul YouTube de unde ai preluat încorporarea
De exemplu el a încărcat un film pe care nu are drept de autor şi nici acordul producătorului acelui film. Deci acel material video nu îi aparţine, şi el a încălcat regulamentul YouTube privind postarea (uploadarea) de materiale pe YouTube în contul (canalul) său. El încalcă astfel legea privind DISTRIBUIREA de material protejat prin copyright şi drepturi de autor. 
Astfel de materiale nu este bine şi corect să le încorporezi pe siteul tău, căci este ca şi cum ai favoriza infracţiunea, deoarece tu de fapt îi trimiţi lui vizitatori ! Dar asta este o altă problemă... 

Ai mai jos un link interesant, în care este vorba şi de un proces care are asemănări cu subiectul în cauză. 
Imaginile expuse de Google în Google images nu sunt copiate, nu sunt găzduite pe alt server decât cel de provenienţă, Google oferind o PREVIZUALIZARE sub forma unei MINIATURI, exact ca în cazul materialelor video care apar pe alte siteuri prin embed code. 
Google nu afişează o copie a imaginii întregi, nu găzduieşte şi nu stochează aceste imagini pe computerele sale. 
Exact ca în cazul de faţă. Blogul meu nu găzduieşte materialele video, nu le stochează, şi nu afişează vreo copie a imaginii întregi, ci doar o miniatură a materialului original care se află pe Youtube. Cine dă click pe miniatură este conectat direct la canalul proprietar.  
Cine a înaintat proces lui Google a pierdut procesul.
"Fred von Lohmann's informative post on EFF's Deep Links makes some good points that go a along way toward lightening up this rather gloomy picture. The post points out that an embedded YouTube video is just a link. So, there is "no copy of the YouTube video being stored on your server (only the HTML code for the embed)." A post on Techdirt last week made a similar observation, noting that "[a]ll you've done is put a single line of HTML on your page."
As von Lohmann writes, this makes embedded video just like any other in-line image links found on the web, including Google Image's search functionality. This is significant because an important recent case from the Ninth Circuit Court of Appeals, Perfect 10 v. Google Inc., held that Google Image's in-line linking of copyrighted photographic images posted on third-party websites did not constitute direct copyright infringement of the plaintiff's display or distribution rights because no copies of the plaintiff's photographic images were stored on Google's computers. The court wrote:

Google does not, however, display a copy of full-size infringing photographic images for purposes of the Copyright Act when Google frames in-line linked images that appear on a user's computer screen. Because Google's computers do not store the photographic images, Google does not have a copy of the images for purposes of the Copyright Act. In other words, Google does not have any "material objects . . . in which a work is fixed . . . and from which the work can be perceived, reproduced, or otherwise communicated" and thus cannot communicate a copy.
The court went on to conclude that HTML instructions do not themselves cause infringing images to appear on a user's computer screen because the HTML instructions merely convey an address to the user's browser, which itself must then interact with the server that stores the infringing image."
Aveţi linkul aici :  http://www.dmlp.org/blog/2007/sam-bayard/embedded-video-and-copyright-infringement

Am găsit postări care se referă la procese care a avut loc pe această temă privind direct materialele preluate cu cod de încorporare embed de pe Youtube, şi care au fost pierdute de autorii materialelor video. 
Personal nu înţeleg de ce nu au dezactivat opţiunea de încorporare, dacă nu voiau ca materialele lor să poată fi preluate pe siteuri externe. 
Bâlci gratuit, bani aruncaţi degeaba. Probabil au crezut că pot stoarce nişte bani de la alţii, în mod simplu şi uşor... În loc să se bucure că au primit vizitatori şi vizualizări în plus, gratis...

"Last week, the Seventh Circuit Court of Appeals ruled that embedding videos in your blog or website is not a copyright infringement. As long as that video hasn’t been copied from the original source, the owner’s copyright has not been violated. People who watch embedded videos are not infringing on the owner’s copyright either."  http://aci.info/2012/08/06/good-news-for-publishers-embedding-video-is-not-a-copyright-infringement/

"The Court argues that embedding a file or video is not a breach of creator’s copyrights under European law, as long as it’s not altered or communicated to a new public. In the current case, the video was already available on YouTube so embedding it is not seen as a new communication.
“The embedding in a website of a protected work which is publicly accessible on another website by means of a link using the framing technology … does not by itself constitute communication to the public within the meaning of [the EU Copyright directive] to the extent that the relevant work is neither communicated to a new public nor by using a specific technical means different from that used for the original communication,” the Court’s verdict reads."

 https://www.techdirt.com/articles/20141026/06343628941/eu-court-justice-says-embedding-is-not-infringing.shtml
http://www.themarysue.com/embedding-video-copyright-infringement/
https://torrentfreak.com/embedding-copyright-infringement-eu-court-rules-141025/
http://blog.legalsolutions.thomsonreuters.com/law-and-techology/european-high-court-rules-embedded-videos-copyright-violation/

DREPTURILE DE AUTOR PE YOUTUBE
https://www.youtube.com/yt/copyright/ro/#yt-copyright-manage-content
Condiţiile de utilizare : https://www.youtube.com/t/terms 
 Şi de aici rezultă clar că, odată cu acceptarea condiţiilor de utilizare, fiecare autor acordă automat licenţe pentru drepturi,
fiecărui utilizator al serviciilor, o licenţă la nivel mondial, neexclusivă, care nu produce redevenţe, de a accesa conţinutul său prin intermediul serviciilor, şi de a utiliza, reproduce, distribui, elabora lucrări derivate a le afişa şi realiza conţinutul respectiv în măsura permisă de funcţiile serviciilor şi în conformitate cu aceste condiţii :

"8. Drepturi pe care le licenţiaţi

8.1 Cu ocazia încărcării sau afişării de Conţinut pe YouTube, acordaţi:
  1. YouTube o licenţă la nivel mondial, neexclusivă, care nu produce redevenţe, cesionabilă (cu drept de sub-licenţiere) de a utiliza, reproduce, distribui, elabora lucrări derivate, afişa şi realiza Conţinutul în legătură cu furnizarea Serviciilor şi care au altă legătură cu furnizarea Serviciilor şi activitatea YouTube, inclusiv, dar fără limitare la acestea, pentru promovarea şi redistribuirea parţială sau completă a Serviciilor (şi lucrărilor derivate din acestea) în orice formate media [şi prin orice canale media];
  2. Fiecărui utilizator al Serviciilor o licenţă la nivel mondial, neexclusivă, care nu produce redevenţe de a accesa Conţinutul Dvs. prin intermediul Serviciilor, şi de a utiliza, reproduce, distribui, elabora lucrări derivate a le afişa şi realiza Conţinutul respectiv în măsura permisă de funcţiile Serviciilor şi în conformitate cu aceste Condiţii.
8.2 Licenţele pe care le acordaţi în conformitate cu clauzele de mai sus asupra Conţinutului încetează la momentul la care îndepărtaţi sau ştergeţi Conţinutul de pe Site. Licenţele pe care le acordaţi conform celor de mai sus asupra comentariilor scrise pe care le transmiteţi sub formă de Conţinut sunt perpetue şi irevocabile, dar nu vă afectează în niciun alt fel drepturile de proprietate, pe care le păstraţi, conform dispoziţiilor din alineatul 7.2 de mai sus."


Ce este Utilizarea loială : https://www.youtube.com/yt/copyright/ro/fair-use.html
Întrebări frecvente : https://support.google.com/youtube/answer/2797449

Ceva EDUCATIV - Academia creatorilor YouTube

Daniel Goleman despre compasiune Conferinţă TED

Daniel Goleman, autorul cărţii "Inteligenţa Emoţională", se întreabă de ce nu suntem plini de compasiune mai des. Şi ne oferă nişte răspunsuri.

Niciun comentariu:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-60726497-1', 'auto'); ga('send', 'pageview');